Karlien Sleper lesz Cibdol első olimpiai sportolója?

Published:

Karlien Sleper nemcsak Cibdol első szponzorált sportolója, hanem az első sportolónk, aki megcélozza az olimpiai játékokat. Mivel a 2022-es téli olimpiát veszi célba, tudja, hogy előtte meg kell küzdenie a kihívásokkal.

Utazás a pekingi olimpiai pályára

Valamivel több mint egy év múlva Yanqing, Peking külvárosa ad otthont a téli olimpiai játékoknak, és ezzel együtt Karlien olimpiai dicsőségének is. A nehézségek ellenére már alig várja a játékokat – „2018 óta a kívánságlistám élén áll” – mondja Sleper (27) sugárzóan.

Karliennek azonban egyelőre hátrébb kell sorolnia a Kínával kapcsolatos gondolatait.

"Néhány hónapon belül három hétre Yanqingba kellett volna mennem, de az olimpiai tesztversenyt a koronavírus miatt törölték" - magyarázza Sleper. "Az első ismerkedés a bobpályával csak októberben lesz."

A késés azonban nem szegte kedvét. "Nagyon várom már az eseményt. Szeretném megismerni a pályát, megtapasztalni minden fordulót, és bevésni a pálya érzését."

A pálya elsajátítása a bobozás döntő része, Peking esetében különösen, mivel a pálya újonnan épült.

"Minden bobpálya más, és ez egy vadonatúj pálya. Normál esetben a versenyzőknek többször is kellene előtte futni a pályán, de a téli játékokon mindannyian nulláról indulunk. Általában ez hátrányt jelentene, de normál esetben, ha a német sportolók ellen futnék, akiknek már több százzal több futamuk volt, mint nekem, minden azon múlik, hogy ki tudja a leggyorsabban megtanulni a vonalakat és a nyomáspontokat."

120 kilométer/órás sebesség elérése

Sleper célja, hogy a legelső holland olimpiai monobob sztár legyen. Ez már önmagában is óriási eredmény lenne. Sportága nem csak a téli olimpiai játékok viszonylag új szereplője, de még mindig alacsony a lelkesedés a négyes női bob iránt, ezáltal minden hangsúly az egyéni versenyekre irányul.

Szerencsére Sleper számára a bobozás nem új keletű jelenség, mint sok más sportoló számára. 2013-ban kezdte ezt a sportot.

"Kezdetben kerékpáros voltam, de miután a barátom mutatott egy hirdetést a bobszövetségtől, ki kellett próbálnom." Sleper ráébredt, hogy van tehetsége ehhez, és kipróbálta magát a kormányzásban is más bob-rajongókkal együtt. "A kormányzásom túl sok stresszt és feladatot okozott másoknak a bobban. Minden kanyarral egyre erősebben nyomtam."

De számára ez vicces, mert most mindkettőt csinálja! Egyszemélyes bobban az egykori gerelyhajítónak nincs más választása.

"Az az előnye, hogy nincs mögöttem senki, így bátrabb lehetek, mint egy kétszemélyes bobban. Megtanultam legyőzni az idegességet, hinni a bobban, és nem kormányozni túl sokat! És persze van a 120 kilométeres óránkénti sebességtől származó adrenalin. Bár én nem érzem magam gyorsnak – annyira a pályára koncentrálok, hogy úgy tűnik, minden lassítva megy."

A kudarcok kezelése

A biciklizési próbálkozásainak távoli emlékeivel Sleper most 100%-ban a monobobra koncentrál, és kemény munkája meghozza gyümölcsét. Nemrég elnyerte a NOC*NSF (A Holland Olimpiai Bizottság*Holland Sportszövetség) A státuszát, mely elismerésre hihetetlenül büszke. "Két évig keményen küzdöttem ezért."

A siker ellenére azonban nem minden ment zökkenőmentesen – vallja Sleper. A nemzetközi szövetség szabályainak változása miatt csak a következő szezonban vehet részt a világbajnokságokon. De a kudarcok nem állították meg lendületét és elszántságát.

"Nem tartom igazságosnak, de miután gondolkodtam ezen, elfogadtam. Tartok egy kis szünetet, hogy lássam az idei (2020-as) év végét, utána egy hosszú út következik Pekingig európa kupákkal és edzésekkel a holland csapattal."

Álmok kergetése a Cibdol segítségével

Kitartásával és bátorságával Sleper tökéletesen illeszkedik a Cibdolhoz. "Először meg kellett vizsgálnom, hogy a Cibdol szponzorálása törvényes volt-e, és hogy a CBD szerepel-e a doppinghatóság listáján" - mondja nevetve.

Most büszkén támogatja a Cibdolt, a szánján és a tréningruháján jól látható logóval. Sleper szerint ez a partnerség teljesen helyénvaló, mivel az emberek nemcsak a monobobról tanulnak, hanem a CBD-ről is.

"A Cibdol új a sportban. Sok kérdést kapok ezzel kapcsolatban. Az emberek tudni akarják, mivel foglalkozik a Cibdol."

Sleper arra is használja ezt a lehetőséget, hogy saját tapasztalatairól beszéljen. "Emlékszem, nagyon ideges voltam a tavalyi első Winterbergi ereszkedés miatt; nem tudtam aludni sem. Aztán a Cibdol Meladol-ját használtam, ami valóban segített. Ha újra stresszes leszek, tudom, hogy segít majd. És a Cibdol Lip A balzsam remekül működik. Segít nekem, hogy sokkal könnyebben térjek át a nyári körülményekről a télire."

Hihetetlenül büszkék vagyunk Karlienre, a Cibdol nagykövetére, a pályán és azon kívül is. Nincs kétségünk afelől, hogy továbbra is viharokat kavar majd a szóló monobob világában Az Instagramon nyomon követheti utazását, a Cibdol blogon pedig többet is olvashat a monobob sztárról.

Text: Dominique Pichel

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső