About the author
Sources
Források

[1] NHS válogatás. https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-d/. Közzétéve: 2020. Hozzáférés: 2022. február 2. [Forrás]

[2] Tripkovic L;Lambert H;Hart K;Smith CP;Bucca G;Penson S;Chope G;Hyppönen E;Berry J;Vieth R;Lanham-New S; L. A D2-vitamin és a D3-vitamin-kiegészítők összehasonlítása a szérum 25-hidroxi-D-vitamin-státuszának növelésében: Szisztematikus áttekintés és metaanalízis. The American journal of clinical nutrition. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22552031/. Közzétéve: 2012. Hozzáférés: 2022. február 2. [Forrás]

[3] R; HLAV. Az Ergocalciferol (D2-vitamin) mint vitamin-kiegészítő elleni ügy. The American journal of clinical nutrition. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17023693/. Közzétéve: 2006. Hozzáférés: 2022. február 2. [Forrás]

[4] Shaker JL. Kalcium és foszfát homeosztázis. Endotext [Internet]. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279023/. Közzétéve: 2018. január 19. Hozzáférés: 2022. február 2. [Forrás]

[5] Gani LU, How CH. Pill series. D-vitamin-hiány. Singapore medical journal. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC4545131/. Közzétéve: 2015. augusztus. Hozzáférés: 2022. február 2. [Forrás]

[6] Gruber-Bzura BM. A D-vitamin és az influenza-megelőzés vagy terápia? International journal of molecular sciences. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6121423/. Közzétéve: 2018. augusztus 16. Hozzáférés: 2022. február 2. [Forrás]

[7] Latham CM, Brightwell CR, Keeble AR, et al. A D-vitamin elősegíti a vázizomzat regenerálódását és a mitokondriális egészséget. Frontiers. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphys.2021.660498/full. Megjelent: 2021.április 14. Hozzáférés: 2022. február 2. [Forrás]

[8] Nair R, Maseeh A. D Vitamin: A "napsütés" vitamin. Journal of pharmacology & pharmacotherapeutics. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC3356951/. Published April 2012. Accessed February 2, 2022. [Forrás]

[9] Étrend-kiegészítők - D-vitamin. NIH Office of Dietary Supplements. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-Consumer/. Published 2021. Accessed February 2, 2022. [Forrás]

Back

Mi az a D vitamin?

A vitaminok és ásványi anyagok a wellness-rutin nélkülözhetetlen részét képezik, és gyakran a D-vitamin áll a középpontban. De pontosan milyen előnyei vannak a D-vitaminnak, és mitől egyedi ez az anyag a többi vitaminhoz képest? Olvasson tovább, hogy minden fontosat megtudjon.

Mi is pontosan a D-vitamin?

A D-vitamin - hivatalos nevén kalciferol - egy zsírban oldódó anyag, amely több tucat biológiai folyamatot támogat[1]. És bár úgy tűnik, hogy ez csak egy újabb vitamin az étrend-kiegészítők hosszú listáján, a D-vitamin nemcsak számos egyedi tulajdonsággal rendelkezik, de a testi és lelki jólétben is alapvető szerepet játszik.

Definíció szerint a vitaminok olyan anyagok, amelyeket a szervezet nem tud előállítani. A D-vitamin azonban egyedülálló abból a szempontból, hogy technikailag nem vitamin. Valójában egy prohormon (a hormon előfutára), amelyet a bőr termel, amikor természetes napfénynek van kitéve. Ez a veleszületett D-vitamin szintézis az olajos halban, vörös húsban és dúsított gabonafélékben gazdag étrenddel kombinálva azt jelenti, hogy a legtöbb ember hozzájut az összes szükséges D-vitaminhoz.

Azonban, amint azt hamarosan elolvashatjuk, nem mindenki képes fenntartani a D-vitamin szintjét, ami kóros állapotokhoz, például angolkórhoz, elmaradt fejlődéshez és csontritkuláshoz vezethet.

Miért fontos a D-vitamin?

A D-vitamin nagy figyelmet kap, de pontosan miért is? Először is, a D-vitamin alapvető szerepet játszik abban, hogy szervezetünk képes legyen felszívni a kalciumot és más ásványi anyagokat. Azáltal, hogy elősegíti a kalcium felszívódását a bélben, a D-vitamin támogatja a csontnövekedést, az átalakulást és a normál csont mineralizációt.

A D-vitamin jelentősége azonban itt még nem ér véget. A prohormon a következőket is támogatja:

• Az immunrendszer
• Izomműködés
• Normál sejtosztódás
• Erős fogak kialakítása

Hamarosan közelebbről is megvizsgáljuk a D-vitaminhoz kapcsolódó kutatásokat. Először is nézzünk meg néhány jó D-vitamin forrást, és derítsük ki, hogy pontosan hogyan tudjuk fenntartani ennek az alapvető prohormonnak az egészséges szintjét.

