Author: Luke Sholl
About the author
A picture of Luke Sholl
Luke elismert újságíró, több mint egy évtizede publikál a CBD-ről és a kannabinoidokról - ő jelenleg a Cibdol és más kannabinoid kiadványok vezető szerzője. Elkötelezett a tényszerű, bizonyítékokon alapuló tartalmak bemutatása mellett, a CBD mellett a fitneszre, a táplálkozásra és a betegségmegelőzésére is odafigyel.
Read more.

Mik azok a flavonok?

Mik azok a flavonok?


A flavonok a flavonoidok nagy alcsoportját képezik, amelyek jelenleg az emberekre kifejtett biológiai aktivitásuk miatt állnak a figyelem középpontjában. A flavonokat a molekuláris szerkezetbeli különbség határolja el a flavonoidok többi részhalmazától. A fehér és krémszínű virágokkal rendelkező növényekben elterjedtek, és természetes peszticidekként viselkednek, miközben elősegítik a baktériumok és gombák kialakulását a gyökérrendszerben. Számos élelmiszer-forrás is tartalmaz flavonokat.

Szín

A flavonokat színtelen osztályba sorolják, de más vegyületekkel együtt befolyásolhatják a növényi pigmentet.

Megtalálható még:

Számos flavon létezik, de a leggyakoribb típusok a következők:

• Apigenin O-glikozidok

Kamillavirág, petrezselyem, borsmenta és cikória levelek.

• Apigenin C-glikozidok

Rooibos tea, bergamott juice, mandarin juice, csicseriborsó és búzadara.

• Luteolin

Zsálya, spenót, kínai zeller, görögszénamag és kivi.

Mik azok a flavonok?

Kapcsolódó kutatások

Noha a kutatóknak sikerült több flavont izolálni, de ezek pontos hatását az emberi test működésére továbbra sem sikerült megállapítani. A flavonok biohasznosulása, felszívódása és metabolizmusa jelenleg is vizsgálat alatt áll. Az előzetes eredmények azt mutatják, hogy a flavonoidok befolyásolhatják az oxidatív stresszt, a kardiovaszkuláris kockázatot és a gyulladást elősegítő jelátvitelt.

Egy randomizált klinikai vizsgálat során a mikronizált flavonoidok pozitív eredményeket mutattak. Ötven beteget kezeltek flavonoidokkal annak megállapítására, hogy milyen hatással vannak a a vegyületek a belső aranyér vérzésére. A kutatók a flavonoidokkal kezelt betegeknél "a vérzés gyors elállását és a visszaesés kockázatának csökkenését" tapasztalták.[1]

Hét férfi és hét nő vett részt a dán Élelmiszerbiztonsági és Toxikológiai Intézet 1999-es tanulmányában. Petrezselyemet használva - ez fontos apigenin és apigenin-O-glikozid forrás, a kutatók megfigyelték a flavon oxidatív stresszre gyakorolt ​​hatását. Gondosan ellenőrzött étrend mellett az eredmények azt mutatták, hogy úgy tűnik a petrezselyem, részben befolyásolja az oxidatív károsodásban részt vevő enzimeket és biomarkereket.[2]

A gyulladást elősegítő jelátvitelt és a flavonok hatását vizsgáló in vitro vizsgálat során azt állapították meg, hogy a flavonok gátolhatják a gyulladást okozó gén hatását. Mind az apigenin, mind a luteolin "szelektíven blokkolt" aktivitási útvonalakat, "funkcionális sokféleséget mutatva", amely további vizsgálatokat igényel.[3]

Az American Journal of Clinical Nutrition által közzétett 1998. évi tanulmányban a kvercetin és az apigenin egészséges önkéntesekre gyakorolt hatását vizsgálták. A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy noha a flavonok in vitro koncentrációi aggregáció gátló hatásúak, az in vivo eredmények nem. Az étkezési flavonok lehetséges hatása további vizsgálatot igénye.[4]

Biztonság és mellékhatások

A flavonokkal végzett korlátozott kutatásnak köszönhetően kevés ismeret áll rendelkezésre a biztonságról és a lehetséges mellékhatásokról. Előzetes bizonyítékok arra utalnak, hogy a túlzott flavon bevitel ösztönözheti a mutagéneket és prooxidánsokat, illetve gátolja az enzimeket a májban (citokróm P450). Mivel azonban a flavonok hatásmechanizmusa nagyrészt ismeretlen, további vizsgálatokra van szükség.

Források

[1] Misra, M. C., & Parshad, R. (2000). Randomized clinical trial of micronized flavonoids in the early control of bleeding from acute internal haemorrhoids. British Journal of Surgery, 87(7), 868–872. https://doi.org/10.1046/j.1365-2168.2000.01448.x [Forrás]

[2] Nielsen, S. E., Young, J. F., Daneshvar, B., Lauridsen, S. T., Knuthsen, P., Sandström, B., & Dragsted, L. O. (1999). Effect of parsley (Petroselinum crispum) intake on urinary apigenin excretion, blood antioxidant enzymes and biomarkers for oxidative stress in human subjects. British Journal of Nutrition, 81(6), 447–455. https://doi.org/10.1017/s000711459900080x [Forrás]

[3] Ruiz, P. A., & Haller, D. (2006). Functional Diversity of Flavonoids in the Inhibition of the Proinflammatory NF-κB, IRF, and Akt Signaling Pathways in Murine Intestinal Epithelial Cells. The Journal of Nutrition, 136(3), 664–671. https://doi.org/10.1093/jn/136.3.664 [Forrás]

[4] Janssen, K., Mensink, R. P., Cox, F. J., Harryvan, J. L., Hovenier, R., Hollman, P. C., & Katan, M. B. (1998). Effects of the flavonoids quercetin and apigenin on hemostasis in healthy volunteers: results from an in vitro and a dietary supplement study. The American Journal of Clinical Nutrition, 67(2), 255–262. https://doi.org/10.1093/ajcn/67.2.255 [Forrás]

Források

[1] Misra, M. C., & Parshad, R. (2000). Randomized clinical trial of micronized flavonoids in the early control of bleeding from acute internal haemorrhoids. British Journal of Surgery, 87(7), 868–872. https://doi.org/10.1046/j.1365-2168.2000.01448.x [Forrás]

[2] Nielsen, S. E., Young, J. F., Daneshvar, B., Lauridsen, S. T., Knuthsen, P., Sandström, B., & Dragsted, L. O. (1999). Effect of parsley (Petroselinum crispum) intake on urinary apigenin excretion, blood antioxidant enzymes and biomarkers for oxidative stress in human subjects. British Journal of Nutrition, 81(6), 447–455. https://doi.org/10.1017/s000711459900080x [Forrás]

[3] Ruiz, P. A., & Haller, D. (2006). Functional Diversity of Flavonoids in the Inhibition of the Proinflammatory NF-κB, IRF, and Akt Signaling Pathways in Murine Intestinal Epithelial Cells. The Journal of Nutrition, 136(3), 664–671. https://doi.org/10.1093/jn/136.3.664 [Forrás]

[4] Janssen, K., Mensink, R. P., Cox, F. J., Harryvan, J. L., Hovenier, R., Hollman, P. C., & Katan, M. B. (1998). Effects of the flavonoids quercetin and apigenin on hemostasis in healthy volunteers: results from an in vitro and a dietary supplement study. The American Journal of Clinical Nutrition, 67(2), 255–262. https://doi.org/10.1093/ajcn/67.2.255 [Forrás]

Termék kereső