Az NMN hosszú távon biztonságos?

Published:

Az NMN hosszú távon biztonságos? Ez a kérdés számos kutató és egészségügyért rajongó számára egyaránt központi kérdés volt. Az NMN, a NAD+ prekurzora, amely potenciális öregedésgátló hatásairól és a DNS-javításban betöltött szerepéről ismert, számos kutató hosszú távú biztonságossági vizsgálatának középpontjában állt. De mit mond a tudomány az nmn biztonságosságáról?

Ebben az átfogó feltárásban az NMN-kiegészítés fiziológiai biztonsági profilját vizsgáljuk, megvizsgálva az izomműködésre és a mobilitásra gyakorolt hatását. Emellett végigvezetjük Önt a folyamatban lévő klinikai vizsgálatokon, amelyek az NMN szedésének hosszú távú hatásait vizsgálják.

A Keio University School of Medicine első, az inzulinérzékenység javulására összpontosító humán felhasználási tanulmányának eredményeit, valamint a NAD+ koncentrációjának értékelését tárgyaljuk. Az NMN hosszú távon biztonságos? A választ ezek a vizsgálatok adhatják meg.

Az NMN-kiegészítés rövid távú biztonságossága

A nikotinamid-mononukleotid (NMN) potenciális öregedésgátló hatása miatt került a figyelem középpontjába az egészség- és wellness-iparban. De vajon biztonságos-e a szedése? Derítsük ki!

Az NMN egy olyan vegyület, amely a NAD+ alapjául szolgál, amely segít fenntartani a DNS-javítást és az energiatermelést a sejtjeinkben. Az NMN-kiegészítők szedése segíthet az öregedés során csökkenő NAD+ szint pótlásában.

Az NMN-kiegészítés élettani biztonsági profilja

Tanulmányok kimutatták, hogy az NMN szedése akár hat hétig is biztonságos lehet napi 100mg és 1200mg közötti dózisban. Embereknél vagy egereknél nem jelentettek klinikailag jelentős káros hatásokat.

  • E vizsgálatok során nem észleltek súlyos mellékhatásokat.
  • A kardiovaszkuláris paraméterekben nem észleltek változást.
  • Nem volt bizonyíték a májkárosodásra vagy más szervi diszfunkcióra, amely a táplálékkiegészítő fogyasztásával függött volna össze.

Az izomműködésre és mobilitásra gyakorolt hatás

A kutatások azt sugallják, hogy az NMN-pótlás potenciálisan javíthatja az izomműködést és a mobilitást idős személyeknél, ami lehetséges megelőző intézkedésekre utal az életkorral összefüggő izombetegségekkel, például a szarkopéniával szemben.

Bár vannak ígéretes jelek az NMN rövid távú alkalmazásával kapcsolatos előnyökkel és biztonsági profillal kapcsolatban, részletesebb tudományos vizsgálatokra van szükség, mielőtt végleges következtetéseket vonnánk le a hosszú távú hatásokkal kapcsolatban. Ezért az NMN-kezelés megkezdésének megfontolásakor óvatosságra van szükség, amíg nem állnak rendelkezésre meggyőző bizonyítékok.

Folyamatban lévő klinikai vizsgálatok az NMN hosszú távú alkalmazásával kapcsolatban

Míg a nikotinamid-mononukleotid (NMN) rövid távú biztonságossága jól ismert, a hosszú távú hatásokat még vizsgálják. Jelenleg három klinikai vizsgálat van folyamatban a nikotinamid-mononukleotid (NMN) hosszú távú hatásainak vizsgálatára.

A hosszú távú használat biztonsági paramétereinek vizsgálata

Az első vizsgálat elsősorban az nmna™ biztonsági paramétereinek meghatározására összpontosít, amikor az nmn-t hosszabb ideig szedik. Ez a vizsgálat magában foglalja a lehetséges káros hatások és a résztvevők egészségi állapotában bekövetkező klinikailag jelentős változások átfogó vizsgálatát, miután az nmn-kiegészítőket több hónapon vagy akár éveken keresztül rendszeresen használják.

