Emeli az NMN a vérnyomást?

Published:

Az NMN emeli a vérnyomást? A legújabb kutatások feltárták az NMN lehetséges előnyeit a szív- és érrendszeri egészségre, ami tudományos vizsgálatot indított a vérnyomásra gyakorolt hatásával kapcsolatban. A nikotinamid-adenin-dinukleotid (NAD+) alapvető prekurzoraként az NMN anyagcsere-útvonalakban és a NAD+ vérbeli elérhetőségében betöltött szerepének megértése jelentős felismeréseket nyújthat.

Ez a cikk a hosszan tartó NMN-bevitel hatását vizsgálja bizonyos egészségügyi mutatókra, például a szisztolés és diasztolés vérnyomásra, valamint a megnövekedett pulzusszám és az NMN-kiegészítés közötti esetleges összefüggéseket. Megvizsgálunk néhány meglepő összefüggést is a megnövekedett pulzusszám és az NMN-bevitel között.

Végezetül megvizsgáljuk, hogy a NAD+ anyagcsere NMN-nel történő célzott kezelése hatékonyan enyhítheti-e a szív- és érrendszeri betegségekhez kapcsolódó kockázati tényezőket. Ha tehát azon tűnődik, hogy "az NMN emeli-e a vérnyomást?", akkor maradjon velünk, hogy megismerhesse ezt az összetett témát.

does-nmn-raise-blood-pressure

A NAD+ szerepe az anyagcsere-utakban

A NAD+ egy létfontosságú koenzim, amely az energiatermeléshez és a sejtek egészségéhez szükséges biokémiai reakciók ezreit segíti elő, különösen a redoxi folyamatokban betöltött szerepe révén. Több ezer biokémiai reakcióban vesz részt, így az energiatermelés és a sejtek egészsége szempontjából kulcsfontosságú szereplő.

A NAD+ egyik legfontosabb funkciója a redoxireakciókban való részvétel - olyan folyamatok, amelyek során egy molekula oxidálódik, míg egy másik redukálódik. Ezek a reakciók alapvető fontosságúak a sejtek optimális energiaszintjének fenntartásához. Amikor az egészségesebb öregedésről beszélünk, lehetetlen nem megemlíteni a NAD+ szerepét.

Lényegében a NAD+ segít a tápanyagokat használható energiává alakítani. Az anyagcsere során úgy működik, mint egy futárszolgálat az elektronok számára, egyik helyről a másikra szállítja őket a sejteken belül. Ez a folyamat táplálja a mitokondriumok - sejtjeink erőművének - tevékenységét, amelyek aztán ATP-t (adenozin-trifoszfát) termelnek, a szervezetünk elsődleges sejtüzemanyag-forrását.

A sejtek egészségének fenntartása

Amellett, hogy a NAD+ az ATP előállításának alapvető összetevője, más fontos szerepet is betölt, például a DNS-javításban és a sejtek jelátvitelében, ami hatással lehet a hosszú élettartamra és az általános egészségi állapotra.

Az egészségesebb öregedés elősegítése

Ahogy öregszünk, a NAD+ szintje természetes módon csökken, ami zavarokat okoz ezekben a kritikus biológiai funkciókban, és különböző, korral összefüggő betegségekhez vezet, beleértve a neurodegeneratív rendellenességeket és a szív- és érrendszeri betegségeket.

E hanyatlás leküzdése és az egészségesebb öregedés elősegítése érdekében egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik olyan vegyületek iránt, amelyek képesek fokozni a szervezet természetes termelését, illetve pótolni e létfontosságú koenzim csökkenő készleteit - adja meg a nikotinamid-mononukleotidot (NMN).

NMN mint a NAD+ prekurzora

A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy a nikotinamid-mononukleotid (NMN) elősegítheti az érrendszer egészségét, különösen a középkorú felnőttek esetében, akik fokozott szív- és érrendszeri kockázatokkal szembesülnek. Merüljünk el ezekben az eredményekben és az általános egészségre gyakorolt lehetséges következményeikben.

