Mi az a nerolidol?

Mi az a nerolidol?

A természetben előforduló több mint 40 000 terpén egyikeként a nerolidol számos olyan növényfajban megtalálható, amelyeknek virágillata van. A molekula a népi gyógyászatban használt különféle gyógynövényekben is megjelenik. Érdekes módon a modern kutatás ezen terpént terápiás lehetőségeinek tisztázása érdekében vizsgálja. A korai kísérletek ígéretes eredményeket hoztak.

A kannabiszvirág trichomái is előállítják ezt a terpént, amely bizonyos törzsek ízét és illatát adja. A kaliforniai fajták elemzésekor azonban a kutatók csak kis mennyiségben találták meg a molekulát. A nerolidol a szeszkviterpén kémiai családhoz tartozik, a vegyületek olyan csoportjához, amely kevésbé illékony és szúrósabb, mint más terpének.

Számos vállalat számtalan kozmetikai és tisztítószerben használta fel az nerolidol erős és kellemes illatát. A jelentések szerint ezek az iparágak évente 10–100 tonna terpént használnak fel. A nerolidol friss illata mindenütt megjelenik, a samponokon és parfümökön át a mosó- és tisztítószerekig. Az US Food and Drug Administration szintén biztonságos élelmiszer-aromaként osztályozta az nerolidolt; számos élelmiszer-készítményben, mint aromafokozót találhatja meg

Aroma

A nerolidol sok növényben, gyümölcsben és fűszernövényben járul hozzá a fás, virágos, gyümölcsös és földes aromákhoz. Összességében ezeknek a jegyeknek a kombinációja olyan illatot hoz létre, amely a friss fakéregre hasonlít.

Megtalálható még:

Számos növény termel nerolidolt másodlagos metabolitként. Sok faj hagymáiban, magjaiban, leveleiben és csüngő részeiben fordul elő. A terpén védő szerepet játszik a növényevő ragadozók ellen, amelyek egyébként elpusztítanák a növényeket.

A nerolidol a gyömbér, a jázmin, a teafa, a levendula, a citromfű, az eukaliptusz, az édes bazsalikom, a zöld és a fekete tea, a kardamom, a stevia, a tárkony, a citrom-verbena, a kakukkfű és a csillagánizs alkotóeleme.

Mi az a nerolidol?

Lehetséges hatások

A sejt- és állati modellekben végzett kutatások arra utalnak, hogy a nerolidol számtalan terápiás hatást mutat. Ezek közé tartozik:

• gyulladáscsökkentő
• fájdalomcsillapító
• tumorellenes
• antioxidáns
• idegvédő
• fertőzésgátló

Úgy tűnik, hogy a nerolidol szinergizál bizonyos kannabinoidokkal, javítva ezek gyógyászati ​​tulajdonságait - ezt a jelenséget nevezik kísérőhatásnak. Az eddigi kutatások során azt tapasztalták, hogy a terpén erősíti a CBN nyugtató képességét.

Kapcsolódó kutatás

A nerolidollal kapcsolatos minden ígéretes kutatás preklinikai. Alapos klinikai vizsgálatokra van szükség annak megerősítésére, hogy a terpén hogyan hat az emberekre. Ez a korai kutatás azonban érdekes betekintést kínál a lehetséges jövőbeli terápiás alkalmazásokba.

• Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító

A nerolidol elősegítheti a gyulladás csökkentését - ez egy olyan élettani állapot, amely sok betegséggel együtt jár. A Clinical Pharmacology folyóiratban közzétett kutatás a nerolidol fájdalomcsillapító és gyulladásgátló tulajdonságait vizsgálta egerekkel végzett kísérletekben.

Miután az egerekben a kísérletek során fájdalmat idéztek elő, a kutatók különféle nerolidol-dózisokat alkalmaztak a fájdalom hatékony csökkentésére. Felvetették annak a lehetőségét, hogy a terpén ezeket a hatásokat a GABAerg rendszer - egy hálózat - révén érheti el, amely részt vesz a GABA neurotranszmitter létrehozásában és metabolizmusában.

A GABA neuronok a gerincben található szenzoros információ szabályozásában vesznek részt és a neurotranszmitterek a fájdalom közvetítésében és felismerésében játszanak szerepet. A kutatók azt tapasztalták, hogy az nerolidol csökkenti a gyulladásos molekulák - köztük az interleukinek - képződését a gyulladással kapcsolatos egérkísérletekben.

• tumorellenes

Számos állatkísérlet azt mutatja, hogy az nerolidol hozzájárulhat a tumor méretének és előfordulásának csökkentéséhez. Egy tanulmány szerint, amelyet a Carcinogenesis folyóiratban publikáltak, ezeket a hatásokat olyan egereken próbálták ki, amelyeket erős karcinogén hatásnak tettek ki, ami elősegítette a daganatok növekedését a vastagbélben.

A kutatók megfigyelték, hogy az nerolidollal táplált egerekben csökkent a béldaganatok száma. Az értékek 82-ről és 33-ra% zuhantak. A cikk szerzői azt állítják, hogy „a nerolidol hatása érdekes lehet a vastagbél karcinogenezisének új gátlójának azonosítása során”.

Egy másik tanulmány a Zornia brasiliensis növény nerolidolban és más terpénekben gazdag illóolajának daganatellenes hatásait vizsgálta. A kutatók egereknek adták be az olajat, és azt tapasztalták, hogy 1,68–38,61%-kal csökkentette a daganat növekedését.

• Antioxidáns és idegvédő

Antioxidánsként a nerolidol képes védelmet nyújtani az oxidatív stressz és az azzal járó DNS-károsodások ellen. Számos sejtvizsgálat mutatta a nerolidol erős antioxidáns hatását, valamint a terpén azon képességét, hogy ellensúlyozza a szabad gyökök hatásait. Úgy tűnik, hogy a molekula megvédi a lipideket, fehérjéket és a DNS-t az oxidatív károsodásoktól.

Egy állatkísérlet azt sugallja, hogy ezek az antioxidáns hatások idegvédő tulajdonságokat jelentenek. A kutatók megfigyelték a nerolidol oxidáció elleni hatását az egerek hippokampuszában. A terpén védőhatást fejtett ki azáltal, hogy fokozta az antioxidáns enzimek termelését, megfogta a szabad gyököket és megakadályozta a lipidek peroxidációját.

• Fekélyellenes

A nerolidol szerepet játszhat a gyomorfekély jövőbeni kezelésében. Ez a betegség évente több millió embert érint, és több oka is lehet. Gyakran bizonyos baktériumtörzsek és nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) idézik elő. De olyan tényezők, mint a dohányzás és a stressz is hozzájárul a kialakulásához.

Egy 2014. évi tanulmányban a nerolidol hatását vizsgálták az egerek különféle fekélyeire. A kutatók azt tapasztalták, hogy a terpén jelentősen csökkenti a stressz által kiváltott fekélyeket. A terpén 250mg/kg dózisban adagolva 52,63%-kal gátolta az etanol által kiváltott fekélyeket 500mg/kg-os adagban pedig 87,63%-kal . A nerolidol szignifikánsan gátolta az NSAID indometacin által okozott fekélyeket is.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy eredményeik tükrében a nerolidol felhasználható gyomorvédő és fájdalomcsillapító kezelésekre.

Termék kereső