7 ok, ami miatt fáradtnak érzi magát napközben

Published:

ok, ami miatt fáradtnak érzi magát napközben

Fárasztja, hogy mindig fáradt? Olvasson tovább és fedezze fel azt a hét okot, amelyek miatt küzdelmes lehet ébren és éberen maradnia napközben - hátha talál egy praktikus megoldást!

Miért vagyok állandóan fáradt?

Bár úgy tűnik, hogy ez a modern életmód velejárója, de a fáradtság érzése jelentősen befolyásolja az életminőséget, különösen, ha napról napra folyamatosan fennáll. Valójában annyira ismerős ez az érzés, hogy még saját rövidítése is van: TATT (tired all the time - állandóan fáradt).

A probléma persze az, hogy rengeteg tényező zavarhatja az alvást, és nehéz tudni, hol kellene elkezdeni a megoldást. Éppen ezért összeállítottunk egy listát az állandó fáradtság leggyakoribb okairól. Felvázoljuk a hatásukat, és azt, hogy mit tehet azért, hogy ezeket elkerülje vagy megoldja..

1.Alváshiány vagy alvászavar

Az alváshiány nyilvánvaló oknak tűnhet arra, hogy napközben fáradtnak érzi magát, de előfordulhat, hogy anélkül okoz zavarokat, hogy ön ezt észrevenné. Sajnos még a test ciklikus alvási mintájának legcsekélyebb zavara esetén is nyűgösnek és tompának érezheti magát.

Az alvás általában négy különböző szakaszban zajlik (N1, N2, mély alvás és REM alvás), a teljes ciklus 90 perctől 3 óráig tart. A cél, hogy a lehető legtöbb mély alvási ciklust teljesítse; a szervezet ekkor áll a helyreállító fázis csúcspontján. A probléma az, hogy nem tud átugrani szakaszokat, ezért időt kell hagynia a testének, hogy minden fázist befejezzen, egymás után.

Így tehát a következetes és megfelelő alvási ütemezés döntő fontosságú. Ha 6-9 óránál kevesebbet alszik, azzal akaratán kívül alvászavart idézhet elő, mert szervezete nem tudja befejezni a regenerálódáshoz szükséges alvási ciklusokat.

2.Rossz étkezési (és ivási) szokások

Az étel- és italválasztás óriási hatással van alvásunk minőségére. És nem csak az okozhat fáradtságot, amikor felébred, amit lefekvés előtt fogyaszt, – ezért mindig érdemes odafigyelnie mit fogyaszt a nap folyamán.

Például, ha rendszeresen iszik magas koffeintartalmú italokat délután, az jelentős zavarokat okozhat alvási ütemtervében. Egyes embereknél akár tíz órát is igénybevehet, amíg a koffein teljesen kiürül a szervezetből.

Az is előfordulhat, hogy ön nem eszik vagy iszik eleget. Az étkezések kihagyása csökkenti az energiaszintet, az éhségérzet pedig nehezíti az elalvást. Ha nehézséget okoz, hogy kiegyensúlyozottan étkezzen a nap folyamán, érdemes megfontolnia a hiányzó vitaminok vagy ásványi anyagok pótlását.

3.Stressz

A stressz alapjaiban változtatja meg testünk prioritásait. Ennek akkor van értelme, ha az év végi határidőket próbálja betartani, vagy a könyörtelen társasági időbeosztással zsonglőrködik. Mindazonáltal az elme és a test csak egy darabig bírja a stresszreakcióinkat, aztán olyan tünetek jelentkeznek, mint például a fejfájás, izomfeszültség, fáradtság és hányinger.

Sajnos a stresszre nincs azonnali megoldás, mivel ezt az érzést mindenki egyedi módon tapasztalja meg. Nincs két egyforma eset, tünet vagy gyógymód. Ennek ellenére a napi rutin apró változtatásai elkezdhetik csökkenteni a stressz hatását, így nagyobb szabadságot adnak arra, hogy megtalálja azt, ami az Ön számára megfelelő.

Ha azt gyanítja, hogy a stressz megakadályozza, hogy a megérdemelt pihenéshez hozzájusson, érdemes apró lépésekben gondolkoznia, például:

• Este kapcsolja ki munkahelyi telefonját
• Hetente egy éjszakára szabadságolja magát a társadalmi szerepvállalásból
• Írja le egy a naplóba, hogyan érzi magát
• Gyakorolja a tudatos jelenlétet
• Korlátozza a közösségi média használatát

4.Depresszió

A depresszió az élet minden területére hatással van, a tünetek az ingerlékenységtől és az étvágyváltozástól a rendkívüli fáradtságig és a tartós szomorúságig terjednek. Tekintettel a gondolkodásunkra és érzéseinkre gyakorolt ​​drámai hatásra, nem csoda, hogy a depresszió a fáradtság érzésének egyik fő oka.