Az NMN NAD+ prekurzor szerepének megértése

A nikotinamid-adenin-dinukleotid (NAD+) egy koenzim, amely minden élő sejtben megtalálható. A NAD+ koenzim számos anyagcsere-folyamatban, például az energiatermelésben, a DNS helyreállításában és a sejtkommunikációban játszik alapvető szerepet. Ahogy öregszünk, a NAD+ szintje csökken, ami az öregedéssel járó különböző egészségügyi problémákhoz vezet.

Lépjen be az NMN-be. NAD+ prekurzorként az NMN pótolja a szervezetünkben lévő létfontosságú koenzim csökkenő szintjét. Amikor NMN-t fogyasztunk étrend-kiegészítőkön vagy bizonyos ételeken, például brokkoli vagy avokádó formájában, az a sejtjeinkben NAD+-á alakul át - hatékonyan fokozva a sejtek energiatermelését és potenciálisan lassítva az öregedési folyamatot.

Az NMN-kiegészítés lehetséges előnyei az érrendszeri egészségre nézve

A szervezet NAD+-ellátásának NMN-kiegészítéssel történő növelésének előnyei sokrétűek, de koncentráljunk egy bizonyos területre: az érrendszeri egészségre.

  • Vérnyomásszabályozás: Egy tanulmány szerint az NMN rendszeres fogyasztása segített csökkenteni a vérnyomást, különösen azoknál az egyéneknél, akiknek a kezelés megkezdése előtt átlagon felüli glükózkoncentrációja volt. (forrás)
  • Érrendszeri merevség csökkentése: Ugyanez a tanulmány kimutatta, hogy a kiegészítés következetes használata az artériák merevségének csökkenéséhez vezetett - ez egy másik kulcsfontosságú tényező, amely hozzájárul a szívbetegségek kockázatának csökkentéséhez. (forrás)
  • Az öregedési folyamat lassulása: A NAD+ fokozott elérhetősége révén a sejtek kimerült energiaraktárainak feltöltésével javítható a fizikai teljesítmény és lassítható a biológiai öregedés egyes aspektusai.

Összefoglalva, bár további kutatásokra van szükség e kezdeti ígéretes eredmények megerősítéséhez, az NMN rendszeres adagjainak szedése jelentős javulást eredményezhet az egészséges keringési rendszer működésének hosszú távú fenntartásában. Ha tehát azt keresi, hogyan támogathatja saját személyes útját az egészségesebb jövő felé, fontolja meg, hogy még ma beilleszti az NMN valamilyen formáját a napi étrendjébe.

Az NMN vérnyomásra gyakorolt hatásának vizsgálata

Egy nemrégiben készült tanulmány azt vizsgálta, hogy a nikotinamid-mononukleotid (NMN) emeli-e a vérnyomást. A kutatásban 36 egészséges alany vett részt, akik 12 héten keresztül napi 250 mg NMN-t szedtek.

Módszertan

A vizsgálatot randomizált, kettős vak és placebo-kontrollált protokollal tervezték. A résztvevők egészségügyi mérőszámait, beleértve a vérnyomásszintet is, folyamatosan nyomon követték. A glükózkoncentrációkat is rögzítették.

Főbb megállapítások

A várakozásokkal ellentétben az NMN nem emelte a vérnyomást. Ehelyett segíthet a diasztolés értékek csökkentésében és az érrendszer egészségének javításában. Az egyéni reakciók azonban eltérőek voltak, és további vizsgálatokra van szükség.

Bár még sokat kell tanulnunk az NMN emberi fiziológiára gyakorolt hatásáról, a kezdeti adatok ígéretesek. Maradjon velünk a frissítésekért, és mindig konzultáljon egészségügyi szolgáltatójával, mielőtt új diétás étrendet kezd.

