Mi az a THCV?

Mi az a THCV?

A THCV egyike a kannabisznövény által termelt több mint 100 féle kannabinoidnak. A tudósok jelenleg a molekula lehetséges terápiás hatásait vizsgálják. A kutatás még korai stádiumban van, de a kannabinoid már mutatott érdekes tulajdonságokat. Ismerje meg a THCV-t alább!

Bemutatjuk a THCV-t

A THCV vagy tetrahidrokannabivarin a THC közeli hozzátartozója, és hasonló molekuláris szerkezettel rendelkezik. Mindkét kannabinoid kötődik a endokannabinoid rendszer CB1 receptoraihoz. A THCV és a THC ezeknek a receptoroknak az agonistáiként működnek, azaz növelik a reakció sebességét. A CB1 receptorok az egész központi idegrendszerben helyezkednek el, és kapcsolódnak a kannabinoidok pszichoaktív hatásaihoz. A THC-vel ellentétben a THCV dózisfüggő hatást gyakorol ezekre a receptorokra.

A kannabinoid alacsony dózisai valójában blokkolják a CB1 receptorokat, és gátolhatják a THC pszichoaktív hatását. Ezzel szemben úgy tűnik, hogy nagy adagok aktiválják ezeket a helyeket és pszichoaktív hatást fejtenek ki. A THCV által generált „high” különbözik a THC-től; a hatások nem tartanak sokáig, stimulálóbbak és tisztábbak.

A THCV az endokannabinoid rendszer CB2 receptorait is célozza. Ezek az egész immunrendszerben megtalálhatók és úgy tűnik, hogy moduláló szerepet játszanak a gyulladásos betegségekben.

A THCV a legtöbb kannabiszfajtában kisebb mennyiségben jelenlévő kannabinoid. Egyes dél-afrikai kannabisz-kemotípusokban viszont viszonylag nagy mennyiségben fordul elő. A nemesítőknek sikerült szelektíven tenyészteni azokat a törzseket is, amelyek száraz tömeg szerint 16% THCV-t tartalmaznak.

A THCV még mindig sok kihasználatlan titkot rejteget. A kannabisztudomány hajnalát éljük, és emberi kísérletekre van szükség ahhoz, hogy világos képet alkothassunk a THCV hatásáról. Egyelőre az állat- és a sejtkísérletekre kell támaszkodnunk, mivel az utal a molekula potenciáljára. Nézzük meg a THCV néhány lehetséges mellékhatását, majd tekintsük át a legújabb kutatásokat.

Mellékhatások

Nem nagyon tudunk a THCV emberre gyakorolt ​​hatásáról, ezért a tudomány továbbra sem ismeri a lehetséges mellékhatásokat. Mivel a THCV nagy dózisokban képes aktiválni a CB1 receptorokat, valószínűsíthető, hogy a THC lehetséges mellékhatásaiból is tartalmaz néhányat. Ide tartozik a szorongás, paranoia, szájszárazság, vörös szem, rövid távú memóriavesztés, megnövekedett pulzus és lelassult reakcióidő.

Mit mond a kutatás?

Mi az a THCV?

Nem meglepő, ha arról hallunk, hogy a THCV gyógyászati ​​potenciállal rendelkezik. Úgy tűnik, hogy minden eddig vizsgált kannabinoid ígéretesnek bizonyul valamilyen területen. A THCV sem kivétel, és a korai kutatások azt mutatják, hogy a kannabinoid segíthet az étvágycsökkentésben, rohamok és gyulladás esetén és neurodegeneratív betegségekben.

A THCV az étvágy elnyomásával elősegítheti a fogyást. A THC étvágygerjesztő tulajdonságairól híres és bár ez a mechanizmus hasznos lehet bizonyos körülmények között, a THCV az ellenkezője elérésére használható. A CB1 receptorok blokkolásával a THCV csökkenti az éhségérzetet. Ez arra utal, hogy a kannabinoid a jövőben használható lehet az étkezési rendellenességekhez kapcsolódóan. Ezenkívül a molekula hozzájárulhat a zsírégetéshez is. A kutatások kimutatták, hogy a THCV csökkentheti a testzsírt, miközben fokozza az energiafelhasználást az egerekben.

A kutatók állítása szerint ismert, hogy az endokannabinoid rendszer jelentős szerepet játszik a testtömeg és az anyagcsere szabályozásában. Jelenleg az I. fázisú humán vizsgálatok zajlanak a THCV biztonságosságának és tolerálhatóságának meghatározására.

Úgy tűnik, hogy a THCA görcsoldó hatással is bír. A molekula kapcsolódhat más kannabinoidokkal, nevezetesen a CBD-hez, olyan rendellenességek kezelésére, mint az epilepszia. Az Epilepsia folyóiratban közzétett korai kutatás a THCV-t a patkány agyszövetében lezajló rohammal összefüggésben vizsgálta. A kannabinoid szignifikánsan csökkentette az epilepsziával kapcsolatos aktivitást. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a THCV lehetséges terápiás módszerként használható a túlzott izgalommal járó állapotok kezelésére.

Állatkísérletek azt mutatták, hogy a THCV rendelkezik mind gyulladásgátló, mind fájdalomcsillapító tulajdonságokkal. Egy 2010-es vizsgálatban egereknek adták be a kannabinoidot, hogy megvizsgálják annak hatását a hátsó talp duzzanatára. A kutatók megállapították, hogy a THCV képes volt csökkenteni a fájdalmat és enyhíteni a gyulladást, vélhetően a CB1 és CB2 receptorok aktiválásával.

A THCV potenciális lehetőséget jelent a neurodegeneratív betegségek kezelésére is. Amikor a THCV-t Parkinson-kórhoz kapcsolódó állatkísérletekben használták, a kutatók az alábbi következtetésre jutottak: „Antioxidáns tulajdonságai és a CB2 aktiválási képessége miatt, valamint azért, mert képesek blokkolni a CB1 receptorokat, a Δ9-THCV ígéretes farmakológiai profillal rendelkezik a betegség progressziójának késleltetésére és a kór tüneteinek enyhítésére.” A kutatók a CB2-receptort is ígéretes farmakológiai célpontnak tekintik olyan neurológiai betegségek esetén, mint például az Alzheimer-kór. Ezért a THCV a jövőben kezelési lehetőségnek bizonyulhat.

Jogi státusz

A THCV valamiféle szürke zónában helyezkedik el, ha a törvényi szabályozásról van szó. A molekula nem kifejezetten ismert vagy tiltott széles körben, de alapértelmezés szerint számos helyen illegális. Az Egyesült Királyságban a pszichoaktív anyagokra vonatkozó törvény tilt minden olyan anyagot, amely képes pszichoaktív hatást kifejteni, ezzel kriminalizálva a THCV-t. Az Egyesült Államok kormánya a THCV-t nem sorolja kifejezetten az 1. jegyzékben szereplő anyagok közé. Ugyanakkor a „marihuána kivonat” szövetségi szinten illegálisnak tekinthető, így a THCV birtoklása is törvénytelen. A szövetségi törvény ellenére a kannabisz az Egyesült Államok számos államában legális. Itt a magánszemélyek magas THCV-tartalmú termékeket vásárolhatnak a legális gyógyszertárakból.

Termék kereső