Melyek a jó D-vitamin források?

Korábban kiemeltük, hogy a szervezet D-vitamint termel, ha természetes napfénynek van kitéve. A legtöbb ember így kapja meg az összes szükséges D-vitamint.

Mindazonáltal van egy fontos kitétel arra vonatkozóan, hogy a napfény hatására D-vitamint termelhetünk – ennek közvetlennek és szűretlennek kell lennie. Az üvegablakok kiszűrik a termelést elindító UVB-sugarakat, ami problémát jelent az irodákban, raktárakban és üzletekben dolgozóknak. A D-vitamin szintjének fenntartása a téli hónapokban is különösen nagy kihívást jelent, mivel ilyenkor lényegesen kevesebb a természetes napfény.

Biztató, hogy nem a napfény az egyetlen kalciferolforrás. Számos élelmiszer természetesen gazdag D-vitaminban. A zsíros hal az egyik legbőségesebb forrás (pisztráng, lazac és szardínia), ezt követi a dúsított tej és a gabonafélék. Ezen kívül a tojássárgájában, a sajtban és a fehér gombában is talál egy kis mennyiségű D-vitamint.

Végül az étrendkiegészítők, mint például a csukamájolaj kapszula vagy a multivitamin tabletta, szintén segíthetnek egyensúlyban tartani a D-vitamin szintjét.

A D2- és a D3-vitamin közötti különbségek

Mielőtt rátérnénk a D-vitamin kutatásokkal alátámasztott előnyeire, gyorsan tisztáznunk kell a D2-vitamin (ergokalciferol) és a D3-vitamin (kolekalciferol) közötti különbségeket és hasonlóságokat. Az előbbi dúsított élelmiszerekből és növényi forrásokból származik, míg az utóbbi főleg állati eredetű élelmiszerekben található meg. Érdekes módon az eredetbeli különbség ellenére mindkettő hasonló kémiai szerkezettel rendelkezik.

Általánosságban elmondható, hogy mindkét típusú D-vitamin jó az Ön számára, de a hatás maximalizálása érdekében érdemes a D3-vitaminra összpontosítani. A kutatások tapasztalata az, hogy a D3 jobban növeli a kalcifediol (a D-vitamin metabolitja) általános szintjét, és kisebb a valószínűsége, hogy a D3-kiegészítők idővel lebomlanak, mint a D2[2],[3] esetében.

Hogyan segít a D-vitamin a szervezetben?

Most már tudjuk, honnan származik a D-vitamin, és mely étrend-kiegészítők a leghatásosabbak, itt az ideje, hogy megvizsgáljuk a wellnessre gyakorolt általános előnyeit. Szerencsére rengeteg kutatás áll rendelkezésre.

A csontok egészsége

A „Kalcium és foszfát homeosztázis” című Endotext cikk felvázolta a D-vitamin szerepét az egészséges csontok és fogak megőrzésében[4]. A szakirodalom kifejti, hogy D-vitamin nélkül a szervezet nehezen képes felvenni a megfelelő mennyiségű ásványi anyagot, ami jelentős problémát okoz a gyermekek és az idősek körében.

Gyermekeknél a D-vitamin hiánya angolkórhoz (a csontok meglágyulásához és gyengüléséhez) vezethet, míg az idősek nagyobb valószínűséggel tapasztalnak csontritkulást és oszteopéniát[5].

Immunrendszer

Egy 2018-as kutatási tanulmány összefüggést mutatott ki a D-vitamin és a veleszületett és szerzett immunrendszer modulációja között[6]. Természetesen ez a kölcsönhatás arra késztette a kutatókat, hogy elhiggyék, a prohormon pozitív szerepet játszik a szervezet védekezésében, de amint a jelentés is megemlíti, sokkal több bizonyítékra lenne szükség.

A tanulmány azonban így is arra a következtetésre jutott, hogy "a D-vitamin kétségtelenül az immunválaszt befolyásoló összetett tényezők része". Hatékonyságának teljes körű értékelése érdekében "minden idősödő felnőtt és gyermek esetében meg kell vizsgálni a D-vitamin állapotát és az optimális szérumszintet."

Izomműködés

A Kentucky Egyetem 2021-es tanulmánya a D-vitamin, valamint a vázizomzat és a csontok egészségének megőrzése közötti kapcsolatot elemezte[7]. Arra a biztató tapasztalatra jutottak, hogy mind az in vitro, mind az in vivo kísérletek alátámasztják a D-vitamin szerepét az "izmok regenerációjában és a mitokondriális egészség támogatásában".

