Nem küldjük el az Ön címére
Az Ön országának törvényei és rendeletei miatt nem szabad küldeni az Ön jelenlegi helyére. Ha bármilyen kérdése van, kérlek Lépjen kapcsolatba velünkAzért vagyunk, hogy segítsünk
Kérdése van a termékkel, vagy annak tartalmával kapcsolatban? Lépjen kapcsolatba velünk!Search
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact us contact usNincs termék
You have to add to cart at least 0 bottles or any program to make checkout.
You have to add to cart at least 0 bottles or any program to make checkout.
We don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usWe don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usLehet, hogy a komló a sör kulcsfontosságú összetevőjeként szerzett magának hírnevet, de ebben a jól bevált virágban ennél sokkal több van. Olvasson tovább, hogy megtudja, hogy a legújabb tudományos tanulmányok a több évtizedes holisztikus használattal kombinálva milyen lehetséges előnyöket tártak fel a komlóval kapcsolatban.
Tartalomjegyzék:
A leggyakrabban sörfőzéshez használt komló a komlónövény virágzó része, keserű íze miatt kedvelt. Ebben a keresett alapanyagban azonban sokkal több van, mint ami elsőre látszik. És nem a modern tudománynak köszönhetjük a komló holisztikus tulajdonságai iránti érdeklődést, hanem az évtizedek óta álmos farmereknek.
Anekdotikus bizonyítékok szólnak arról, hogy a komló hatására akkor derült először fény, amikor a komlót betakarító szántóföldi munkások könnyebben elaludtak, annak ellenére, hogy nem volt nehezebb a betakarítása mint más növények esetében. Természetesen, mivel nem fértek hozzá kifinomult laboratóriumi berendezésekhez, így nem tudták igazolni gyanújukat, de a bizonyítékok a komlógyantára utaltak.
Mint kiderült, a mezei munkások meglehetősen közel jártak az igazsághoz. Ma már tudjuk, hogy az alvást elősegítő tulajdonságok, amelyeknek tanúi voltak, részben számos fontos flavonoidnak és terpéneknek köszönhetők, köztük a xantohumolnak, a humulénnek és a lupulinnak.[1] Hamarosan bővebb leírást is adunk ezekről az alapvető vegyületekről, de először gyorsan bemutatunk néhány fontos, komlóval kapcsolatos információt.
A komlónövény (Humulus lupulus) az északi féltekén őshonos évelő kúszó szőlő. A sörfőzők azonban nem magát a növényt, hanem csak a nőivarú növények virágait használják a sörkészítéshez – ez a gyakorlat állítólag a 9. század környékén kezdődött.
A némileg viharos hírnév kialakulását követően (amikor "gonosz és ártalmas növénynek" kiáltották ki) a komló fontos kereskedelmi növénnyé vált Németországban, az Egyesült Királyságban, Lengyelországban, az Egyesült Államokban és Ázsia egyes részein. A sörfőzők több komlófajtát is használnak a pale lagerek, ale-k és más népszerű sörök keserűségének és aromájának megváltoztatására.
Annak ellenére, hogy több évszázada ismerjük, a komló terápiás tulajdonságainak kutatása kevésbé kiterjedt, mint gondolnánk. Az alábbiakban a legjelentősebb tanulmányok összefoglalóját találja.
A komló alvásra gyakorolt hatásának felismerése az anekdotikus jelentésekkel kezdődhetett, de hogyan halmozódnak a bizonyítékok, mióta a kutatóknak lehetőségük volt mikroszkóp alatt megvizsgálni a virágot?
Egy 17 nővér bevonásával készült 2012-es tanulmány arra utal, hogy az alkoholmentes sör fogyasztása befolyásolta az alvás késleltetését és az alvás teljes időtartamát.[2] A kutatók azt feltételezik, hogy a komló kulcsfontosságú összetevői a GABA-rendszeren, receptorok és neurokémiai anyagok hálózatán keresztül hatnak a központi idegrendszerre.
Hasonló eredményeket figyeltek meg egyetemi hallgatók esetében is, amikor a kutatók 1, 2 és 11mg-os komlókivonat-kapszulát hasonlítottak össze egy placebóval.[3] A 2mg-os csoport érte el a legkedvezőbb eredményeket, mivel a komlókivonat-fogyasztás a kiegyensúlyozott cirkadián ritmussal kapcsolódott össze. Ez kulcsfontosságú a jó közérzethez, mivel az egészséges cirkadián ritmus segít a szervezetnek leküzdeni a különféle alvászavarok hatásait.
