Nem küldjük el az Ön címére
Az Ön országának törvényei és rendeletei miatt nem szabad küldeni az Ön jelenlegi helyére. Ha bármilyen kérdése van, kérlek Lépjen kapcsolatba velünkAzért vagyunk, hogy segítsünk
Kérdése van a termékkel, vagy annak tartalmával kapcsolatban? Lépjen kapcsolatba velünk!Search
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact us contact usNincs termék
You have to add to cart at least 0 bottles or any program to make checkout.
You have to add to cart at least 0 bottles or any program to make checkout.
We don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usWe don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usA flavanolok a flavonoidokként ismert vegyi anyagok nagyobb csoportjának egyik alosztálya. A flavonoidok sokféle fajban megtalálhatóak, és állítólag hozzájárulnak[1] ezeknek az élelmiszercsoportoknak az egészséget támogató tulajdonságaihoz. A katechinek néven ismert flavanol-csoportról úgy gondolják, hogy hozzájárul a népszerű egészséges ételek és italok antioxidáns és szívvédő[2] hatásához.
A növények másodlagos metabolitokként szintetizálják a flavanolokat. Nem járulnak hozzá a szaporodáshoz és a fejlődéshez, de segíthetnek bizonyos fajoknak a környezeti stressz kezelésében. A flavanolok valószínűleg antioxidáns és védő hatást gyakorolnak[3] a növényekben, bár pontos szerepük továbbra sem világos.
Közeli hozzátartozóikkal - az antocianinokkal és flavanonokkal ellentétben - a flavanolok teljesen színtelenek[4]. Extraháláskor ezek a molekulák kondenzált, színtelen folyadékot képeznek.
A flavanolok különféle népszerű gyümölcsökben, ételekben és italokban találhatók. Leginkább a gyümölcs és a zöldség héjában és magjában fordulnak elő, a húsukban kevésbé jellemző.
A flavanolok viszonylag nagy mennyiségben találhatók meg[5] gyümölcslevekben, dzsemekben, almában, avokádóban, fügében, mangóban, eperben, kakaóban, cseresznyében, fekete teában, zöld teában, vörösborban, fehérborban és portói borban.
A flavanol bevitele az étrendtől függően változik, de a kutatások azt mutatják, hogy Európa egyes részein átlagosan napi 50 mg bevitel történik.
A korai kutatások rávilágítanak a flavanolok lehetséges terápiás hatásaira. Ezek az anyagok eddig nem részesültek akkora figyelemben, mint a csoport többi tagja, de a korlátozott kutatás eddig ígéretes eredményeket hozott.
A katechinek, a flavonoidok egyik típusa, javíthatják a szív- és érrendszeri egészséget, részben gyulladásgátló és antioxidáns hatásuk miatt.
A zöld teában található elsődleges katechin, az epigallokatechin-gallát (EGCG) csökkentheti az érrendszeri gyulladást[6] azáltal, hogy gátolja a nitrogén-oxid (NO) képződését. Kevesebb NO segíthet csökkenteni az endotél exocitózist.
Az endotélsejtek az erek belső felületét vonják be. Exocitózis akkor fordul elő, amikor ezekből a sejtekből származó granulátumok összeolvadnak a plazmamembránnal. Ennek eredményeként olyan proinflammatorikus fehérjék szabadulnak fel, amelyek hozzájárulnak az érrendszeri gyulladáshoz - az atherosclerosis (az artériák megkeményedése) megelőző állapotához.
További kutatások megerősítették a flavanolok NO-gátló hatásait. A Journal of Hypertension -ban közzétett kutatás[7] egészséges alanyokban vizsgálta meg a flavanolban gazdag kakaó hatását az értágításra.
A kakaó - a csokoládé fő alkotóeleme - számos flavanolt tartalmaz, beleértve az epicatechint, a katechint és a procianidin oligomereket. A kutatók napi 821mg kakaót adtak az alanyoknak. Az öt napos kísérlet során úgy találták, hogy a kakaó következetesen és határozottan tágítja a perifériás ereket. Ez arra utal, hogy a flavanolban gazdag ételek segíthetnek a szívkoszorúér rendellenességei esetén, beleértve a szívrohamot is.
Antioxidáns hatásaiknak köszönhetően a zöld teában található flavanolok segíthetnek az oxidatív stressz csökkentésében. Az oxidatív stressz számos tényezőből származhat, beleértve a szennyeződéseket, az étrendet és a vegyi anyagoknak való kitettséget. Ezek a tényezők hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a test kizökkenjen egyensúlyi állapotából és ne legyen képes semlegesíteni a szabad gyököket.
A szabad gyökök - az oxigén metabolizmusának mérgező melléktermékei - jelentős károsodást okozhatnak a sejtekben, és számos különféle krónikus betegség hátterét képezik.
A zöld tea flavanoljai antioxidáns hatást mutattak a sejtvizsgálatok során. Az antioxidánsok úgy érik el hatásukat, hogy elektronokat adnak át a szabad gyökök molekuláinak - megállítva vagy csökkentve az oxidatív károsodásokat. Az EGCG és EGC zöld tea flavanolok anélkül adhatnak át elektront, hogy ez sok energiát igényelne. Ez meghaladja a a híres antioxidáns E-vitamin szabad gyök-megsemmisítő képességét.
A Journal of Cardiovascular Pharmacology-ban közölt áttekintés[8] szerint a flavanolok segíthetnek a kognitív betegség elkerülésében. A mechanizmus abban a képességükben rejlik, növelni tudják az agyban a véráramlást.
Az emberekkel végzett kísérletek[9] során kimutatták, hogy a flavanolban gazdag kakaóval végzett egyhetes kezelés (napi 900mg) megnöveli az agyi véráramot a szürkeállományban és megfordítja az endothel rendellenességeket. Ezek az eredmények a flavanolok neuroprotektív hatásaira utalnak, mivel a kognitív hanyatlás és a demencia a csökkent agyi véráramláshoz kapcsolódik[10].
Amellett, hogy hozzájárulnak az agy védelméhez, a flavanolok a szerv teljesítményét is javíthatják. A Frontiers című kiadványban közzétett áttekintés[11] ismerteti a kakaó-flavanolok kognitív funkciókra gyakorolt hatásait, és arra utal, hogy a rövid távú fogyasztás növeli a memória és a reakcióidő időtartamát, míg a hosszú távú fogyasztás segíthet „az idegi hatékonyság növelésében[sic]”.
12 héten keresztül naponta akár 2000mg kakaó-flavanol fogyasztása egészséges emberek számára biztonságosnak[12] tűnik. A flavanol-források - a kakaó és a tea - stimuláló molekulákat, például koffeint tartalmaznak. Ezen források nagy mennyiségű fogyasztása a koffeinhez kapcsolódó mellékhatásokhoz vezethet, mint például émelygés, idegesség, álmatlanság és szapora pulzus.
[1] de Pascual-Teresa, S., Moreno, D. A., & García-Viguera, C. (2010). Flavanols and Anthocyanins in Cardiovascular Health: A Review of Current Evidence. International Journal of Molecular Sciences, 11(4), 1679–1703. https://doi.org/10.3390/ijms11041679 [Forrás]
[2] Higdon, J. V., & Frei, B. (2003). Tea Catechins and Polyphenols: Health Effects, Metabolism, and Antioxidant Functions. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 43(1), 89–143. https://doi.org/10.1080/10408690390826464 [Forrás]
[3] Samanta, A., Das, G., & Das, S. K. (2011, January 1). Roles of flavonoids in Plants. ResearchGate. https://www.researchgate.net/publication/279499208_Roles_of_flavonoids_in_Plants [Forrás]
[4] Das, A. B., Goud, V., & Das, C. (2019). Phenolic Compounds as Functional Ingredients in Beverages. Value-Added Ingredients and Enrichments of Beverages, 285–323. https://doi.org/10.1016/b978-0-12-816687-1.00009-6 [Forrás]
[5] Hollman, P. C., & Arts, I. C. (2000). Flavonols, flavones and flavanols – nature, occurrence and dietary burden. Wiley Online Library. Published. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/(SICI)1097-0010(20000515)80:7%3C1081::AID-JSFA566%3E3.0.CO;2-G [Forrás]
[6] Lin, Y. L., & Lin, J. K. (1997). Epigallocatechin-3-gallate blocks the induction of nitric oxide synthase by down-regulating lipopolysaccharide-induced activity of transcription factor nuclear factor-kappaB. PubMed. Published. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9281609/ [Forrás]
[7] Fisher, N., Hughes, M., & Gerhard-Herman, M. (2003). Flavanol-rich cocoa induces nitric-oxide-dependent vasodilation in healthy humans. Journal of Hypertension. Published. https://journals.lww.com/jhypertension/Abstract/2003/12000/Flavanol_rich_cocoa_induces_nitric_oxide_dependent.16.aspx [Forrás]
[8] Fisher, N., Sorond, F., & Hollenberg, N. (2006). Cocoa Flavanols and Brain Perfusion. Journal of Cardiovascular Pharmacology. Published. https://journals.lww.com/cardiovascularpharm/Fulltext/2006/06001/Cocoa_Flavanols_and_Brain_Perfusion.17.aspx [Forrás]
[9] Nehlig, A. (2013). The neuroprotective effects of cocoa flavanol and its influence on cognitive performance. NCBI. Published. https://doi.org/10.1111/j.1365-2125.2012.04378.x [Forrás]
[10] Leeuwis, A. E., Smith, L. A., & Melbourne, A. (2018). Cerebral Blood Flow and Cognitive Functioning in a Community-Based, Multi-Ethnic Cohort: The SABRE Study. NCBI. Published. https://doi.org/10.3389/fnagi.2018.00279 [Forrás]
[11] Socci, V., Tempesta, D., Desideri, G., de Gennaro, L., & Ferrara, M. (2017). Enhancing Human Cognition with Cocoa Flavonoids. Frontiers in Nutrition, 4. https://doi.org/10.3389/fnut.2017.00019 [Forrás]
[12] Ottaviani, J. I., Balz, M., Kimball, J., Ensunsa, J. L., Fong, R., Momma, T. Y., Kwik-Uribe, C., Schroeter, H., & Keen, C. L. (2015). Safety and efficacy of cocoa flavanol intake in healthy adults: a randomized, controlled, double-masked trial. The American Journal of Clinical Nutrition, 102(6), 1425–1435. https://doi.org/10.3945/ajcn.115.116178 [Forrás]
[1] de Pascual-Teresa, S., Moreno, D. A., & García-Viguera, C. (2010). Flavanols and Anthocyanins in Cardiovascular Health: A Review of Current Evidence. International Journal of Molecular Sciences, 11(4), 1679–1703. https://doi.org/10.3390/ijms11041679 [Forrás]
[2] Higdon, J. V., & Frei, B. (2003). Tea Catechins and Polyphenols: Health Effects, Metabolism, and Antioxidant Functions. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 43(1), 89–143. https://doi.org/10.1080/10408690390826464 [Forrás]
[3] Samanta, A., Das, G., & Das, S. K. (2011, January 1). Roles of flavonoids in Plants. ResearchGate. https://www.researchgate.net/publication/279499208_Roles_of_flavonoids_in_Plants [Forrás]
[4] Das, A. B., Goud, V., & Das, C. (2019). Phenolic Compounds as Functional Ingredients in Beverages. Value-Added Ingredients and Enrichments of Beverages, 285–323. https://doi.org/10.1016/b978-0-12-816687-1.00009-6 [Forrás]
[5] Hollman, P. C., & Arts, I. C. (2000). Flavonols, flavones and flavanols – nature, occurrence and dietary burden. Wiley Online Library. Published. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/(SICI)1097-0010(20000515)80:7%3C1081::AID-JSFA566%3E3.0.CO;2-G [Forrás]
[6] Lin, Y. L., & Lin, J. K. (1997). Epigallocatechin-3-gallate blocks the induction of nitric oxide synthase by down-regulating lipopolysaccharide-induced activity of transcription factor nuclear factor-kappaB. PubMed. Published. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9281609/ [Forrás]
[7] Fisher, N., Hughes, M., & Gerhard-Herman, M. (2003). Flavanol-rich cocoa induces nitric-oxide-dependent vasodilation in healthy humans. Journal of Hypertension. Published. https://journals.lww.com/jhypertension/Abstract/2003/12000/Flavanol_rich_cocoa_induces_nitric_oxide_dependent.16.aspx [Forrás]
[8] Fisher, N., Sorond, F., & Hollenberg, N. (2006). Cocoa Flavanols and Brain Perfusion. Journal of Cardiovascular Pharmacology. Published. https://journals.lww.com/cardiovascularpharm/Fulltext/2006/06001/Cocoa_Flavanols_and_Brain_Perfusion.17.aspx [Forrás]
[9] Nehlig, A. (2013). The neuroprotective effects of cocoa flavanol and its influence on cognitive performance. NCBI. Published. https://doi.org/10.1111/j.1365-2125.2012.04378.x [Forrás]
[10] Leeuwis, A. E., Smith, L. A., & Melbourne, A. (2018). Cerebral Blood Flow and Cognitive Functioning in a Community-Based, Multi-Ethnic Cohort: The SABRE Study. NCBI. Published. https://doi.org/10.3389/fnagi.2018.00279 [Forrás]
[11] Socci, V., Tempesta, D., Desideri, G., de Gennaro, L., & Ferrara, M. (2017). Enhancing Human Cognition with Cocoa Flavonoids. Frontiers in Nutrition, 4. https://doi.org/10.3389/fnut.2017.00019 [Forrás]
[12] Ottaviani, J. I., Balz, M., Kimball, J., Ensunsa, J. L., Fong, R., Momma, T. Y., Kwik-Uribe, C., Schroeter, H., & Keen, C. L. (2015). Safety and efficacy of cocoa flavanol intake in healthy adults: a randomized, controlled, double-masked trial. The American Journal of Clinical Nutrition, 102(6), 1425–1435. https://doi.org/10.3945/ajcn.115.116178 [Forrás]