Mi az a pinén?

Mi az a pinén?

A pinén a Cannabis sativa fajokra jellemző egyik fő terpén. A terpének aromás vegyületek, amelyek több száz élelmiszerben és növényben megtalálhatók. A pinéneknek két szerkezeti izomerje van kisebb eltérésekkel, az alfa-pinén és a béta-pinén, amelyek tűlevelűekben és más erdei fákban jelennek meg. A pinén a növény természetes védekezésének részét képezi és jellegzetes aromájával riasztja a rovarokat. Miután kivonták és elkülönítették, a pinént illatanyagokban és ipari tisztítószerekben is használják.

Aroma

Az alfa-pinén aromája a fenyőfa és a rozmaring aromájához hasonlít. A béta-pinén a komlóhoz vagy bazsalikomhoz hasonló illatot bocsát ki.

Megtalálható:

Tűlevelűek, narancs, rozmaring, kapor és petrezselyem.

Mi az a pinén?

Kapcsolódó kutatások

A pinénnel végzett vizsgálatok nagy részét állatkísérletekben végezték, vagy még mindig preklinikai szakaszban vannak. Úgy tűnik, hogy a vegyület széleskörű hatásokkal bír, az eredmények lehetséges antimikrobiális, gyulladásgátló, daganatellenes hatásokat és memórianövelő képességeket mutatnak.

A Brazilian Journal of Pharmaceutical Sciences 2007. évi tanulmánya az α-pinén és β-pinén antimikrobiális hatását vizsgálta. A gram-pozitív baktériumok ellen alkalmazva a két vegyület „a baktériumok teljes felszámolását mutatta maximálisan 24 órás expozíciós idő alatt”. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a pinének „használata lehetséges és ésszerű az antimikrobiális terápiában” (Leite et al., 2007).

Egy, a Journal of Natural Products című lapban megjelent tanulmány korábbi tanulmányok alapján a pinén gyulladáscsökkentő hatását próbálta megérteni. A „pinén mag” más vegyületeivel összehasonlítva, a pinén volt a legeredményesebb a gyulladásos és katabolikus folyamatok gátlásában (Rufino et al., 2014).

A Bioscience, Biotechnology and Biochemistry által közzétett 2006-os tanulmány szerint a kutatók a koreai fenyő tűleveléből vonták ki a pinént az egerek kognitív teljesítményének tesztelésére. Az egerek, akik kaptak az illóolajból 72,7%-os memória javulást mutattak a kontroll csoporthoz képest. Mindkét csoportot indukált amnézia alkalmazásával tesztelték, amely az Alzheimer-kór és az érrendszeri demencia hatásához hasonlítható (Kim et al., 2006).

Az in vivo és az in vitro egyaránt elvégzett teszt azt mutatta, hogy az α-pinénnek tumorellenes tulajdonságai lehetnek. A Journal of Pharmacological Sciences cikke szerint akár 79,3%-kal gátolják a májrákos sejtek növekedését. A vizsgálatot fenyőtű-olaj alapú szerrel végezték, amelyet a hagyományos kínai orvoslásban rákellenes szerként alkalmaztak (Chen et al., 2015).

Biztonság és mellékhatások

A mai napig kevés bizonyíték utal arra, hogy a pinén kedvezőtlen mellékhatásokat okozna. A kutatás azonban még folyamatban van, így még sok ismeretlen tényező van a terpének emberi testre gyakorolt ​​lehetséges pozitív és negatív hatásával kapcsolatban.

Termék kereső