Mi az a limonén?

Mi az a limonén?

A limonén egy terpén, amely ᴅ-limonén és ʟ-limonén néven is ismert. A terpének aromás vegyületek, amelyek több száz élelmiszerben és növényfajban megtalálhatók (a Cannabis sativa-ban is). A ᴅ-limonén a természetben előforduló egyik leggyakoribb terpén, köszönhetően a citrusfélék illóolajaiban való előfordulásának. Az izolálás után a limonént parfümökben, tisztítószerekben és ételek ízesítőiként használják.

Aroma

A ᴅ-limonénnek erőteljes narancs illata van, míg az l-limonén fenyős és terpentinszerű aromát biztosít.

Megtalálható még:

A narancsban, citromban, mandarinban, limeban, grapefruitnam és borókában.

A kutatás

A limonén relatív kémiai stabilitása ellenére hatásainak vizsgálatáról nincsen sok információ. Néhány preklinikai vizsgálatot már végeztek. Feltételezzük, hogy a limonénnek lehetnek gyulladásgátló, antioxidáns és szívvédő tulajdonságai.

Az izraeli Medicinal Chemistry and Natural Products intézet in vitro vizsgálatot végzett a citrusolajjal 2006-ban. Megállapították, hogy „a citrusolaj és az MgCl₂ keveréke természetes antibakteriális és gyulladásgátló szerként is felhasználható” (Mizrahi, Shapira, Domb, & Houri-Haddad, 2006).

Mi az a limonén?

Egy második in vitro vizsgálat, amelyet ezúttal az Oleo Science kiadványa tett közzé, megállapította, hogy a limonén gátolja a gyulladásos citokineket. Noha a gyulladásos citokinek a test gyulladásos válaszának szükséges részei, a felhalmozódásuk krónikus gyulladáshoz vezethet. A szerzők azt sugallják, hogy „a ᴅ-limonén potenciális gyulladáscsökkentőnek tekinthető” (Yoon, Lee, & Hyun, 2010).

A következő riportban a ᴅ-limonén májban visszatartott zsírokra gyakorolt hatását vizsgálták kínai kutatók a vegyületet állatkísérletekben alkalmazva a magas zsírtartalmú étrend által kiváltott elhízás során. Arra a következtetésre jutottak, hogy a limonén étrend-kiegészítőként is felhasználható, mivel segíthet megakadályozni az „anyagcsere zavarát” (Jing et al., 2013).

A Experimental and Therapeutic Medicine folyóirat 2018. évi cikke a ᴅ-limonén hatását vizsgálta a „stroke-nak kitett spontán hypertoniás patkányokra” (SHRsp). Megállapították, hogy a ᴅ-limonén csökkenti az „SHRsp patkányok szisztolés vérnyomását stroke után”, miközben segít megelőzni a memória és a kognitív károsodás kialakulását  (Wang, Li, & Shen, 2017).

Biztonság és mellékhatások

A limonént 1994 óta engedélyezi biztonságos élelmiszer-adalékanyagként és aromaanyagként az Élelmiszer- és Gyógyszerügynökség. A vegyület toxicitásának felmérésekor azt találták, hogy „szájon át viszonylag alacsony akut toxicitású”. Az egyetlen jelentett mellékhatás a bőrirritáció kockázata volt, limonén tartalmú samponok, krémek vagy spray-k használata után.

Termék kereső