A kutatók azonban azt is elismerték, hogy még sok tapasztalatot kell szerezni ennek a kölcsönhatásnak a bonyolultságáról, beleértve a D-vitamin-analógok (D2 és D3) közötti különbséget is vizsgálni kell.

D-vitamin-hiány

A D-vitamin-hiány (VDD) a D-vitamin tartós hiánya - ez a becslések szerint világszerte az emberek közel 50%-át érinti[8]. Az alacsony D-vitamin szint végső soron különféle betegségekhez vezet, de van néhány általános tünet, amelyeket felismerhet, többek között:

• Fáradtság
• Csont- vagy izomfájdalom
• Rossz hangulat
• Fáradásos törések
• Szájszárazság
• Étvágytalanság

Szerencsére a D-vitamin-hiány kockázati tényezőinek többsége az életmóddal függ össze, vagyis akár kis változtatások is jelentősen segíthetnek. A D-vitamin-hiány kockázati tényezői a következők:

• Mozgásszegény életmód
• Sötétebb bőrtípus
• Elhízás
• Kevés szabadtéri tevékenység
• Korlátozott napsugárzás (földrajzi elhelyezkedés vagy szennyezés miatt)
• Kizárólag anyatejet kapó csecsemők

Ha azt gyanítja, hogy D-vitamin-hiányban szenved, beszélje meg a tüneteket orvosával vagy orvosával. Az ajánlott D-vitamin bevitel életkorától és nemétől függően eltérő, ezért gondoskodnia kell arról, hogy a megfelelő mennyiséget kapja[9].

A National Institutes of Health a következőket javasolja:

• 0–12 hónapos csecsemők: 400 NE (10 μg)
• 1–18 éves gyermekek/tinédzserek: 600 NE (15 μg)
• 19-70 éves felnőttek: 600 NE (15 μg)
• 70 év feletti felnőttek: 800 NE (20 μg)

Hogyan kell szedni a D-vitamint

A D-vitamin legjobb forrása továbbra is a közvetlen napsugárzás. Természetesen, tekintettel arra, hogy az UV-sugarak milyen károkat okozhatnak a bőrben, körültekintően kell a szabadban időt töltenie

Feltéve, hogy nincsenek olyan körülmények, amelyek enyhítik a napsugárzás káros hatásait, a csupasz bőrnek elegendő heti 2-3 alkalommal 5-10 percnyi napozás.

A téli hónapokban (szeptember-március) sokan választják a D-vitamin pótlást. A pontos beviteli mennyiség eltérő lehet, ezért fontos, hogy vegye figyelembe a fent kiemelt ajánlott napi beviteli irányelveket. Mivel a D-vitamin zsírban oldódik a táplálékkiegészítőket a legjobb étkezés közben bevenni.

A D-vitaminnal kapcsolatban minden bizonnyal még sok mindenről lehetne beszélni. Azonban már így is látható, számos jó okunk van rá, hogy ügyeljük arra, hogy a szervezetben egészséges szinten tartsuk a mennyiségét, nem utolsósorban az erős csontokban és fogakban betöltött sokoldalú szerepe miatt. És bár a D-vitamin-hiány minden korcsoportban gyakori, a legtöbb helyzetet gyorsan orvosolhatja az életmód, az étrend és a könnyen elérhető étrend-kiegészítők megváltoztatásával.

Növelje a szervezetében a D-vitamin mennyiségét a Cibdol exkluzív CBD D3-vitamin formulájával. Ha pedig többet szeretne tudni a vitaminok és ásványi anyagok jó közérzetre gyakorolt ​​hatásáról, látogasson el a CBD Enciklopédia oldalára, ahol mindent megtalál, amit tudnia kell.

Források

[1] NHS válogatás. https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-d/. Közzétéve: 2020. Hozzáférés: 2022. február 2. [Forrás]

[2] Tripkovic L;Lambert H;Hart K;Smith CP;Bucca G;Penson S;Chope G;Hyppönen E;Berry J;Vieth R;Lanham-New S; L. A D2-vitamin és a D3-vitamin-kiegészítők összehasonlítása a szérum 25-hidroxi-D-vitamin-státuszának növelésében: Szisztematikus áttekintés és metaanalízis. The American journal of clinical nutrition. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22552031/. Közzétéve: 2012. Hozzáférés: 2022. február 2. [Forrás]

[3] R; HLAV. Az Ergocalciferol (D2-vitamin) mint vitamin-kiegészítő elleni ügy. The American journal of clinical nutrition. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17023693/. Közzétéve: 2006. Hozzáférés: 2022. február 2. [Forrás]