Sajnos a depresszió tönkreteszi a szervezet szerotonin hormon termelését. A szerotonin nemcsak a REM alvási szakasz szerves része, de a melatonin alváshormon kémiai prekurzora is.

Az adott forgatókönyvtől függetlenül a jó hír az, hogy rengeteg lehetőség létezik a depresszió kezelésére. Az életmód vagy a gyógyszeres kezelés apró módosításai révén mód van az alvás minőségének helyreállítására.

5.Cukorbetegség

Csak az Egyesült Királyságban[1] közel négymillió ember szenved cukorbetegségben. Ez a betegség megakadályozza, hogy a szervezet elegendő inzulint termeljen. Az inzulin egy hormon, amely lehetővé teszi a szervezet számára a glükóz felszívódását, amely sejtjeink számára nélkülözhetetlen energiaforrás. Ha a glükóz a sejtek helyett a véráramban halmozódik fel, az számtalan tünetet okozhat, ideértve a fokozott szomjúságot, vizelési ingert és fáradtságot.

Míg az 1-es típusú cukorbetegség általában genetika vagy fertőzés következménye, a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása csak életmódbeli okok miatt is lehetséges. Sajnos a 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizáltak száma évről évre növekszik, de ez a betegség az életmód és az étrend megváltoztatásával megelőzhető. A kulcs az, hogy korlátozzuk a magas zsír-, cukor- és sótartalmú feldolgozott élelmiszerek fogyasztását – helyette fogyasszunk teljes értékű ételeket és rendszeresen végezzünk testmozgást.

6. Vérszegénység

A vörösvértestek normál esetben testszerte oxigént szállítanak a szövetekbe, de az anémiában szenvedőknél ez nem így van. A betegség a vörösvértestek számának csökkenését okozza, így az egyének gyengének és fáradtnak érzik magukat. Súlyos esetekben mellkasi fájdalmakat, légszomjat és szabálytalan szívverést is okozhat.

A vérszegénység diagnosztizálásának nehézsége, hogy a tünetek gyakran nagyon enyhék. És mivel több tucat oka van annak, hogy az emberek állandóan fáradtnak érzik magukat, ezeket nem mindig veszik figyelembe. A legjobb ha az életmódbeli hiányosságok kezelésével kezdjük, nem azonnal a vérszegénység diagnózisára gondolunk. Ha a diéta, a testmozgás és az alváshigiénia fontos, érdemes egészségügyi szakemberrel is beszélni.

7.Ülő életmód

Azt gondolná, hogy ha egész nap ül, az javítja az energiaszintjét. Végül is, ha nem mozog túl gyakran, az azt jelenti, hogy meg tudja őrizni az energiáját arra az időre, amikor valóban szüksége van rá, igaz? Nos, a kutatók szerint[2] nem ez a helyzet. Sőt, ha nem tartja be a fizikai aktivitásra vonatkozó ajánlásokat, akkor fáradtabb érezheti magát, mintha rendszeresen végezne testmozgást.

Megfigyeléseik mögött az racionalitás, ahogyan az emberi szervezet oxigént használ fel a tápanyagok energiává alakítására. A rendszeres testmozgást végző emberek oxigénszintje magasabb, mint az ülő életmódot folytatóké, ami azt jelenti, hogy az ő szervezetük könnyebben termel energiát, ha szükséges.

Sajnos ez a „használd vagy elveszíted” forgatókönyv része. Ha állandóan fáradtnak érzi magát, annak ellenére, hogy ülőmunkát végez, akkor éppen egy gyors sétára, vagy egy harminc perces könnyű testmozgásra van szüksége.

Készen áll, hogy frissítse a napi rutinját, és leküzdje a folytonos fáradtságot? Látogassa meg a Cibdol áruházat az olajok, kapszulák és étrend-kiegészítők teljes választékáért, amelyek képesek megadni a szükséges lendületet. Ezután látogasson el a CBD Enciklopédiához, hogy többet tudjon meg az alvásról és az alváshigiéniáról.

Források

[1] Diabetes UK. Diabetes Prevalence 2019. Diabetes UK. Published February 2020. https://www.diabetes.org.uk/professionals/position-statements-reports/statistics/diabetes-prevalence-2019 [Forrás]

[2] Ellingson LD, Kuffel AE, Vack NJ, Cook DB. Active and Sedentary Behaviors Influence Feelings of Energy and Fatigue in Women. Medicine & Science in Sports & Exercise. 2014;46(1):192-200. https://doi.org/10.1249/mss.0b013e3182a036ab [Forrás]

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső