Mik azok a flavanolok?

A flavanolok a flavonoidokként ismert vegyi anyagok nagyobb csoportjának egyik alosztálya. A flavonoidok sokféle fajban megtalálhatóak, és állítólag hozzájárulnak ezeknek az élelmiszercsoportoknak az egészséget támogató tulajdonságaihoz. A katechinek néven ismert flavanol-csoportról úgy gondolják, hogy hozzájárul a népszerű egészséges ételek és italok antioxidáns és szívvédő hatásához.

A növények másodlagos metabolitokként szintetizálják a flavanolokat. Nem járulnak hozzá a szaporodáshoz és a fejlődéshez, de segíthetnek bizonyos fajoknak a környezeti stressz kezelésében. A flavanolok valószínűleg antioxidáns és védő hatást gyakorolnak a növényekben, bár pontos szerepük továbbra sem világos.

Szín

Közeli hozzátartozóikkal - az antocianinokkal és flavanonokkal ellentétben - a flavanolok teljesen színtelenek. Extraháláskor ezek a molekulák kondenzált, színtelen folyadékot képeznek.

Megtalálható még:

Mik azok a flavanolok?

A flavanolok különféle népszerű gyümölcsökben, ételekben és italokban találhatók. Leginkább a gyümölcs és a zöldség héjában és magjában fordulnak elő, a húsukban kevésbé jellemző.

A flavanolok viszonylag nagy mennyiségben találhatók meg gyümölcslevekben, dzsemekben, almában, avokádóban, fügében, mangóban, eperben, kakaóban, cseresznyében, fekete teában, zöld teában, vörösborban, fehérborban és portói borban.

A flavanol bevitele az étrendtől függően változik, de a kutatások azt mutatják, hogy Európa egyes részein átlagosan napi 50 mg bevitel történik.

Kapcsolódó kutatás

A korai kutatások rávilágítanak a flavanolok lehetséges terápiás hatásaira. Ezek az anyagok eddig nem részesültek akkora figyelemben, mint a csoport többi tagja, de a korlátozott kutatás eddig ígéretes eredményeket hozott.

• Szív-egészség

A katechinek, a flavonoidok egyik típusa, javíthatják a szív- és érrendszeri egészséget, részben gyulladásgátló és antioxidáns hatásuk miatt.

A zöld teában található elsődleges katechin, az epigallokatechin-gallát (EGCG) csökkentheti az érrendszeri gyulladást azáltal, hogy gátolja a nitrogén-oxid (NO) képződését. Kevesebb NO segíthet csökkenteni az endotél exocitózist.

Az endotélsejtek az erek belső felületét vonják be. Exocitózis akkor fordul elő, amikor ezekből a sejtekből származó granulátumok összeolvadnak a plazmamembránnal. Ennek eredményeként olyan proinflammatorikus fehérjék szabadulnak fel, amelyek hozzájárulnak az érrendszeri gyulladáshoz - az atherosclerosis (az artériák megkeményedése) megelőző állapotához.

További kutatások megerősítették a flavanolok NO-gátló hatásait. A Journal of Hypertension -ban közzétett kutatás egészséges alanyokban vizsgálta meg a flavanolban gazdag kakaó hatását az értágításra.

A kakaó - a csokoládé fő alkotóeleme - számos flavanolt tartalmaz, beleértve az epicatechint, a katechint és a procianidin oligomereket. A kutatók napi 821mg kakaót adtak az alanyoknak. Az öt napos kísérlet során úgy találták, hogy a kakaó következetesen és határozottan tágítja a perifériás ereket. Ez arra utal, hogy a flavanolban gazdag ételek segíthetnek a szívkoszorúér rendellenességei esetén, beleértve a szívrohamot is.

Mik azok a flavanolok?

• Antioxidáns hatás

Antioxidáns hatásaiknak köszönhetően a zöld teában található flavanolok segíthetnek az oxidatív stressz csökkentésében. Az oxidatív stressz számos tényezőből származhat, beleértve a szennyeződéseket, az étrendet és a vegyi anyagoknak való kitettséget. Ezek a tényezők hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a test kizökkenjen egyensúlyi állapotából és ne legyen képes semlegesíteni a szabad gyököket.

A szabad gyökök - az oxigén metabolizmusának mérgező melléktermékei - jelentős károsodást okozhatnak a sejtekben, és számos különféle krónikus betegség hátterét képezik.

A zöld tea flavanoljai antioxidáns hatást mutattak a sejtvizsgálatok során. Az antioxidánsok úgy érik el hatásukat, hogy elektronokat adnak át a szabad gyökök molekuláinak - megállítva vagy csökkentve az oxidatív károsodásokat. Az EGCG és EGC zöld tea flavanolok anélkül adhatnak át elektront, hogy ez sok energiát igényelne. Ez meghaladja a a híres antioxidáns E-vitamin szabad gyök-megsemmisítő képességét.

• Idegvédelem és kognitív teljesítmény

A Journal of Cardiovascular Pharmacology-ban közölt áttekintés szerint a flavanolok segíthetnek a kognitív betegség elkerülésében. A mechanizmus abban a képességükben rejlik, növelni tudják az agyban a véráramlást.

Az emberekkel végzett kísérletek során kimutatták, hogy a flavanolban gazdag kakaóval végzett egyhetes kezelés (napi 900mg) megnöveli az agyi véráramot a szürkeállományban és megfordítja az endothel rendellenességeket. Ezek az eredmények a flavanolok neuroprotektív hatásaira utalnak, mivel a kognitív hanyatlás és a demencia a csökkent agyi véráramláshoz kapcsolódik.

Amellett, hogy hozzájárulnak az agy védelméhez, a flavanolok a szerv teljesítményét is javíthatják. A Frontiers című kiadványban közzétett áttekintés ismerteti a kakaó-flavanolok kognitív funkciókra gyakorolt ​​hatásait, és arra utal, hogy a rövid távú fogyasztás növeli a memória és a reakcióidő időtartamát, míg a hosszú távú fogyasztás segíthet „az idegi hatékonyság növelésében[sic]”.

Biztonság és mellékhatások

12 héten keresztül naponta akár 2000mg kakaó-flavanol fogyasztása egészséges emberek számára biztonságosnak tűnik. A flavanol-források - a kakaó és a tea - stimuláló molekulákat, például koffeint tartalmaznak. Ezen források nagy mennyiségű fogyasztása a koffeinhez kapcsolódó mellékhatásokhoz vezethet, mint például émelygés, idegesség, álmatlanság és szapora pulzus.

Termék kereső