Nem küldjük el az Ön címére
Az Ön országának törvényei és rendeletei miatt nem szabad küldeni az Ön jelenlegi helyére. Ha bármilyen kérdése van, kérlek Lépjen kapcsolatba velünkDon't have an account?
Register NowNincs termék
You have to add to cart at least 0 bottles or any program to make checkout.
You have to add to cart at least 0 bottles or any program to make checkout.
A flavanolok a flavonoidokként ismert vegyi anyagok nagyobb csoportjának egyik alosztálya. A flavonoidok sokféle fajban megtalálhatóak, és állítólag hozzájárulnak ezeknek az élelmiszercsoportoknak az egészséget támogató tulajdonságaihoz. A katechinek néven ismert flavanol-csoportról úgy gondolják, hogy hozzájárul a népszerű egészséges ételek és italok antioxidáns és szívvédő hatásához.
A növények másodlagos metabolitokként szintetizálják a flavanolokat. Nem járulnak hozzá a szaporodáshoz és a fejlődéshez, de segíthetnek bizonyos fajoknak a környezeti stressz kezelésében. A flavanolok valószínűleg antioxidáns és védő hatást gyakorolnak a növényekben, bár pontos szerepük továbbra sem világos.
Közeli hozzátartozóikkal - az antocianinokkal és flavanonokkal ellentétben - a flavanolok teljesen színtelenek. Extraháláskor ezek a molekulák kondenzált, színtelen folyadékot képeznek.
A flavanolok különféle népszerű gyümölcsökben, ételekben és italokban találhatók. Leginkább a gyümölcs és a zöldség héjában és magjában fordulnak elő, a húsukban kevésbé jellemző.
A flavanolok viszonylag nagy mennyiségben találhatók meg gyümölcslevekben, dzsemekben, almában, avokádóban, fügében, mangóban, eperben, kakaóban, cseresznyében, fekete teában, zöld teában, vörösborban, fehérborban és portói borban.
A flavanol bevitele az étrendtől függően változik, de a kutatások azt mutatják, hogy Európa egyes részein átlagosan napi 50 mg bevitel történik.
A korai kutatások rávilágítanak a flavanolok lehetséges terápiás hatásaira. Ezek az anyagok eddig nem részesültek akkora figyelemben, mint a csoport többi tagja, de a korlátozott kutatás eddig ígéretes eredményeket hozott.
A katechinek, a flavonoidok egyik típusa, javíthatják a szív- és érrendszeri egészséget, részben gyulladásgátló és antioxidáns hatásuk miatt.
A zöld teában található elsődleges katechin, az epigallokatechin-gallát (EGCG) csökkentheti az érrendszeri gyulladást azáltal, hogy gátolja a nitrogén-oxid (NO) képződését. Kevesebb NO segíthet csökkenteni az endotél exocitózist.
Az endotélsejtek az erek belső felületét vonják be. Exocitózis akkor fordul elő, amikor ezekből a sejtekből származó granulátumok összeolvadnak a plazmamembránnal. Ennek eredményeként olyan proinflammatorikus fehérjék szabadulnak fel, amelyek hozzájárulnak az érrendszeri gyulladáshoz - az atherosclerosis (az artériák megkeményedése) megelőző állapotához.
További kutatások megerősítették a flavanolok NO-gátló hatásait. A Journal of Hypertension -ban közzétett kutatás egészséges alanyokban vizsgálta meg a flavanolban gazdag kakaó hatását az értágításra.
A kakaó - a csokoládé fő alkotóeleme - számos flavanolt tartalmaz, beleértve az epicatechint, a katechint és a procianidin oligomereket. A kutatók napi 821mg kakaót adtak az alanyoknak. Az öt napos kísérlet során úgy találták, hogy a kakaó következetesen és határozottan tágítja a perifériás ereket. Ez arra utal, hogy a flavanolban gazdag ételek segíthetnek a szívkoszorúér rendellenességei esetén, beleértve a szívrohamot is.
Antioxidáns hatásaiknak köszönhetően a zöld teában található flavanolok segíthetnek az oxidatív stressz csökkentésében. Az oxidatív stressz számos tényezőből származhat, beleértve a szennyeződéseket, az étrendet és a vegyi anyagoknak való kitettséget. Ezek a tényezők hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a test kizökkenjen egyensúlyi állapotából és ne legyen képes semlegesíteni a szabad gyököket.
A szabad gyökök - az oxigén metabolizmusának mérgező melléktermékei - jelentős károsodást okozhatnak a sejtekben, és számos különféle krónikus betegség hátterét képezik.
A zöld tea flavanoljai antioxidáns hatást mutattak a sejtvizsgálatok során. Az antioxidánsok úgy érik el hatásukat, hogy elektronokat adnak át a szabad gyökök molekuláinak - megállítva vagy csökkentve az oxidatív károsodásokat. Az EGCG és EGC zöld tea flavanolok anélkül adhatnak át elektront, hogy ez sok energiát igényelne. Ez meghaladja a a híres antioxidáns E-vitamin szabad gyök-megsemmisítő képességét.
A Journal of Cardiovascular Pharmacology-ban közölt áttekintés szerint a flavanolok segíthetnek a kognitív betegség elkerülésében. A mechanizmus abban a képességükben rejlik, növelni tudják az agyban a véráramlást.
Az emberekkel végzett kísérletek során kimutatták, hogy a flavanolban gazdag kakaóval végzett egyhetes kezelés (napi 900mg) megnöveli az agyi véráramot a szürkeállományban és megfordítja az endothel rendellenességeket. Ezek az eredmények a flavanolok neuroprotektív hatásaira utalnak, mivel a kognitív hanyatlás és a demencia a csökkent agyi véráramláshoz kapcsolódik.
Amellett, hogy hozzájárulnak az agy védelméhez, a flavanolok a szerv teljesítményét is javíthatják. A Frontiers című kiadványban közzétett áttekintés ismerteti a kakaó-flavanolok kognitív funkciókra gyakorolt hatásait, és arra utal, hogy a rövid távú fogyasztás növeli a memória és a reakcióidő időtartamát, míg a hosszú távú fogyasztás segíthet „az idegi hatékonyság növelésében[sic]”.
12 héten keresztül naponta akár 2000mg kakaó-flavanol fogyasztása egészséges emberek számára biztonságosnak tűnik. A flavanol-források - a kakaó és a tea - stimuláló molekulákat, például koffeint tartalmaznak. Ezen források nagy mennyiségű fogyasztása a koffeinhez kapcsolódó mellékhatásokhoz vezethet, mint például émelygés, idegesség, álmatlanság és szapora pulzus.