Meglepő összefüggés a megnövekedett pulzusszám és a táplálékkiegészítés között

A NAD+ prekurzorának, az NMN-nek a pótlását az érrendszer egészségére gyakorolt potenciális előnyei miatt vizsgálták. E vizsgálatok egyik váratlan eredménye azonban a megnövekedett pulzusszám és az NMN-kiegészítés közötti összefüggés volt. Ez meglepő, tekintve, hogy a magas vérnyomás a szív- és érrendszeri betegségek (CVD) ismert kockázati tényezője.

A pulzusszám emelkedése a pótlás utáni pulzusszám növekedése közötti összefüggést mutató elemzés

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint az NMN-kiegészítőket szedő alanyok testsúlya nem változott jelentősen, a pulzusszámuk azonban észrevehetően megemelkedett. A vizsgálatban 36 egészséges férfi és női résztvevő vett részt tizenkét héten keresztül, napi 250 mg napi szájon át beadott adaggal.

A pulzusszám emelkedése nem járt együtt a vérnyomás szintjének emelkedésével. Inkább a szív teljesítményének javulására utalt, ami a sejteken belüli fokozott metabolikus aktivitásnak köszönhető, amelyet a nagyobb NAD+ elérhetőség táplál.

Változó egyéni reakciók hasonló dózisok szedése után

Érdekes módon, annak ellenére, hogy a klinikai vizsgálat során minden résztvevőnek azonos adagolási rendet adtak, az egyéni reakciók jelentősen eltértek egymástól, amikor az NMN bevitele után megfigyelt változásokról volt szó.

  • 1. variáció: Néhány egyénnél mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomás emelkedett az NMN-kiegészítők rendszeres szedését követően.
  • 2. variáció: Mások csökkenésről számoltak be, vagy stabil értékeket tartottak fenn a kezelés során, annak ellenére, hogy minden nap azonos mennyiséget fogyasztottak - ami talán arra utal, hogy idővel valamiféle rezisztencia alakul ki a hatásával szemben?
  • 3. variáció: Egy harmadik csoport vegyes eredményeket mutatott, ahol csak az egyik paraméter (akár szisztolés/diasztolés) változott, míg a másik változatlan maradt, függetlenül attól, hogy ugyanazt a mennyiséget kapták-e, mint mindenki más, aki az említett kísérletet végző kutatók által meghatározott ellenőrzött körülmények között részt vett mellettük.

Ez a változatosság megkérdőjelezi, hogy bizonyos tényezők, mint például az életkor, a nem, a már meglévő betegségek vagy akár a genetikai hajlam befolyásolhatják-e azt, hogy a különböző emberek különbözőképpen reagálnak-e az NMN terápiás tulajdonságaira. Ez még inkább hangsúlyozza, hogy átfogóbb kutatásokra van szükség, mielőtt végleges következtetéseket vonnánk le a szélesebb népességcsoportokra kiterjedő, nagy léptékű hatékonyságára vonatkozóan.

Hatékonyság a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezői ellen

A magas vérnyomás a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő kockázati tényezője, ezért fontos megérteni a táplálékkiegészítők és az életmódváltás szívünk egészségére gyakorolt hatását. Ezért kulcsfontosságú megérteni, hogy a különböző kiegészítők és életmódváltások hogyan befolyásolhatják a szív- és érrendszeri egészségünket. Az egyik ilyen, tudományos vizsgálat tárgyát képező kiegészítő a nikotinamid-mononukleotid (NMN).

Az NMN a NAD+ prekurzor molekulája, amely fontos szerepet játszik számos sejtkémiai folyamatban. A legújabb tanulmányok kimutatták, hogy az NMN pótlása potenciálisan csökkentheti a diasztolés vérnyomást - a vérnyomásmérés alsó számát, amely az artériákban lévő nyomást jelzi, amikor a szív pihen a szívverések között.

Ahelyett, hogy a diasztolés vérnyomást emelné - ahol a magas értékek hozzájárulhatnak az olyan CVD kockázati tényezőkhöz, mint a szívbetegség vagy a stroke; a bizonyítékok azt mutatják, hogy a rendszeres NMN-bevitel ehelyett segíthet csökkenteni a diasztolés vérnyomást, miközben az artériák merevségének csökkentése révén általánosságban javítja az érrendszer egészségét.

A diasztolés vérnyomásra gyakorolt hatás

A tokiói Keio University School of Medicine kutatóinak tanulmánya szerint a napi 250 mg-os szájon át szedhető adagok tizenkét héten keresztül csökkentették a szisztolés és diasztolés vérnyomást olyan középkorú felnőttek körében, akiknek már a kezelés megkezdése előtt is átlagon felüli glükózkoncentrációval rendelkeztek. Ez potenciális előnyökre utal azok számára, akiknél fennáll a magas glükózszintek miatt a magas vérnyomás vagy más szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata.

Érrendszeri egészségjavulás az artériás merevség csökkentésén keresztül

A diasztolés vérnyomás csökkentésére gyakorolt potenciális hatásán túl a rendszeres NMN-bevitel az artériás merevség csökkentésével javíthatja az általános érrendszeri egészséget is. Az artériás merevség egy olyan állapot, amelyet az artériafalak megkeményedése jellemez, és általában az öregedéssel és a szív- és érrendszeri problémák fokozott kockázatával jár együtt.

Valójában egy másik tanulmány, amelyet a Washington University School of Medicine tudósai végeztek, pozitív korrelációt fedezett fel a NAD+ prekurzorok, például az NMN és a javuló érrendszeri simaizomfunkció között, ami az artériák merevségének csökkenéséhez vezetett - különösen előnyös volt azoknál az egyéneknél, akiknek a kezelés megkezdése előtt magasabb volt a kiindulási glükózszintjük. Forrás

Az egyéni válaszokra összpontosítva: Felhívás további kutatásokra

Bár ezek az eredmények ígéretesek, az egyéni válaszok az azonos adagolási rendszerek ellenére jelentősen eltérőek voltak, ami további vizsgálatot igényel annak megállapítására, hogy egyesek miért tapasztaltak növekedést, míg mások miért tapasztaltak csökkenést az azonos adagolási rendszereket követően. Ez nemcsak a személyre szabott kezelések testre szabása szempontjából fontos, hanem a lehetséges mellékhatások jobb megértése, valamint az egyéni igényeken alapuló optimális dózisok megállapítása szempontjából is, nem pedig csupán az általános átlagok alapján. SEO Kulcsszavak: szív- és érrendszeri egészség, magas vérnyomás, NMN, diasztolés vérnyomás, artériás merevség, érrendszeri egészség, NAD+.

GYIK az Nmn emeli a vérnyomást?

Az NMN magas vérnyomást okoz?

Nem, a kutatások szerint az NMN rendszeres fogyasztása valóban segíthet a diasztolés vérnyomás csökkentésében. A tanulmányról bővebben itt olvashat.

Emeli a NAD+ a vérnyomást?

A NAD+, az NMN anyagcsere terméke, a jelenlegi vizsgálatok szerint nem tűnik úgy, hogy emeli a vérnyomást. További részletekért tekintse meg ezt a kutatási cikket.

Milyen hatással van az NMN a szívre?

Az NMN javítja az érrendszer egészségét és csökkenti az artériás merevséget, ami előnyös a szív egészségére. Tudjon meg többet az NMN szív egészségére gyakorolt hatásáról ebben az átfogó áttekintésben.

Következtetés

Az NMN vérnyomásnövelő?

Alapos kutatás után nem találtunk konkrét bizonyítékot arra, hogy az NMN egészséges egyéneknél növeli a vérnyomást, sőt egyes tanulmányok szerint pozitív hatással lehet az érrendszer egészségére.

A kiegészítőkre adott reakció azonban mindenkinél eltérő lehet, ezért fontos, hogy az NMN szedése során figyelemmel kísérje pulzusszámát és vérnyomását, és konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt bármilyen új kúrát kezdene.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső