Author: Luke Sholl
About the author
A picture of Luke Sholl
Luke elismert újságíró, több mint egy évtizede publikál a CBD-ről és a kannabinoidokról - ő jelenleg a Cibdol és más kannabinoid kiadványok vezető szerzője. Elkötelezett a tényszerű, bizonyítékokon alapuló tartalmak bemutatása mellett, a CBD mellett a fitneszre, a táplálkozásra és a betegségmegelőzésére is odafigyel.
Read more.

Mik azok a flavanonok?

Mik azok a flavanonok?

A flavanonok a fitokémiai vegyületek, az úgynevezett flavonoidok hat alcsoportjának egyike.

A flavanoncsaládba tartoznak a hesperetin, az eriodictyol és a naringenin molekulák. Különböző növényfajokban és citrusfélékben találhatók meg. A korai sejt-, állat- és humán tanulmányok érdekes eredményeket hoztak a flavanonok terápiás potenciáljáról.

A növények flavanonokat állítanak elő másodlagos metabolitokként[1]. Ezek a molekulák segítenek védekezni a növényeknek a különféle külső veszélyekkel szemben, mint például a fagy, az aszály és a mikrobiális patogének. Lehetséges, hogy vonzzák a rovarokat a beporzás fokozása érdekében. A flavanonok a növény szinte minden részén megtalálhatók, az ágaktól, száraktól, a fakérgen, leveleken át a gyökerekben virágokban, gyümölcsökben, a héjakban és a rizómákban.

Olvasson tovább, hogy többet megtudjon ezekről az érdekes molekulákról és arról, hogy milyen kedvező hatással lehetnek az emberekre.

Szín

A flavanonok színtelen ketonok. Flavonoid unokatestvéreikkel ellentétben nem növényi pigmentek.

Megtalálhatóak:

A flavanonok elsősorban a citrusfélékben fordulnak elő, de más növénytípusokban is megjelennek. Viszonylag nagy mennyiségben vannak jelen az articsókában, a grépfrútban, a narancsban, a lime-ban, a citromban és a szárított oregánóban.

Mik azok a flavanonok?

Kapcsolódó kutatás

A korai kutatások azt sugallják, hogy a flavanonok hatásai segíthetnek ellensúlyozni az életkorral összefüggő betegségeket. Ezeknek a molekuláknak az étrendbe történő bevonása elősegítheti az egészség megőrzését[2] idős korban.

Eddig a kutatások során a következő hatásokat tapasztalták:

• Kognitív előnyök
• Gyulladáscsökkentő
• Antioxidáns
• Rákellenes
• Kardioprotektív

Vizsgáljuk meg részletesebben a jelenlegi kutatásokat, amelyek ezekre a tulajdonságokra vonatkoznak.

• Kognitív előnyök

A kutatások azt sugallják, hogy a flavonoidok egésze kognitív előnyöket kínál kognitív károsodásban és neurodegeneratív betegségekben szenvedő felnőtteknél. A The American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban közzétett cikk[3] szerzői úgy határoztak, hogy kifejezetten a flavanonokat vizsgálják, hogy kiderüljön, hozzájárulnak-e ezekhez a hatásokhoz egészséges idős felnőtteknél.

Véletlenszerű, kettős vak, placebo-kontrollos tanulmányt végeztek a flavonoidban gazdag narancslé kognitív előnyeinek feltárására. A vizsgálatban 37 idősebb felnőtt vett részt. A kutatók a résztvevőket két csoportra osztották. Az egyik csoport magas flavanon tartalmú (305 mg) 100% -os narancslevet kapott, míg a másik csoport alacsony flavanon tartalmú (37 mg) narancs ízesítésű süteményt kapott. A választott ital nyolc hétig történő fogyasztása után a csoportokat felcserélték.

A kutatók úgy találták, hogy a kognitív funkciók jelentősen javulnak, miután a résztvevők nyolc héten keresztül flavanolban gazdag narancslevet fogyasztottak, anélkül, hogy további hatást gyakoroltak volna a hangulatra vagy a vérnyomásra.

• Gyulladásgátló és antioxidáns

A gyulladás és az oxidatív stressz számos egészségügyi probléma alapját képezi, ideértve a rákot, a neurodegeneratív betegségeket és a szív-érrendszeri betegségeket. Az oxidatív stressz az úgynevezett szabad gyökök eredményeként fordul elő. Ezek a rosszindulatú atomok extra elektront keresnek a testben, és ezzel károsítják a sejteket, a fehérjéket és a DNS-t.

Úgy tűnik, hogy a flavanonok - különösen a hesperetin - antioxidánsként hatnak, és segíthetnek az ilyen típusú károsodások csökkentésében. Ezek a molekulák a szabad gyökök eltávolítóiként szolgálnak, begyűjtik a szélsőséges atomokat és semlegesítik a fenyegetést, ezáltal csökkentve a további gyulladásos eseteket.

A hesperetin azonban nemcsak közvetlenül csökkenti a szabad gyököket; a sejteknek is segít antioxidáns védekezésük megerősítésében[4].

Az állatokon végzett kutatás[5], amelyet a Pharmacological Research folyóiratban publikáltak, azt is megállapította, hogy a hesperetin szignifikáns gyulladáscsökkentő hatást gyakorol az egerek fülduzzanatára.

További sejtkutatás során a flavanon gyulladásgátló hatást fejtett ki a COX-1 és a COX-2-re hatva. Ezek az enzimek prosztaglandineket, gyulladásos lipideket termelnek, amelyek elősegítik a gyulladást, fájdalmat és lázat.

• Rákellenes

Úgy tűnik, hogy a hesperetin többféle módon segíti a tumorsejtek célzását. A Life Sciences kiadványban közzétett dokumentum[6] részletezi, hogy a flavanon több sejtfehérje megcélzása révén képes apoptózist indukálni. Apoptózis, vagyis a programozott sejthalál a normál sejtekben fordul elő, amikor diszfunkcionálissá válnak. A rákos sejteknek azonban sikerül elkerülni ezt a folyamatot, lehetővé téve számukra a túlélést és akár a terjedést is.

Amellett, hogy ösztönözheti ezt a fontos mechanizmust, a flavanon a rák elterjedésének (metasztázis) megakadályozásában is segíthet, ha megcélozza a COX-2-t.

• Kardioprotektív

A hesperetinnel kiegészített étrend előnyös lehet a szív- és érrendszer egészsége szempontjából. A BioMed Central-ban közzétett kutatás[7] azt sugallja, hogy a flavanon szabályozhatja az LDL-t az emberi májban.

Az alacsony sűrűségű lipoprotein néven ismert LDL a koleszterin „rossz” típusa, amely plakk-ként rakódik le az artériákban. Hatása révén a hesperetin csökkentheti a vér LDL-szintjét, ezáltal csökkentve a szívkoszorúér betegségek kockázatát.

Biztonság és mellékhatások

A flavanonok általában biztonságos molekulák. Számos népszerű élelmiszer-termékben előfordulnak, és több populációban alkotják az étkezési flavonoidok napi bevitelének egy részét.

Források

[1] Samanta, A., Das, S. K., & Das, G. (2011). Roles of flavonoids in Plants. ResearchGate. Published. https://www.researchgate.net/publication/279499208_Roles_of_flavonoids_in_Plants [Forrás]

[2] Kozlowska, A., & Szostak-Wegierek, S. (2014). Flavonoids--food sources and health benefits. PubMed. Published. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25272572/ [Forrás]

[3] Kean, R. J., Lamport, D. J., Dodd, G. F., Freeman, J. E., Williams, C. M., Ellis, J. A., Butler, L. T., & Spencer, J. P. (2015). Chronic consumption of flavanone-rich orange juice is associated with cognitive benefits: an 8-wk, randomized, double-blind, placebo-controlled trial in healthy older adults. The American Journal of Clinical Nutrition, 101(3), 506–514. https://doi.org/10.3945/ajcn.114.088518 [Forrás]

[4] Parhiz, H., Roohbakhsh, A., Soltani, F., Rezaee, R., & Iranshahi, M. (2014). Antioxidant and Anti-Inflammatory Properties of the Citrus Flavonoids Hesperidin and Hesperetin: An Updated Review of their Molecular Mechanisms and Experimental Models. Phytotherapy Research, 29(3), 323–331. https://doi.org/10.1002/ptr.5256 [Forrás]

[5] Rotelli, A. (2003). Comparative study of flavonoids in experimental models of inflammation. Pharmacological Research, 48(6), 601–606. https://doi.org/10.1016/s1043-6618(03)00225-1 [Forrás]

[6] Roohbakhsh, A., Parhiz, H., Soltani, F., Rezaee, R., & Iranshahi, M. (2015). Molecular mechanisms behind the biological effects of hesperidin and hesperetin for the prevention of cancer and cardiovascular diseases. Life Sciences, 124, 64–74. https://doi.org/10.1016/j.lfs.2014.12.030 [Forrás]

[7] Bawazeer, N. A., Choudhry, H., Zamzami, M. A., Abdulaal, W. H., Middleton, B., & Moselhy, S. S. (2016). Role of hesperetin in LDL-receptor expression in hepatoma HepG2 cells. BMC Complementary and Alternative Medicine, 16(1). https://doi.org/10.1186/s12906-016-1165-2 [Forrás]

Termék kereső