[4] Shaker JL. Kalcium és foszfát homeosztázis. Endotext [Internet]. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279023/. Közzétéve: 2018. január 19. Hozzáférés: 2022. február 2. [Forrás]

[5] Gani LU, How CH. Pill series. D-vitamin-hiány. Singapore medical journal. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC4545131/. Közzétéve: 2015. augusztus. Hozzáférés: 2022. február 2. [Forrás]

[6] Gruber-Bzura BM. A D-vitamin és az influenza-megelőzés vagy terápia? International journal of molecular sciences. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6121423/. Közzétéve: 2018. augusztus 16. Hozzáférés: 2022. február 2. [Forrás]

[7] Latham CM, Brightwell CR, Keeble AR, et al. A D-vitamin elősegíti a vázizomzat regenerálódását és a mitokondriális egészséget. Frontiers. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphys.2021.660498/full. Megjelent: 2021.április 14. Hozzáférés: 2022. február 2. [Forrás]

[8] Nair R, Maseeh A. D Vitamin: A "napsütés" vitamin. Journal of pharmacology & pharmacotherapeutics. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC3356951/. Published April 2012. Accessed February 2, 2022. [Forrás]

[9] Étrend-kiegészítők - D-vitamin. NIH Office of Dietary Supplements. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-Consumer/. Published 2021. Accessed February 2, 2022. [Forrás]

Author
Luke Sholl

Title/author.

Luke Sholl
Luke elismert újságíró, több mint egy évtizede publikál a CBD-ről és a kannabinoidokról - ő jelenleg a Cibdol és más kannabinoid kiadványok vezető szerzője. Elkötelezett a tényszerű, bizonyítékokon alapuló tartalmak bemutatása mellett, a CBD mellett a fitneszre, a táplálkozásra és a betegségmegelőzésére is odafigyel.
Luke Sholl

Title/author.

Luke Sholl
Luke elismert újságíró, több mint egy évtizede publikál a CBD-ről és a kannabinoidokról - ő jelenleg a Cibdol és más kannabinoid kiadványok vezető szerzője. Elkötelezett a tényszerű, bizonyítékokon alapuló tartalmak bemutatása mellett, a CBD mellett a fitneszre, a táplálkozásra és a betegségmegelőzésére is odafigyel.
Források

[1] NHS válogatás. https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-d/. Közzétéve: 2020. Hozzáférés: 2022. február 2. [Forrás]

[2] Tripkovic L;Lambert H;Hart K;Smith CP;Bucca G;Penson S;Chope G;Hyppönen E;Berry J;Vieth R;Lanham-New S; L. A D2-vitamin és a D3-vitamin-kiegészítők összehasonlítása a szérum 25-hidroxi-D-vitamin-státuszának növelésében: Szisztematikus áttekintés és metaanalízis. The American journal of clinical nutrition. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22552031/. Közzétéve: 2012. Hozzáférés: 2022. február 2. [Forrás]

[3] R; HLAV. Az Ergocalciferol (D2-vitamin) mint vitamin-kiegészítő elleni ügy. The American journal of clinical nutrition. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17023693/. Közzétéve: 2006. Hozzáférés: 2022. február 2. [Forrás]

[4] Shaker JL. Kalcium és foszfát homeosztázis. Endotext [Internet]. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279023/. Közzétéve: 2018. január 19. Hozzáférés: 2022. február 2. [Forrás]

[5] Gani LU, How CH. Pill series. D-vitamin-hiány. Singapore medical journal. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC4545131/. Közzétéve: 2015. augusztus. Hozzáférés: 2022. február 2. [Forrás]

[6] Gruber-Bzura BM. A D-vitamin és az influenza-megelőzés vagy terápia? International journal of molecular sciences. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6121423/. Közzétéve: 2018. augusztus 16. Hozzáférés: 2022. február 2. [Forrás]

[7] Latham CM, Brightwell CR, Keeble AR, et al. A D-vitamin elősegíti a vázizomzat regenerálódását és a mitokondriális egészséget. Frontiers. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphys.2021.660498/full. Megjelent: 2021.április 14. Hozzáférés: 2022. február 2. [Forrás]

[8] Nair R, Maseeh A. D Vitamin: A "napsütés" vitamin. Journal of pharmacology & pharmacotherapeutics. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC3356951/. Published April 2012. Accessed February 2, 2022. [Forrás]

[9] Étrend-kiegészítők - D-vitamin. NIH Office of Dietary Supplements. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-Consumer/. Published 2021. Accessed February 2, 2022. [Forrás]

Termék kereső