Published:

Updated:

Author: Luke Sholl

Mik azok a flavanonok?

Mik azok a flavanonok?

A flavanonok a fitokémiai vegyületek, az úgynevezett flavonoidok hat alcsoportjának egyike.

A flavanoncsaládba tartoznak a hesperetin, az eriodictyol és a naringenin molekulák. Különböző növényfajokban és citrusfélékben találhatók meg. A korai sejt-, állat- és humán tanulmányok érdekes eredményeket hoztak a flavanonok terápiás potenciáljáról.

A növények flavanonokat állítanak elő másodlagos metabolitokként. Ezek a molekulák segítenek védekezni a növényeknek a különféle külső veszélyekkel szemben, mint például a fagy, az aszály és a mikrobiális patogének. Lehetséges, hogy vonzzák a rovarokat a beporzás fokozása érdekében. A flavanonok a növény szinte minden részén megtalálhatók, az ágaktól, száraktól, a fakérgen, leveleken át a gyökerekben virágokban, gyümölcsökben, a héjakban és a rizómákban.

Olvasson tovább, hogy többet megtudjon ezekről az érdekes molekulákról és arról, hogy milyen kedvező hatással lehetnek az emberekre.

Szín

A flavanonok színtelen ketonok. Flavonoid unokatestvéreikkel ellentétben nem növényi pigmentek.

Megtalálhatóak:

A flavanonok elsősorban a citrusfélékben fordulnak elő, de más növénytípusokban is megjelennek. Viszonylag nagy mennyiségben vannak jelen az articsókában, a grépfrútban, a narancsban, a lime-ban, a citromban és a szárított oregánóban.

Mik azok a flavanonok?

Kapcsolódó kutatás

A korai kutatások azt sugallják, hogy a flavanonok hatásai segíthetnek ellensúlyozni az életkorral összefüggő betegségeket. Ezeknek a molekuláknak az étrendbe történő bevonása elősegítheti az egészség megőrzését idős korban.

Eddig a kutatások során a következő hatásokat tapasztalták:

• Kognitív előnyök
• Gyulladáscsökkentő
• Antioxidáns
• Rákellenes
• Kardioprotektív

Vizsgáljuk meg részletesebben a jelenlegi kutatásokat, amelyek ezekre a tulajdonságokra vonatkoznak.

• Kognitív előnyök

A kutatások azt sugallják, hogy a flavonoidok egésze kognitív előnyöket kínál kognitív károsodásban és neurodegeneratív betegségekben szenvedő felnőtteknél. A The American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban közzétett cikk szerzői úgy határoztak, hogy kifejezetten a flavanonokat vizsgálják, hogy kiderüljön, hozzájárulnak-e ezekhez a hatásokhoz egészséges idős felnőtteknél.

Véletlenszerű, kettős vak, placebo-kontrollos tanulmányt végeztek a flavonoidban gazdag narancslé kognitív előnyeinek feltárására. A vizsgálatban 37 idősebb felnőtt vett részt. A kutatók a résztvevőket két csoportra osztották. Az egyik csoport magas flavanon tartalmú (305 mg) 100% -os narancslevet kapott, míg a másik csoport alacsony flavanon tartalmú (37 mg) narancs ízesítésű süteményt kapott. A választott ital nyolc hétig történő fogyasztása után a csoportokat felcserélték.

A kutatók úgy találták, hogy a kognitív funkciók jelentősen javulnak, miután a résztvevők nyolc héten keresztül flavanolban gazdag narancslevet fogyasztottak, anélkül, hogy további hatást gyakoroltak volna a hangulatra vagy a vérnyomásra.

• Gyulladásgátló és antioxidáns

A gyulladás és az oxidatív stressz számos egészségügyi probléma alapját képezi, ideértve a rákot, a neurodegeneratív betegségeket és a szív-érrendszeri betegségeket. Az oxidatív stressz az úgynevezett szabad gyökök eredményeként fordul elő. Ezek a rosszindulatú atomok extra elektront keresnek a testben, és ezzel károsítják a sejteket, a fehérjéket és a DNS-t.

Úgy tűnik, hogy a flavanonok - különösen a hesperetin - antioxidánsként hatnak, és segíthetnek az ilyen típusú károsodások csökkentésében. Ezek a molekulák a szabad gyökök eltávolítóiként szolgálnak, begyűjtik a szélsőséges atomokat és semlegesítik a fenyegetést, ezáltal csökkentve a további gyulladásos eseteket.

A hesperetin azonban nemcsak közvetlenül csökkenti a szabad gyököket; a sejteknek is segít antioxidáns védekezésük megerősítésében.

Az állatokon végzett kutatás, amelyet a Pharmacological Research folyóiratban publikáltak, azt is megállapította, hogy a hesperetin szignifikáns gyulladáscsökkentő hatást gyakorol az egerek fülduzzanatára.

További sejtkutatás során a flavanon gyulladásgátló hatást fejtett ki a COX-1 és a COX-2-re hatva. Ezek az enzimek prosztaglandineket, gyulladásos lipideket termelnek, amelyek elősegítik a gyulladást, fájdalmat és lázat.

• Rákellenes

Úgy tűnik, hogy a hesperetin többféle módon segíti a tumorsejtek célzását. A Life Sciences kiadványban közzétett dokumentum részletezi, hogy a flavanon több sejtfehérje megcélzása révén képes apoptózist indukálni. Apoptózis, vagyis a programozott sejthalál a normál sejtekben fordul elő, amikor diszfunkcionálissá válnak. A rákos sejteknek azonban sikerül elkerülni ezt a folyamatot, lehetővé téve számukra a túlélést és akár a terjedést is.

Amellett, hogy ösztönözheti ezt a fontos mechanizmust, a flavanon a rák elterjedésének (metasztázis) megakadályozásában is segíthet, ha megcélozza a COX-2-t.

• Kardioprotektív

A hesperetinnel kiegészített étrend előnyös lehet a szív- és érrendszer egészsége szempontjából. A BioMed Central-ban közzétett kutatás azt sugallja, hogy a flavanon szabályozhatja az LDL-t az emberi májban.

Az alacsony sűrűségű lipoprotein néven ismert LDL a koleszterin „rossz” típusa, amely plakk-ként rakódik le az artériákban. Hatása révén a hesperetin csökkentheti a vér LDL-szintjét, ezáltal csökkentve a szívkoszorúér betegségek kockázatát.

Biztonság és mellékhatások

A flavanonok általában biztonságos molekulák. Számos népszerű élelmiszer-termékben előfordulnak, és több populációban alkotják az étkezési flavonoidok napi bevitelének egy részét.

Termék kereső