Author: Luke Sholl
About the author
A picture of Luke Sholl
Luke elismert újságíró, több mint egy évtizede publikál a CBD-ről és a kannabinoidokról - ő jelenleg a Cibdol és más kannabinoid kiadványok vezető szerzője. Elkötelezett a tényszerű, bizonyítékokon alapuló tartalmak bemutatása mellett, a CBD mellett a fitneszre, a táplálkozásra és a betegségmegelőzésére is odafigyel.
Read more.

Mi az a limonén?

Mi az a limonén?

A limonén egy terpén, amely ᴅ-limonén és ʟ-limonén néven is ismert. A terpének aromás vegyületek, amelyek több száz élelmiszerben és növényfajban megtalálhatók (a Cannabis sativa-ban is). A ᴅ-limonén a természetben előforduló egyik leggyakoribb terpén, köszönhetően a citrusfélék illóolajaiban való előfordulásának. Az izolálás után a limonént parfümökben, tisztítószerekben és ételek ízesítőiként használják.

Aroma

A ᴅ-limonénnek erőteljes narancs illata van, míg az l-limonén fenyős és terpentinszerű aromát biztosít.

Megtalálható még:

A narancsban, citromban, mandarinban, limeban, grapefruitnam és borókában.

A kutatás

A limonén relatív kémiai stabilitása ellenére hatásainak vizsgálatáról nincsen sok információ. Néhány preklinikai vizsgálatot már végeztek. Feltételezzük, hogy a limonénnek lehetnek gyulladásgátló, antioxidáns és szívvédő tulajdonságai.

Az izraeli Medicinal Chemistry and Natural Products intézet in vitro vizsgálatot végzett a citrusolajjal 2006-ban. Megállapították, hogy „a citrusolaj és az MgCl₂ keveréke természetes antibakteriális és gyulladásgátló szerként is felhasználható”[1].

Mi az a limonén?

Egy második in vitro vizsgálat, amelyet ezúttal az Oleo Science kiadványa tett közzé, megállapította, hogy a limonén gátolja a gyulladásos citokineket. Noha a gyulladásos citokinek a test gyulladásos válaszának szükséges részei, a felhalmozódásuk krónikus gyulladáshoz vezethet. A szerzők azt sugallják, hogy „a ᴅ-limonén potenciális gyulladáscsökkentőnek tekinthető”[2].

A következő riportban a ᴅ-limonén májban visszatartott zsírokra gyakorolt hatását vizsgálták kínai kutatók a vegyületet állatkísérletekben alkalmazva a magas zsírtartalmú étrend által kiváltott elhízás során. Arra a következtetésre jutottak, hogy a limonén étrend-kiegészítőként is felhasználható, mivel segíthet megakadályozni az „anyagcsere zavarát”[3].

A Experimental and Therapeutic Medicine folyóirat 2018. évi cikke a ᴅ-limonén hatását vizsgálta a „stroke-nak kitett spontán hypertoniás patkányokra” (SHRsp). Megállapították, hogy a ᴅ-limonén csökkenti az „SHRsp patkányok szisztolés vérnyomását stroke után”, miközben segít megelőzni a memória és a kognitív károsodás kialakulását[4].

Biztonság és mellékhatások

A limonént 1994 óta engedélyezi biztonságos élelmiszer-adalékanyagként és aromaanyagként az Élelmiszer- és Gyógyszerügynökség. A vegyület toxicitásának felmérésekor azt találták, hogy „szájon át viszonylag alacsony akut toxicitású”. Az egyetlen jelentett mellékhatás a bőrirritáció kockázata volt, limonén tartalmú samponok, krémek vagy spray-k használata után.

Források

[1] Mizrahi, B., Shapira, L., Domb, A. J., & Houri-Haddad, Y. (2006). Citrus Oil and MgCl2as Antibacterial and Anti-Inflammatory Agents. Journal of Periodontology, 77(6), 963–968. https://doi.org/10.1902/jop.2006.050278 [Forrás]

[2] Yoon, W. J., Lee, N. H., & Hyun, C. G. (2010). Limonene Suppresses Lipopolysaccharide-Induced Production of Nitric Oxide, Prostaglandin E2, and Pro-inflammatory Cytokines in RAW 264.7 Macrophages. Journal of Oleo Science, 59(8), 415–421. https://doi.org/10.5650/jos.59.415 [Forrás]

[3] Jing, L., Zhang, Y., Fan, S., Gu, M., Guan, Y., Lu, X., Huang, C., & Zhou, Z. (2013). Preventive and ameliorating effects of citrus d-limonene on dyslipidemia and hyperglycemia in mice with high-fat diet-induced obesity. European Journal of Pharmacology, 715(1–3), 46–55. https://doi.org/10.1016/j.ejphar.2013.06.022 [Forrás]

[4] Wang, X., Li, G., & Shen, W. (2018). Protective effects of D-Limonene against transient cerebral ischemia in stroke-prone spontaneously hypertensive rats. NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5772658/ [Forrás]

Források

[1] Mizrahi, B., Shapira, L., Domb, A. J., & Houri-Haddad, Y. (2006). Citrus Oil and MgCl2as Antibacterial and Anti-Inflammatory Agents. Journal of Periodontology, 77(6), 963–968. https://doi.org/10.1902/jop.2006.050278 [Forrás]

[2] Yoon, W. J., Lee, N. H., & Hyun, C. G. (2010). Limonene Suppresses Lipopolysaccharide-Induced Production of Nitric Oxide, Prostaglandin E2, and Pro-inflammatory Cytokines in RAW 264.7 Macrophages. Journal of Oleo Science, 59(8), 415–421. https://doi.org/10.5650/jos.59.415 [Forrás]

[3] Jing, L., Zhang, Y., Fan, S., Gu, M., Guan, Y., Lu, X., Huang, C., & Zhou, Z. (2013). Preventive and ameliorating effects of citrus d-limonene on dyslipidemia and hyperglycemia in mice with high-fat diet-induced obesity. European Journal of Pharmacology, 715(1–3), 46–55. https://doi.org/10.1016/j.ejphar.2013.06.022 [Forrás]

[4] Wang, X., Li, G., & Shen, W. (2018). Protective effects of D-Limonene against transient cerebral ischemia in stroke-prone spontaneously hypertensive rats. NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5772658/ [Forrás]

Termék kereső