Az egészségügyi hatások mellett a hatékonyságra összpontosító értékelés

A második vizsgálat célja a nikotinamid-mononukleotid-pótlás hosszú távú alkalmazásával kapcsolatos hatékonyság és a lehetséges egészségügyi hatások értékelése. A kutatók nyomon fogják követni az öregedéssel kapcsolatos biomarkerek, a DNS-javító mechanizmusok és a nikotinamid-adenin-dinukleotid (NAD+) szintjének változásait, amely kulcsfontosságú szerepet játszik a sejtek anyagcseréjében és energiatermelésében.

Ez a konkrét tanulmány értékes betekintést nyújthat abba, hogy az NMN valóban képes-e öregedésgátló hatást kifejteni azáltal, hogy idővel növeli a NAD+ szintjét az emberi sejtekben. Felfedheti továbbá a hosszan tartó használathoz kapcsolódó esetleges negatív következményeket is.

E két tanulmány mellett jelenleg egy másik klinikai vizsgálat is folyamatban van, amely kifejezetten a középkorú felnőtteket és az időseket célozza meg - azokat a csoportokat, amelyek a legtöbbet profitálhatnak az olyan lehetséges öregedésgátló beavatkozásokból, mint az NMN-kiegészítés.

Középkorú felnőttek és idősek: Egy speciális fókuszcsoport

  • Középkorú felnőttek: Ez különböző, az életkorral összefüggő állapotokhoz vezet, mint például az energiaszint csökkenése vagy a kognitív hanyatlás. Ez a csoport jelentősen profitálhat az NMN-kiegészítők szedéséből, ha azok hatékonynak bizonyulnak a sejteken belüli optimális NAD+-koncentráció fenntartásában.
  • Idősek: Az alacsonyabb NAD+-szinttel összefüggő tüneteket - például csökkent izomerő vagy fokozott fáradtság - már tapasztaló idősek esetében egy hatékony nmn-kiegészítő rendszeres fogyasztása segíthet enyhíteni ezeket a problémákat.

Mindhárom vizsgálat még nem zárult le; ezért eredményeiket továbbra is türelmetlenül várják a tudósok világszerte, akik élénken érdeklődnek az ígéretes vegyület hatékonyságának valódi természetének megértése iránt, valamint az emberi egészségre gyakorolt általános hatása mellett, különösen a hosszú távú használat szempontjait illetően, így a leendő felhasználókat addig is óva intik a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján, amelyeket az eddig elvégzett tudományos vizsgálatok során gyűjtöttek össze.

A Keio University School of Medicine első emberi felhasználási tanulmánya

2016-ban a Keio University School of Medicine elvégezte az első tanulmányt arról, hogy az emberek hogyan hasznosítják a nikotinamid-mononukleotidot (NMN), a nikotinamid-adenin-dinukleotid (NAD+) prekurzor molekuláját, annak érdekében, hogy megvizsgálják az inzulinérzékenységre gyakorolt hatását és az életkorral összefüggő betegségek, például a cukorbetegség kezelésében való lehetséges alkalmazását.

Inzulinérzékenység javulása

A tanulmány megállapította, hogy az NMN-kiegészítés javította az izmok inzulinérzékenységét, ami potenciálisan segíthet az olyan állapotok kezelésében, mint a cukorbetegség, amely gyakran az öregedéssel jár együtt. Ezek az eredmények azonban kis mintán alapulnak, és további validálást igényelnek nagyobb vizsgálatokkal.

Nincs szignifikáns hatás a NAD+ koncentrációra

A NAD+-útvonalban betöltött szerepe ellenére az NMN-kiegészítésnek nem volt jelentős hatása vagy NAD+-szintnövekedése. Az, hogy a vizsgálat nem bizonyította a NAD+ koncentráció jelentős növekedését, kérdéseket vet fel a szájon át történő adagolás hatékonyságával kapcsolatban, és további kutatásokat tesz szükségessé a lehetséges hosszú távú hatások és a biztonságosság tekintetében.

A kutatók hangsúlyozták, hogy további klinikai vizsgálatokra van szükség a rövid távú biztonság és a hosszú távú hatások jobb megértéséhez, ha az NMN-kiegészítőket rendszeresen, hosszabb ideig szedik. Kiemelték továbbá az olyan területeket, mint a farmakokinetika, amelyek részletes vizsgálatot igényelnek ezzel az újszerű vegyülettel kapcsolatban, amelynek népszerűsége az eddigi korlátozott tudományos ismeretek ellenére tovább növekszik.

