Mi az a terpinolén?

Mi az a terpinolén?

A terpinolén egyike a kannabisz növény által termelt több mint 200 terpénnek. A molekula sok modern kannabisz-típusban megjelenik - bár viszonylag kisebb mennyiségben, mint az azonos kémiai osztály többi tagja. A kutatók megjegyzik, hogy a terpén leginkább sativa típusú fajtákban fordul elő

Monoterpénként a terpinolén egy kicsi és egyszerű molekula. Két izoprén egység határozza meg molekuláris szerkezetét, ez ugyanabba a kategóriába sorolja, ahol a limonén és a mircén is található.

Kis mennyiségű előfordulása ellenére a terpinolén jelentősen hozzájárul számos kannabisz törzs általános aromájához - ez egyértelmű bizonyítéka erősségének. Erős illatát azonban nemcsak az emberek élvezetére fejlesztették ki.

A kannabisz növények terpinolént termelnek - számos más terpén és kannabinoid mellett - a káros rovarok és a gombás kórokozók elleni védekezés érdekében, a molekula lárvicid és gombaellenes képességeinek köszönhetően.

Bár kicsi molekula, de tele van ígérettel. A tudományos vizsgálatok továbbra is kutatják a terpinolén terápiás potenciálját. Noha ezeknek a megállapításoknak a többsége még mindig korai, a terpinolén fontos szerepet játszhat a kannabisztudomány jövőjében.

Vessen egy pillantást a terpinolén tulajdonságaira, és nézzük meg, mit mondanak a legfrissebb kutatások a terpénről.

Aroma

A terpinolén az erdő aromáit hasznosítja. Összegezve a terpént: földes és friss, határozott fenyő-, fa-, virág-, gyógynövény- és finom citrus illatokkal rendelkezik. Könnyű belátni, hogy a vállalatok miért használják ezt a vegyi anyagot olyan termékek tervezésekor, mint a szappanok és parfümök.

Előfordul még:

A terpinolén számos növényfajban megjelenik a természetben. Különböző koncentrációban fordul elő a keskenylevelű teafában, zellerben, erdeifenyőben, szerecsendióban, édes majorannában, macskagyökérben, oregánóban, korianderben, rozmaringban, édes bazsalikomban, zsályában és gyömbérben.

A természetben a vad paszternák tartalmazza a legmagasabb terpinolénszintet. A növény illóolaja körülbelül 69%-ot tartalmaz a vegyi anyagból.

Mi az a terpinolén?

Lehetséges hatások

Mint a kannabisz növényben található több alkotóelemnek, a terpinolénnek is érdekes terápiás hatása van. Még mindig a kutatás korai szakaszában vagyunk. Nyilvánvalóan hiányoznak az emberi klinikai vizsgálatok.

Az állatokon és a sejteken végzett kutatások azonban bepillantást nyújtanak a terpinolén-kutatás jövőjébe.

Eddig úgy tűnik, hogy a terpén a következő hatásokkal jár:

• tumorellenes
• Antioxidáns
• fájdalomcsillapító
• Gyulladáscsökkentő
• lehetséges nyugtató
• Védi a szív- és érrendszeri betegségek ellen

Kapcsolódó kutatások

Számos tanulmány bizonyította a terpinolén tumorellenes potenciálját. Úgy tűnik, hogy a molekula megváltoztatja a rákos sejtek túlélését és növekedését elősegítő jelátviteli útvonalakat. Az Oncology Letters folyóiratban közzétett kutatás azt dokumentálja, hogy a terpinolén miként érinti ezeket a hatásokat.

A tanulmány megállapította, hogy a terpén hatékonyan csökkenti az AKT néven ismert protein-kináz expresszióját. A protein kináz B néven is ismert AKT hozzájárul a rák progressziójához a sejtproliferáció és a túlélési jelek közvetítésével. Ezért tűnik logikusnak, hogy az AKT fokozott expressziója számos emberi rákban szerepet játszik.

Érdekes módon a kutatók azt tapasztalták, hogy a zsályával vagy rozmaringkivonattal kezelt sejtek a protein-kináz csökkent expresszióját mutatják. További vizsgálatok során azt találták, hogy a terpinolén - mindkét növényfaj aktív alkotóeleme - képes ezen hatások elérésére.

Egy másik, 2013-ban közzétett kutatás a terpinolént a patkány agydaganat sejtjeinek proliferációjára vonatkoztatva vizsgálta. A kutatók azt tapasztalták, hogy a terpén jelentős hatást fejt ki, amikor neuroblastóma sejtekbe adják be. Megállapították, hogy a terpinolén erős antiproliferatív hatást fejt ki, és potenciálisan rákellenes szerként használható.

A terpinolén antioxidánsként is előfordulhat. A Cytotechnology folyóiratban közzétett kutatás célja a molekula emberi limfocitákra - a fehérvérsejtek altípusára - gyakorolt ​​hatásainak vizsgálata volt .

A kutatók a sejteket a terpénnel kezelték 24, illetve 48 órán keresztül. A kutatók antioxidáns aktivitást találtak, genotoxikus hatások nélkül. Arra a következtetésre jutottak, hogy a terpinolén antioxidáns aktivitása miatt „új gyógyászati ​​erőforrás” lehet.

A terpinolén csökkentheti a fájdalmat és a duzzanatot. A Brazillian Journal of Medical and Biological Research által közzétett 2016. évi tanulmány megállapította, hogy a terpén szinergizál a szokásos gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel.

A kutatók terpinolén és nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer (NSAID) Diclofenac keverékét adták be az egereknek. A készítmény csökkentette a gyulladásos biomarkerek és fájdalom szintjét, vélhetően azáltal, hogy hatott a szerotonin receptorokra. Ezenkívül a két vegyi anyag anélkül fejtette ki ezeket a hatásokat, hogy gyomorkárosodást okozott volna - ez az NSAID-ok mellékhatása.

Továbbra sincs eldöntve, hogy a terpinolén nyugtató vagy stimuláló hatással jár-e. A kutatások azt mutatták, hogy a mindössze 0,1 mg-os dózis 67,8% -kal csökkentette a motoros aktivitást. Ha a jövőbeli emberi kísérletek hasonló eredményeket mutatnak, akkor a terpinolén jótékony szerepet játszhat olyan tünetek esetén, mint a szorongás és az álmatlanság.

Végül a jelenlegi kutatások azt sugallják, hogy a terpinolén segíthet védekezni bizonyos szív- és érrendszeri betegségek ellen. A molekula hozzájárulhat az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) oxidációja elleni küzdelemhez. A „rossz” koleszterin típusnak nevezett LDL felhalmozódhat az artériákban, hozzájárulhat a szívrohamhoz és a stroke-hoz.

Az LDL oxidációja - amelyet a szabad gyökök barangolása okoz - az artériák megkeményedését okozhatja. Az LDL oxidációjának csökkentésével a terpinolén hozzájárulhat az ilyen betegségek megelőzéséhez.

Termék kereső