Egyes kutatások során az is felmerült, hogy a komló elalvást elősegítő minősége tovább javul, ha valerian gyökérrel együtt fogyasztják.[4] A bizonyítékok egyelőre ideiglenesek, és további "randomizált, kettős vak, placebo-kontrollos vizsgálatok" szükségesek a végleges válaszhoz.
Egy 2017-ben végzett kollaboratív vizsgálat egy randomizált, placebo-kontrollos, kettős vak kísérleti tanulmány részeként vizsgálta a komló-kiegészítők hatását egészséges felnőttek körében.[5] A cél az volt, hogy megértsük, vajon a komló befolyásolhatja-e „a fiatal felnőttek depresszióját, szorongását és stresszszintjét”. Tízhetes megfigyelés után hogy kutatók azt tapasztalták, mindhárom hangulatzavar esetében csökkentek az önértékeléssel adott pontszámok, míg a placebo-csoport észrevehető növekedésről számolt be.
Egy 2012-es, a szív egészségével foglalkozó tanulmány középpontjában a korábban kiemelt flavonoidok egyike, a xanthohumol állt .[6] A tanulmány megjegyzi, hogy a vegyület „vérlemezke-ellenes aktivitást” mutathat, ami segíthet az artériákban a káros elemek felhalmozódása esetén. Sajnos az elzáródott artériák számos szív- és érrendszeri betegség fő okozóinak számítanak.
Számos vezető egyetem együttműködött a 8-prenylnaringenin (a komlóban található flavonoid) menopauzára gyakorolt hatásának feltárásában, és érdekes eredményekre jutottak. Kiderült, hogy a vegyület egy fitoösztrogén, egy növényi alapú vegyület, amelynek kémiai szerkezete hasonló az ösztrogénhez.
A 36 menopauzás nő közül a kontroll- és a placebocsoport hasonló eredményekről számolt be nyolc hét elteltével.[7] Érdekes módon a 8-prenylnaringenint kapott csoport csak a 16. hét után számolt be a menopauza tüneteinek enyhítésére vonatkozó jobb összpontszámról. Az eredmény ígéretes, de rámutat arra, hogy további vizsgálatokra van szükség, amelyek tisztázzák a 8-prenylnaringenin ösztrogénutánzó képességének mértékét és a komlókivonatok hosszú távú hatását.
Először is, úgy tűnik, hogy a komló jól tolerálható, és kevés mellékhatása van. Azonban, mint minden étrendkiegészítő esetében, fontos, hogy először beszélje meg kezelőorvosával a következményeket. Esetspecifikus tanácsokat tudnak adni, és segítenek eldönteni, hogy a komló használata segíthet-e a wellness céljainak elérésében.
Másodszor, a komló leginkább dokumentált hatása az elalvást elősegítő funkciója, ezért mérlegelnie kell, mikor és hol szed komló-kiegészítőket. Például ne fogyasszon komlót, ha azt tervezi, hogy utána vezet, vagy nehéz gépeket kezel. Hasonló óvatossággal kell eljárnia azoknak az embereknek, akik műtétre várnak. A komló álmosságot okozhat, befolyásolhatja az érzéstelenítést és más gyógyszereket, ezért legjobb, ha legalább két héttel a tervezett műtét előtt abbahagyja a használatát.
Lehet, hogy a komló a sörfőzés fő összetevőjeként szerzett magának hírnevet, de mint az ideiglenes kutatásokból is láthatjuk, sokkal többet kínálhat, mint egy kellemesen keserű ízt. Azonban még a komló potenciális előnyei mellett is fontos egyensúlyba hozni a virág hatását saját wellness igényeivel. Ne feledje, érdemes inkább a komló-kiegészítőkre összpontosítani, mint néhány sörre lefekvés előtt, ha a holisztikus előnyöket szeretné kamatoztatni.
Készen áll, hogy felfedezze a komlókivonat nyugtató hatását? Próbálja ki a Stay Asleep kapszulákat, hogy ösztönözze a teljesen természetes alvásélményt. Ha pedig többet szeretne megtudni az alvás fontosságáról és arról, hogy a növényi alapú vegyületek hogyan segíthetnek, látogassa meg CBD Enciklopédiánkat.