Érdemes megjegyezni, hogy bár az NMN biztonságossága klinikailag nem bizonyított, emberi fogyasztásra általában biztonságosnak tekinthető. Azonban mindig a legjobb, ha konzultálsz egy egészségügyi szakemberrel, mielőtt bármilyen új kiegészítőt szednél.

Az NMN-hez hasonló öregedésgátló egészségügyi termékek iránti növekvő kereslet

A globális piacon megugrott a kereslet az öregedésgátló egészségügyi termékek iránt, és a nikotinamid-mononukleotid (NMN) az egyik legkeresettebb étrend-kiegészítőnek bizonyult. Ez a megnövekedett érdeklődés a bőr öregedése és más, korral összefüggő állapotok elleni potenciális előnyeinek tulajdonítható.

A bőr öregedése elleni potenciális előnyök a megnövekedett NAD anyagcsere-termékforgalomtól

Az NMN növeli a nikotinamid-adenin-dinukleotid (NAD+) szintjét, amely egy minden élő sejtben jelenlévő alapvető koenzim. A magasabb NAD+ koncentráció összefüggésbe hozható a sejtek jobb teljesítményével és anyagcseréjével, ami potenciálisan lassíthatja a bőr öregedési folyamatát. A kutatások szerint az NMN pótlása növelheti a kollagéntermelést, javíthatja a rugalmasságot, csökkentheti a ráncokat és javíthatja a bőr általános egészségét.

Sürgős szükség van részletes tudományos vizsgálatokra a végleges következtetések levonása előtt

Ezen ígéretes jelzések ellenére az NMN-ről még sok minden ismeretlen vagy szigorú tudományos kutatással nem igazolt. Miközben számos anekdotikus beszámoló hirdeti hatékonyságát öregedésgátló kiegészítőként, a biztonsági profiljára vagy hosszú távú hatásaira vonatkozó végleges következtetéseket még nem lehet levonni.

Ez a tudáshiány jelentős aggodalomra ad okot, tekintve, hogy ez a termékkategória már több millió dolláros státuszt ért el az étrend-kiegészítő iparban. Ezért sürgősen részletesebb vizsgálatokra van szükség a rendszeres NMN-használat emberi egészségre gyakorolt rövid és hosszú távú hatásait illetően.

A fogyasztók biztonságának és a hatékonysági állítások hitelességének biztosításához hosszú időn át tartó, megbízható klinikai vizsgálatokra van szükség, valamint átfogó, a forgalomba hozatal utáni felügyeleti erőfeszítésekre, amelyek a felhasználók körében világszerte, a különböző demográfiai csoportokban előforduló nemkívánatos események nyomon követésére irányulnak. Ez biztosítja a folyamatos használatra vonatkozó megalapozott döntéshozatali folyamatokat, valamint adott esetben a szabályozási felügyeleti intézkedéseket.

Az egyéni felhasználói megfontolásokon kívül tágabb társadalmi vonatkozások is léteznek, amelyek különösen a széleskörű használatot övező etikai kérdésekkel kapcsolatosak, különös tekintettel a populáció dinamikájára gyakorolt lehetséges nem szándékolt következményekre, ha az ilyen beavatkozások révén valóban megvalósíthatóvá válik a hatékony élettartam-hosszabbítás. Ezért gondos mérlegelésre van szükség a széles körű bevezetés előtt.

Randomizált, kontrollált vizsgálat (RCT) az edzésről és az NNm-kiegészítésről amatőr sportolók körében

A közelmúltban fokozott kíváncsiság mutatkozott a nikotinamid-mononukleotid (NMN) kiegészítés lehetséges előnyei iránt. Ez a fokozott figyelem az egészséges amatőr sportolókkal végzett, nemrégiben végzett randomizált, kontrollált vizsgálatban mutatott ígéretes eredményeknek köszönhető.

A vizsgálat célja annak feltárása volt, hogy az NMN-kiegészítéssel kombinált testmozgás milyen hatással lehet az aerob kapacitásra. Az eredmények meglehetősen érdekesnek bizonyultak - megfigyelték, hogy ez a kombináció a résztvevők aerob kapacitásának javulásához vezetett. A fizikai erőre azonban nem észleltek észrevehető hatást.

Ez fokozott fizikai aktivitásra utal, különösen az idősek körében. Ezek a megfigyelések lehetséges megelőző intézkedésekre utalnak az életkorral összefüggő izombetegségekkel szemben, amelyek gyakran a mozgásképesség és az egészség általános minőségének csökkenésével járnak együtt.

Bár ezek a kezdeti eredmények ígéretesnek tűnnek, rávilágítanak arra is, hogy további részletes tudományos vizsgálatokra van szükség, mielőtt végleges következtetéseket vonnánk le az esetleges káros hatásokra vonatkozóan, ha ilyen jellegűek. Ezért a leendő felhasználóknak óvatosan kell megközelíteniük az NMN-kiegészítést, amíg nem állnak rendelkezésre meggyőzőbb bizonyítékok a hosszú távú biztonságosság és hatékonyság tekintetében.

Ígéretes eredmények, de további kutatásra van szükség

Az RCT eredményei reményt adnak sok olyan egyén számára, akik a fizikai teljesítményük javítására és az életkorral összefüggő hanyatlás lehetséges lassítására keresnek módot. Azonban, mint mindig az olyan új kiegészítők vagy kezelések esetében, mint az NMN, fontos, hogy még ne szaladjunk ennyire előre.

További kutatásokra van szükség annak feltárására, hogy pontosan hogyan működik az NMN a szervezetünkben hosszabb időn keresztül - lehetnek-e előre nem látható mellékhatások vagy kölcsönhatások hosszú távú használat esetén; hogyan hathat az adagolás a különböző emberekre; bizonyos népességcsoportok jobban profitálhatnak-e, mint mások; és így tovább.

Figyelmeztetés a leendő felhasználóknak

Ha az előzetes tanulmányok eredményei alapján az NMN kipróbálását fontolgatja, ne feledje: bár a korai jelek pozitívak, még mindig nem tudunk eleget a hosszú távú használatának következményeiről. Különböző tényezők, mint például az egyéni genetikai adottságok, az életmódbeli döntések, a már meglévő egészségügyi állapotok, többek között jelentősen befolyásolhatják az egyén reakcióját az ilyen kiegészítésekre. Ezért személyre szabott konzultációra van szükség, lehetőleg szakmai irányítás mellett. Addig is az óvatosság marad itt a kulcsszó.

GYIK az Nmn hosszú távon biztonságos?

Az NMN biztonságos hosszú távú használatra?

Bár a kezdeti vizsgálatok szerint az NMN általában biztonságos, több kutatásra van szükség a hosszú távú hatások meghatározásához.

Milyen hosszú távú hatásai vannak az NMN-nek?

Bár az NMN hosszú távú hatásai nem teljesen ismertek, javíthatja a sejtek egészségét és a hosszú élettartamot.

Lehet az NMN-t minden nap szedni?

Bár a napi bevitel hasznos lehet, az optimális adagolás és gyakoriság továbbra sem egyértelmű, ezért mindig érdemes konzultálni az egészségügyi szolgáltatóval, mielőtt bármilyen kiegészítő kezelésbe kezdenénk.

Milyen kockázatokkal jár az NMN szedése?

A potenciális kockázatok közé tartoznak az ismeretlen mellékhatások, mivel nincsenek átfogó humán vizsgálatok, ezért fontos, hogy óvatosan járjunk el.

Következtetés

Az NMN biztonságos hosszú távú használatra?

A rövid távú vizsgálatok azt mutatják, hogy az NMN-kiegészítés általában biztonságos és jól tolerálható, de a hosszú távú biztonságosságáról nincs meggyőző bizonyíték.

A folyamatban lévő klinikai vizsgálatok az egészségügyi hatások mellett a biztonsági paramétereket és a hatékonyságot is vizsgálják.

A Keio University School of Medicine első humán felhasználási tanulmánya az inzulinérzékenység javulását, de a NAD+ koncentrációra nincs jelentős hatása.

Ahogy nő a kereslet az olyan öregedésgátló egészségügyi termékek iránt, mint az NMN, a bőr öregedése ellen a megnövekedett NAD anyagcsere-termékforgalomból származó előnyökkel lehet számolni.

Az NMN-kiegészítés hosszú távú biztonságosságára vonatkozó végleges következtetés levonása előtt további tudományos vizsgálatokra van szükség.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső