Mik azok a flavonok?

Mik azok a flavonok?


A flavonok a flavonoidok nagy alcsoportját képezik, amelyek jelenleg az emberekre kifejtett biológiai aktivitásuk miatt állnak a figyelem középpontjában. A flavonokat a molekuláris szerkezetbeli különbség határolja el a flavonoidok többi részhalmazától. A fehér és krémszínű virágokkal rendelkező növényekben elterjedtek, és természetes peszticidekként viselkednek, miközben elősegítik a baktériumok és gombák kialakulását a gyökérrendszerben. Számos élelmiszer-forrás is tartalmaz flavonokat.

Szín

A flavonokat színtelen osztályba sorolják, de más vegyületekkel együtt befolyásolhatják a növényi pigmentet.

Megtalálható még:

Számos flavon létezik, de a leggyakoribb típusok a következők:

• Apigenin O-glikozidok

Kamillavirág, petrezselyem, borsmenta és cikória levelek.

• Apigenin C-glikozidok

Rooibos tea, bergamott juice, mandarin juice, csicseriborsó és búzadara.

• Luteolin

Zsálya, spenót, kínai zeller, görögszénamag és kivi.

Mik azok a flavonok?

Kapcsolódó kutatások

Noha a kutatóknak sikerült több flavont izolálni, de ezek pontos hatását az emberi test működésére továbbra sem sikerült megállapítani. A flavonok biohasznosulása, felszívódása és metabolizmusa jelenleg is vizsgálat alatt áll. Az előzetes eredmények azt mutatják, hogy a flavonoidok befolyásolhatják az oxidatív stresszt, a kardiovaszkuláris kockázatot és a gyulladást elősegítő jelátvitelt.

Egy randomizált klinikai vizsgálat során a mikronizált flavonoidok pozitív eredményeket mutattak. Ötven beteget kezeltek flavonoidokkal annak megállapítására, hogy milyen hatással vannak a a vegyületek a belső aranyér vérzésére. A kutatók a flavonoidokkal kezelt betegeknél "a vérzés gyors elállását és a visszaesés kockázatának csökkenését" tapasztalták (Misra & Parshad, 2000).

Hét férfi és hét nő vett részt a dán Élelmiszerbiztonsági és Toxikológiai Intézet 1999-es tanulmányában. Petrezselyemet használva - ez fontos apigenin és apigenin-O-glikozid forrás, a kutatók megfigyelték a flavon oxidatív stresszre gyakorolt ​​hatását. Gondosan ellenőrzött étrend mellett az eredmények azt mutatták, hogy úgy tűnik a petrezselyem, részben befolyásolja az oxidatív károsodásban részt vevő enzimeket és biomarkereket (Nielsen et al., 1999).

A gyulladást elősegítő jelátvitelt és a flavonok hatását vizsgáló in vitro vizsgálat során azt állapították meg, hogy a flavonok gátolhatják a gyulladást okozó gén hatását. Mind az apigenin, mind a luteolin "szelektíven blokkolt" aktivitási útvonalakat, "funkcionális sokféleséget mutatva", amely további vizsgálatokat igényel (Ruiz & Haller, 2006).

Az American Journal of Clinical Nutrition által közzétett 1998. évi tanulmányban a kvercetin és az apigenin egészséges önkéntesekre gyakorolt hatását vizsgálták. A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy noha a flavonok in vitro koncentrációi aggregáció gátló hatásúak, az in vivo eredmények nem. Az étkezési flavonok lehetséges hatása további vizsgálatot igénye (Janssen et al., 1998)l.

Biztonság és mellékhatások

A flavonokkal végzett korlátozott kutatásnak köszönhetően kevés ismeret áll rendelkezésre a biztonságról és a lehetséges mellékhatásokról. Előzetes bizonyítékok arra utalnak, hogy a túlzott flavon bevitel ösztönözheti a mutagéneket és prooxidánsokat, illetve gátolja az enzimeket a májban (citokróm P450). Mivel azonban a flavonok hatásmechanizmusa nagyrészt ismeretlen, további vizsgálatokra van szükség.

Termék kereső