Published:

Updated:

Author: Luke Sholl

Mi az a karofilén?

Mi az a karofilén?

A kariofilén a kannabisz alkotóelemei közül a terpének néven ismert csoportba tartozik. Pontosabban, a molekula szeszkviterpénnek tekinthető, mivel a szerkezetében három izoprén egység van. A kannabisz egyik leggyakrabban előforduló terpénjeként a karofilén sok fajtában nagy mennyiségben fordul elő. Különleges íze és aromái miatt kedvelik, de a molekula terápiás potenciállal is rendelkezik.

Más terpénekkel ellentétben a kariofilén kannabinoid szerepet is betölt, hasonlóan a CBD-hez. Egyedülálló felépítése lehetővé teszi, hogy kötődjön az endokannabinoid rendszer CB2 receptorához. Nézzük meg alaposabban a karofilént, annak jellemzőit és gyógyászati ​​potenciálját.

Aroma

A kariofilénnek bors, fűszer és szegfűszeg aromái vannak. Mivel viszonylag nagy mennyiségben fordul elő, nagy szerepet játszik a virágzó kender és kannabisz növények jellegzetes illatában.

Megtalálható még

A kariofilén a természetben máshol is megtalálható. A molekula áll a fekete bors, a bazsalikom, a komló, a fahéj és az oregánó jellegzetes és földes illatai mögött. A kutatók a karofilént „étkezési kannabinoidnak” nevezték, mivel sok kulináris gyógynövényben és fűszerben is megtalálható. Érdekes, hogy a karofilén által az étkezőknek lehetősége van arra, hogy az étel fogyasztásával módosítsák az endokannabinoid rendszert. Azzal, hogy a tudomány egyre többet tud meg erről a molekuláról, népszerűsége valószínűleg növekedni fog.

Mi az a karofilén?

Lehetséges hatások

A kutatók mélyrehatóan tanulmányozták a kariofilént. Bár kevés klinikai vizsgálat áll rendelkezésre, de az állatkísérletek széles körű gyógyászati ​​potenciált mutattak ki. A karofilén hatásai részben az endokannabinoid rendszeren, részben más mechanizmusokon keresztül érhetők el. A tanulmányok eddig a következő tulajdonságokat azonosították:

• Antioxidáns
• Idegvédő
• Antimikrobiális
• Gyomorvédő
• Görcsoldó
• Csökkentheti a gyulladást
• Csökkentheti a fájdalmat
• Segíthet az alkoholizmus kezelésében

A kutatás

Noha ezek a hatások biztatóak, az emberekben még nem igazoltak. A sejteken és az állatokon végzett vizsgálatok mindazonáltal képet adnak arról, hogyan lehet hasznos a kariofilén az emberi alanyok számára.

A kariofilén lehet a szorongás és a depresszió jövőbeni kezelésének kulcsa. Idáig a rágcsálókban hatásosnak bizonyult. Egy, a Physiology & Behavior folyóiratban közzétett állatkísérlet leírása szerint a kariofilén lényeges viselkedésbeli változást eredményez az egerek szorongásával és depressziójával kapcsolatban. A rágcsálók sokféle teszten vettek részt, amelyek a mentális szorongás, szorongás és depresszió mérésére szolgálnak.

A kutatók azt tapasztalták hogy a kariofilén beadása csökkentette a szorongás, a depresszió és a kényszeres viselkedés szintjét. A cikk szerzői ezeket a hatásokat a terpén azon képességének tulajdonítják, hogy kötődni tud a CB2 receptorhoz - ahhoz a helyhez, amely kapcsolatban van a szorongással és depresszióval. Ezeket az eredményeket megerősítették, amikor a kutatók olyan anyagot adtak az egereknek, amely blokkolja a CB2 receptorokat. Amikor ezeket a helyeket blokkolták, a kariofilén már nem váltotta ki ugyanazt a hatást.

Érdekes módon a karofilén segíthet megszakítani az alkoholfüggőség körét - ez a rendellenesség részben a dopamin jutalmazási rendszerben gyökerezik. A Pharmacology Biochemistry and Behavior folyóiratban közzétett kutatás megállapítja, hogy az agyban levő CB2 receptorok szerepet játszhatnak az alkohol jutalmazási rendszerében.

A kutatók úgy döntöttek, hogy munkájuk során megvizsgálják a kariofilén hatását az alkoholfogyasztásra az ittas egerekben. A rágcsálóknak két üvegből engedtek inni, az egyik alkohollal, a másik vízzel volt teli. A kutatók az alkoholt napról napra erősebbé tették. A karofilén injekciók beadása után az egerek önként csökkentették az alkoholfogyasztást. Sőt, miután a kutatók CB2 receptor blokkolókat adtak be, újra elkezdtek inni. A kutatók állítása szerint a CB2 receptor rendszer valószínűleg szerepet játszik az alkoholfüggőségben, és a jövőben célpont lehet az alkoholizmus kezelésében.

A kariofilén - és affinitása a jó öreg CB2 receptorhoz - a gyulladás és a neuropátiás fájdalom csökkentéséhez is hozzájárulhat. Számos tanulmány javasolja a CB2 receptor bevonását mindkét állapot modulációjába. Az European Neuropsychopharmacology folyóiratban közzétett, 2014. évi tanulmányban a karofilént egereken tesztelték, hogy megfigyeljék annak lehetséges gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatásait. A kutatók azt találták, hogy az étkezési kannabinoid képes volt csökkenteni a késői fázisú gyulladást a CB2 receptorra gyakorolt ​​hatása miatt.

A karofilén azonban a korai fázisban lévő gyulladásra nem volt hatással. A neuropátiás fájdalom tekintetében a kariofilén képes volt csökkenteni a hőmérséklet és a gerinc ideggyulladása által okozott forróságot. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az eredmények tanulsága szerint az étrendi tényezők fontos szerepet játszhatnak ezen körülmények modulálásában.

A karofilén a rohamokat is csökkenti. Egy tanulmány az Epilepsy & Behavior-ban bemutatja, hogy a karofilén „görcsoldó” adagja hogyan képes csökkenteni az egerek rohamainak súlyosságát. A kutatók a terpént további tanulmányozásra javasolják görcsoldó gyógyszerek kifejlesztése érdekében.

Termék kereső