Nem küldjük el az Ön címére
Az Ön országának törvényei és rendeletei miatt nem szabad küldeni az Ön jelenlegi helyére. Ha bármilyen kérdése van, kérlek Lépjen kapcsolatba velünkAzért vagyunk, hogy segítsünk
Kérdése van a termékkel, vagy annak tartalmával kapcsolatban? Lépjen kapcsolatba velünk!Search
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact us contact usNincs termék
You have to add to cart at least 0 bottles or any program to make checkout.
You have to add to cart at least 0 bottles or any program to make checkout.
We don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usWe don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usA flavanonok a fitokémiai vegyületek, az úgynevezett flavonoidok hat alcsoportjának egyike.
A flavanoncsaládba tartoznak a hesperetin, az eriodictyol és a naringenin molekulák. Különböző növényfajokban és citrusfélékben találhatók meg. A korai sejt-, állat- és humán tanulmányok érdekes eredményeket hoztak a flavanonok terápiás potenciáljáról.
A növények flavanonokat állítanak elő másodlagos metabolitokként[1]. Ezek a molekulák segítenek védekezni a növényeknek a különféle külső veszélyekkel szemben, mint például a fagy, az aszály és a mikrobiális patogének. Lehetséges, hogy vonzzák a rovarokat a beporzás fokozása érdekében. A flavanonok a növény szinte minden részén megtalálhatók, az ágaktól, száraktól, a fakérgen, leveleken át a gyökerekben virágokban, gyümölcsökben, a héjakban és a rizómákban.
Olvasson tovább, hogy többet megtudjon ezekről az érdekes molekulákról és arról, hogy milyen kedvező hatással lehetnek az emberekre.
A flavanonok színtelen ketonok. Flavonoid unokatestvéreikkel ellentétben nem növényi pigmentek.
A flavanonok elsősorban a citrusfélékben fordulnak elő, de más növénytípusokban is megjelennek. Viszonylag nagy mennyiségben vannak jelen az articsókában, a grépfrútban, a narancsban, a lime-ban, a citromban és a szárított oregánóban.
A korai kutatások azt sugallják, hogy a flavanonok hatásai segíthetnek ellensúlyozni az életkorral összefüggő betegségeket. Ezeknek a molekuláknak az étrendbe történő bevonása elősegítheti az egészség megőrzését[2] idős korban.
Eddig a kutatások során a következő hatásokat tapasztalták:
• Kognitív előnyök
• Gyulladáscsökkentő
• Antioxidáns
• Rákellenes
• Kardioprotektív
Vizsgáljuk meg részletesebben a jelenlegi kutatásokat, amelyek ezekre a tulajdonságokra vonatkoznak.
A kutatások azt sugallják, hogy a flavonoidok egésze kognitív előnyöket kínál kognitív károsodásban és neurodegeneratív betegségekben szenvedő felnőtteknél. A The American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban közzétett cikk[3] szerzői úgy határoztak, hogy kifejezetten a flavanonokat vizsgálják, hogy kiderüljön, hozzájárulnak-e ezekhez a hatásokhoz egészséges idős felnőtteknél.
Véletlenszerű, kettős vak, placebo-kontrollos tanulmányt végeztek a flavonoidban gazdag narancslé kognitív előnyeinek feltárására. A vizsgálatban 37 idősebb felnőtt vett részt. A kutatók a résztvevőket két csoportra osztották. Az egyik csoport magas flavanon tartalmú (305 mg) 100% -os narancslevet kapott, míg a másik csoport alacsony flavanon tartalmú (37 mg) narancs ízesítésű süteményt kapott. A választott ital nyolc hétig történő fogyasztása után a csoportokat felcserélték.
A kutatók úgy találták, hogy a kognitív funkciók jelentősen javulnak, miután a résztvevők nyolc héten keresztül flavanolban gazdag narancslevet fogyasztottak, anélkül, hogy további hatást gyakoroltak volna a hangulatra vagy a vérnyomásra.
A gyulladás és az oxidatív stressz számos egészségügyi probléma alapját képezi, ideértve a rákot, a neurodegeneratív betegségeket és a szív-érrendszeri betegségeket. Az oxidatív stressz az úgynevezett szabad gyökök eredményeként fordul elő. Ezek a rosszindulatú atomok extra elektront keresnek a testben, és ezzel károsítják a sejteket, a fehérjéket és a DNS-t.
Úgy tűnik, hogy a flavanonok - különösen a hesperetin - antioxidánsként hatnak, és segíthetnek az ilyen típusú károsodások csökkentésében. Ezek a molekulák a szabad gyökök eltávolítóiként szolgálnak, begyűjtik a szélsőséges atomokat és semlegesítik a fenyegetést, ezáltal csökkentve a további gyulladásos eseteket.
A hesperetin azonban nemcsak közvetlenül csökkenti a szabad gyököket; a sejteknek is segít antioxidáns védekezésük megerősítésében[4].
Az állatokon végzett kutatás[5], amelyet a Pharmacological Research folyóiratban publikáltak, azt is megállapította, hogy a hesperetin szignifikáns gyulladáscsökkentő hatást gyakorol az egerek fülduzzanatára.
További sejtkutatás során a flavanon gyulladásgátló hatást fejtett ki a COX-1 és a COX-2-re hatva. Ezek az enzimek prosztaglandineket, gyulladásos lipideket termelnek, amelyek elősegítik a gyulladást, fájdalmat és lázat.
Úgy tűnik, hogy a hesperetin többféle módon segíti a tumorsejtek célzását. A Life Sciences kiadványban közzétett dokumentum[6] részletezi, hogy a flavanon több sejtfehérje megcélzása révén képes apoptózist indukálni. Apoptózis, vagyis a programozott sejthalál a normál sejtekben fordul elő, amikor diszfunkcionálissá válnak. A rákos sejteknek azonban sikerül elkerülni ezt a folyamatot, lehetővé téve számukra a túlélést és akár a terjedést is.
Amellett, hogy ösztönözheti ezt a fontos mechanizmust, a flavanon a rák elterjedésének (metasztázis) megakadályozásában is segíthet, ha megcélozza a COX-2-t.
A hesperetinnel kiegészített étrend előnyös lehet a szív- és érrendszer egészsége szempontjából. A BioMed Central-ban közzétett kutatás[7] azt sugallja, hogy a flavanon szabályozhatja az LDL-t az emberi májban.
Az alacsony sűrűségű lipoprotein néven ismert LDL a koleszterin „rossz” típusa, amely plakk-ként rakódik le az artériákban. Hatása révén a hesperetin csökkentheti a vér LDL-szintjét, ezáltal csökkentve a szívkoszorúér betegségek kockázatát.
A flavanonok általában biztonságos molekulák. Számos népszerű élelmiszer-termékben előfordulnak, és több populációban alkotják az étkezési flavonoidok napi bevitelének egy részét.
[1] Samanta, A., Das, S. K., & Das, G. (2011). Roles of flavonoids in Plants. ResearchGate. Published. https://www.researchgate.net/publication/279499208_Roles_of_flavonoids_in_Plants [Forrás]
[2] Kozlowska, A., & Szostak-Wegierek, S. (2014). Flavonoids--food sources and health benefits. PubMed. Published. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25272572/ [Forrás]
[3] Kean, R. J., Lamport, D. J., Dodd, G. F., Freeman, J. E., Williams, C. M., Ellis, J. A., Butler, L. T., & Spencer, J. P. (2015). Chronic consumption of flavanone-rich orange juice is associated with cognitive benefits: an 8-wk, randomized, double-blind, placebo-controlled trial in healthy older adults. The American Journal of Clinical Nutrition, 101(3), 506–514. https://doi.org/10.3945/ajcn.114.088518 [Forrás]
[4] Parhiz, H., Roohbakhsh, A., Soltani, F., Rezaee, R., & Iranshahi, M. (2014). Antioxidant and Anti-Inflammatory Properties of the Citrus Flavonoids Hesperidin and Hesperetin: An Updated Review of their Molecular Mechanisms and Experimental Models. Phytotherapy Research, 29(3), 323–331. https://doi.org/10.1002/ptr.5256 [Forrás]
[5] Rotelli, A. (2003). Comparative study of flavonoids in experimental models of inflammation. Pharmacological Research, 48(6), 601–606. https://doi.org/10.1016/s1043-6618(03)00225-1 [Forrás]
[6] Roohbakhsh, A., Parhiz, H., Soltani, F., Rezaee, R., & Iranshahi, M. (2015). Molecular mechanisms behind the biological effects of hesperidin and hesperetin for the prevention of cancer and cardiovascular diseases. Life Sciences, 124, 64–74. https://doi.org/10.1016/j.lfs.2014.12.030 [Forrás]
[7] Bawazeer, N. A., Choudhry, H., Zamzami, M. A., Abdulaal, W. H., Middleton, B., & Moselhy, S. S. (2016). Role of hesperetin in LDL-receptor expression in hepatoma HepG2 cells. BMC Complementary and Alternative Medicine, 16(1). https://doi.org/10.1186/s12906-016-1165-2 [Forrás]