[1] Bolton JL, Dunlap TL, Hajirahimkhan A, et al. A komló és a bioaktív vegyületek többszörös biológiai célpontjai. Chemical research in toxicology. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6643004/. Közzétéve: 2019. február 18. Hozzáférés: 2022. február 21. [Forrás]
[2] Franco L, Sánchez C, Bravo R et al. Az alkoholmentes sör nyugtató hatása egészséges nővéreknél. PloS one. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC3399866/. Közzétéve: 2012. Hozzáférés: 2022. február 21. [Forrás]
[3] Franco L;Sánchez C;Bravo R;Rodriguez A;Barriga C;Juánez JC; A sör egyik összetevőjének, a komlónak (humulus lupulus) a nyugtató hatása az aktivitási/pihenési ritmusra. Acta physiologica Hungarica. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22849837/. Közzétéve: 2012. Hozzáférés: 2022. február 21. [Forrás]
[4] S; SSB. Az elsődleges álmatlanság kezelése - a valerian és a komló hatékonysága. Australian family physician. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20628685/. Közzétéve: 2010. Hozzáférés: 2022. február 21. [Forrás]
[5] Kyrou I;Christou A;Panagiotakos D;Stefanaki C;Skenderi K;Katsana K;Tsigos C; I. A komló (humulus lupulus L.) száraz kivonatának hatása a látszólag egészséges fiatal felnőttek önbevallása szerinti depresszióra, szorongásra és stresszszintre: Randomizált, placebo-kontrollos, kettős vak, Crossover kísérleti vizsgálat. Hormones (Athén, Görögország). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28742505/. Közzétéve: 2017. Hozzáférés: 2022. február 21. [Forrás]
[6] Lee YM;Hsieh KH;Lu WJ;Chou HC;Chou DS;Lien LM;Sheu JR;Lin KH; Y-M. A xanthohumol, a komlóból (humulus lupulus) származó prenilált flavonoid megakadályozza a vérlemezkék aktiválódását az emberi vérlemezkékben.Evidence-based complementary and alternative medicine: eCAM. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22611436/. Közzétéve: 2012. Hozzáférés: 2022. február 21. [Forrás]
[7] Erkkola R, Vervarcke S, Vansteelandt S, Rompotti P, Keukeleire DD, Heyerick A. Randomizált, kettős vak, placebo-kontrollos, keresztezett kísérleti vizsgálat a standardizált komlókivonat használatáról a menopauza okozta kellemetlenségek enyhítésére. Phytomedicine. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0944711310000231?via%3Dihub. Közzétéve: 2010. február 18. Hozzáférés: 2022. február 21. [Forrás]
[1] Bolton JL, Dunlap TL, Hajirahimkhan A, et al. A komló és a bioaktív vegyületek többszörös biológiai célpontjai. Chemical research in toxicology. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6643004/. Közzétéve: 2019. február 18. Hozzáférés: 2022. február 21. [Forrás]
[2] Franco L, Sánchez C, Bravo R et al. Az alkoholmentes sör nyugtató hatása egészséges nővéreknél. PloS one. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC3399866/. Közzétéve: 2012. Hozzáférés: 2022. február 21. [Forrás]
[3] Franco L;Sánchez C;Bravo R;Rodriguez A;Barriga C;Juánez JC; A sör egyik összetevőjének, a komlónak (humulus lupulus) a nyugtató hatása az aktivitási/pihenési ritmusra. Acta physiologica Hungarica. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22849837/. Közzétéve: 2012. Hozzáférés: 2022. február 21. [Forrás]
[4] S; SSB. Az elsődleges álmatlanság kezelése - a valerian és a komló hatékonysága. Australian family physician. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20628685/. Közzétéve: 2010. Hozzáférés: 2022. február 21. [Forrás]
[5] Kyrou I;Christou A;Panagiotakos D;Stefanaki C;Skenderi K;Katsana K;Tsigos C; I. A komló (humulus lupulus L.) száraz kivonatának hatása a látszólag egészséges fiatal felnőttek önbevallása szerinti depresszióra, szorongásra és stresszszintre: Randomizált, placebo-kontrollos, kettős vak, Crossover kísérleti vizsgálat. Hormones (Athén, Görögország). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28742505/. Közzétéve: 2017. Hozzáférés: 2022. február 21. [Forrás]
[6] Lee YM;Hsieh KH;Lu WJ;Chou HC;Chou DS;Lien LM;Sheu JR;Lin KH; Y-M. A xanthohumol, a komlóból (humulus lupulus) származó prenilált flavonoid megakadályozza a vérlemezkék aktiválódását az emberi vérlemezkékben.Evidence-based complementary and alternative medicine: eCAM. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22611436/. Közzétéve: 2012. Hozzáférés: 2022. február 21. [Forrás]
[7] Erkkola R, Vervarcke S, Vansteelandt S, Rompotti P, Keukeleire DD, Heyerick A. Randomizált, kettős vak, placebo-kontrollos, keresztezett kísérleti vizsgálat a standardizált komlókivonat használatáról a menopauza okozta kellemetlenségek enyhítésére. Phytomedicine. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0944711310000231?via%3Dihub. Közzétéve: 2010. február 18. Hozzáférés: 2022. február 21. [Forrás]