mik-azok-a-flavonolok

Mik azok a flavonolok?

A flavonolok a "flavonoidok" nagyobb kémiai osztályba tartozó molekulák egy csoportja. A modern tudomány magas szinten vizsgálta a flavonolokat, a leginkább kutatottak a kaempferol, a quercetin, a myricetin és a fiestin.

Úgy gondolják, hogy a kannabinoidok, terpének és más vegyületek mellett a flavonolok is hozzájárulnak a kannabisz növény fitokomplexének általános terápiás potenciáljához. A flavonolok más növényekben is előfordulnak, ideértve a gyümölcsöket, zöldségeket és gyógynövényeket, ahol fontos biológiai szerepet játszanak.

Szín

Egyéb feladatok mellett a flavonolok pigmentekként is szerepet játszanak a növényekben. Gyakran élénksárga pigmentációt produkálnak, amely bizonyos virágok szirmainak színét alakítja más pigmentekkel, például karotinoidokkal és antocianinokkal kombinálva. Ezt a vonzó sárga árnyalatot az emberek festékként alkalmazták a történelem során .

Megtalálható:

A flavonolok különösen magas koncentrációban fordulnak elő a következőkben:

• Hagyma
• Mogyoróhagyma
• Kelkáposzta
• Brokkoli
• Almák
• Bogyós gyümölcsök
• Teák
• Vörösbor

A növények ezeket a molekulákat nagy mennyiségben állítják elő a leveleikben, virágaikban, kérgükben és a héjukban. A legtöbb faj magjában és föld alatti részeiben (a hagyma kivételével) csak kis mennyiség fordul elő.

Az általános élelmiszerekben való előfordulásuk miatt sok ember gyakran fogyasztja a flavonolokat. Az étkezési bevitel mérése azonban nehéznek bizonyult az egyének között eltérő étkezési szokások miatt.

Mik azok a flavonolok?

Kapcsolódó kutatás

A flavonolok lehetséges terápiás hatásait sejt-, állati- és klinikai vizsgálatok kutatták. A kutatás azonban még mindig előzetes, ami megnehezíti a konkrét következtetések levonását. Ettől függetlenül a jelenlegi adatok is értékes betekintést nyújtanak ezeknek a molekuláknak a hatására.

A flavonolok jelenlegi terápiás lehetőségeinek a kutatása a következő lehetséges hatásokra terjed ki:

• Antioxidáns
• rákellenes
• A szív- és érrendszeri betegségek megelőzése
• Cukorbetegség megelőzése

Vessen egy pillantást arra, mit mond a tudományos kutatás ezekről a hatásokról.

• Antioxidáns

A kvercetin flavonol antioxidáns hatásait a World Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences -ben közzétett tanulmány ismerteti. A tanulmány tárgya a vegyi anyag azon képessége, hogy minimalizálja a zsír oxidációját, hozzájárulva ezzel a szív-érrendszeri és neurodegeneratív betegségek megelőzéséhez.

A szerzők azt is sugallják, hogy a kvercetin a szabad gyökök eltávolításával hozzájárult a gyulladás és a DNS károsodás csökkentéséhez. Másfelől pedig csökkentette a gyulladásos fehérjék számát a krónikus gyulladásos betegségekben szenvedő betegekben.

• rákellenes

A kvercitin antioxidáns hatásai a molekula rákellenes potenciálját is támogatják. Ezeket a hatásokat - részben - úgy éri el, hogy segít megvédeni a sejteket a reaktív oxigénfajták által okozott oxidatív stressz ellen.

Úgy tűnik, hogy a vegyület rákellenes hatást is kifejt, mivel gátolja a hősokkfehérjéket a rosszindulatú emlőrákban, leukémiában és vastagbélrákos sejtvonalakon. A hősokk fehérjékről tudjuk, hogy segítik a rákos sejtek túlélését.

A kvercetin az állatkísérletek során is mutatott rákellenes tulajdonságokat. A flavonol 20%-kal megnövelte a tumorsejtekkel injektált egerek élettartamát. A molekula szignifikánsan gátolta a hasi daganatokkal rendelkező egerekben a tumor növekedését, és elnyomta a daganat növekedését az emlőrákos sejtekben.

• A szív- és érrendszeri betegségek megelőzése

A Lancet kiadványban közzétett epidemiológiai kutatások azt sugallják, hogy a flavonolok fokozott fogyasztása csökkentheti a koszorúér-betegség okozta halál kockázatát. A flavonolokról ismert, hogy gátolják az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) oxidációját, amely jelenség hozzájárul a szívkoszorúér-betegséghez, az atherosclerosishoz és az ischaemiás stroke-hoz. A kutatók mindazonáltal további tanulmányokat tartanak szükségesnek ezen eredmények megerősítésére.

• Cukorbetegség megelőzése

Egy nagy esettanulmány-vizsgálat 16 835 cukorbetegség-mentes résztvevő és 12 043 cukorbeteg bevonásával azt a megállapítást tette, hogy a flavonoidok (napi 608,1 mg feletti bevitel) 10%-kal csökkentették a cukorbetegség kockázatát. Különösen azoknál, akik nagyobb mennyiségben fogyasztottak flavonolokat, alacsonyabb cukorbetegség-kockázatot tapasztaltak.

Biztonság és mellékhatások

Általános étrend-összetevőként a flavonolok általában biztonságosak. A kutatások azonban rámutatnak a flavonoidok összességének lehetséges mellékhatásaira, ideértve a hasmenést, a vashiányt, a migrént, a dermatitist és más tüneteket.

Termék kereső