Author: Luke Sholl
About the author
A picture of Luke Sholl
Luke elismert újságíró, több mint egy évtizede publikál a CBD-ről és a kannabinoidokról - ő jelenleg a Cibdol és más kannabinoid kiadványok vezető szerzője. Elkötelezett a tényszerű, bizonyítékokon alapuló tartalmak bemutatása mellett, a CBD mellett a fitneszre, a táplálkozásra és a betegségmegelőzésére is odafigyel.
Read more.

Idegfájdalom (neuropátiás fájdalom): okai, típusai és kezelése

A neuropátiás fájdalom krónikus betegség, amely intenzív és gyakran olyan tüneteket okoz, amelyek gyengítik a szervezetet. Ami azonban kihívást jelent a neuropátiás fájdalom kezelésében, az az, hogy nincs nyilvánvaló oka a fájdalomnak, amely idővel súlyosbodik. Olvasson tovább, hogy mindent megtudjon a neuropátiás fájdalomról, beleértve a lehetséges kezeléseket is.

Mi az a neuropátiás fájdalom?

A neuropátiás fájdalom a fájdalomnak az a típusa amely az idegek és a fájdalomjelzés zavarából fakad. Ez az egyik leggyakoribb krónikus fájdalomtípus, és ha kezeletlenül marad, idővel általában rosszabbodik. Azonban nem jellemző, hogy a neuropátiás fájdalom ok nélkül jelentkezik; gyakran fertőzés, betegség vagy sérülés eredménye.

Az idegfájdalmat (más néven neuralgiát) nehéz kezelni, mert a nociceptív fájdalommal ellentétben (pl. rálépünk egy tárgyra vagy megrándul a lábujjunk) a kiváltó ok ismeretlen maradhat. Nociceptív fájdalom esetén láthatjuk és megérthetjük a sérülést. A neuropátiás fájdalom mindazonáltal összefüggésben van azzal, hogy az agy hogyan értelmezi a fájdalomjeleket és az ezeket a jeleket hordozó idegeket.

A fájdalom jelzése és működése

Ha csak belegondol, mennyire komplex a fájdalomjelző rendszerünk, máris rájön, miért jelent akkora kihívást a neuropátiás fájdalom kezelése.

A fájdalom szinte azonnal érezhető, de valójában több tucat szakaszon kell a "fájdalomjelnek" áthaladnia, mielőtt reagálnánk. A fájdalom feldolgozásának két kulcsszereplője van - a hátsó szarv és a talamusz. Az előbbi a gerinc tövében elhelyezkedő idegközpont, míg az utóbbi a fájdalomjelek szervezéséért felelős középagy része.

A fájdalom tipikus példáját (egy tárgyra lépés) használva: a láb idegei a fájdalom jelét a hátsó szarvba továbbítják feldolgozásra, majd a jel átkerül egy másik idegsejtkészletbe és felkerül a talamuszba. Ezt követően a jel továbbjut az érzékszervi és a motoros kérgünkre, így megfelelően reagálhatunk.

Neuropátiás fájdalom akkor jelentkezik, amikor a fent bemutatott jelzési vagy feldolgozási folyamat bármelyikét megzavarják. Elméletileg az említett ideg vagy út megtalálása és kezelése csökkenti vagy megszünteti a fájdalommal járó problémákat. A valóságban azonban az emberekben több mint hétbillió ideg van, így a probléma megtalálása csak elméletben egyszerű feladat.

Mi okozza a neuropátiás fájdalmat?

Nem valószínű, hogy egyszercsak random neuropátiás fájdalomra ébred. Mint már említettük, valószínűbb, hogy egy meglévő sérülés, betegség vagy fertőzés eredménye a fájdalom.

Sérülés

Neuropátiás fájdalom jelentkezhet izom, szövet, vagy ízületek sérülése eredményeképp; de ne feledje - nemcsak maga a szövet sérül, hanem az idegek is. Például, ha a keze megzúzódik, a csontok és az izmok meggyógyulhatnak, de az idegek maradandóan károsodhatnak, és ez neuropátiás fájdalmat okozhat.

Jellemzően a gerinc vagy az agy sérülése a kiváltó ok. Mindkét terület modulálja a fájdalomreakciónkat, ráadásul itt vannak a legmagasabb koncentrációjú idegvégződések is. Mivel az idegek a gerincünk teljes hosszában futnak, a hátsó szarvtól a koponya tövéig, egy megcsúszott porckorong, nyomás, gyulladás vagy gerinctörés könnyen neuropátiás fájdalomhoz vezethet.

Betegség

A neuropátiás fájdalom másik gyakori előfutára valamilyen betegség, különösen a sclerosis multiplex, a cukorbetegség, rák és számos autoimmun betegség. Szerencsére az említett betegségek kezelése általában a fájdalom tünetek megszűnéséhez vezet, de fennáll a veszély, hogy a krónikus esetek tartós idegkárosodást okoznak.

Fertőzés

Bár egy fertőzés is okozhat neuropátiás fájdalmat, az ilyen esetek ritkák. A neuralgia kockázatát növelő betegségek közé tartozik az övsömör, a szifilisz és a HIV. Az előzőekhez hasonlóan a tünetek az említett fertőzések kezelésével összhangban erősödhetnek, vagy gyengülhetnek, de például az övsömör esetében a neuropátiás fájdalom fennmaradhat (postherpetikus neuralgia).

A neuropátiás fájdalom tünetei

A lehetséges neuropátiás fájdalomtünetek sora széles skálán mozog, mindegyik időtartama és intenzitása változó. Noha a neuropátiás fájdalomban sincs két egyforma eset, gyakran számolnak be a következő érzésekről:

• Égő, viszkető vagy nyilalló fájdalom
• bizsergés és zsibbadás (tűszúrás)
• Akut vagy spontán fájdalom
• Provokált fájdalom (specifikus ingerek miatt)
Depresszió és szorongás
• Alvási nehézség
• Csökkent érzékelés

A neuropátiás fájdalommal járó esetek különböznek, de mind ugyanolyan eredményre vezet - jelentős hatással vannak az életminőségre. A nehezen kezelhető fájdalom a mindennapi élet minden részletére kihat, beleértve a mobilitást, a szexet, a munkát és a testmozgást is.

A neuropátia típusai

A neuropátiás fájdalom kiterjedtsége ellenére a tünetek megjelenési helye segíthet az orvosoknak a kiváltó ok megtalálásában. Az idegek károsodását vagy diszfunkcióját neuropátiának nevezik, a neuropátia több típusa befolyásolja a test tüneteinek megjelenési helyét.

• Fokális neuropátia: A fej, a kéz, a törzs és a láb körül összpontosul. A fokális neuropátia gyakori Bell parézis esetén, és általában egyetlen ideg károsodása okozza (mononeuropátia).

• Perifériás neuropátia: A perifériás idegrendszert érintő tünetek általában a lábakban, lábfejekben, a karokban és a kézben jelentkeznek.

• Autonóm neuropátia: A belső szervek és az alapvető funkciók tartoznak a gyakran érintett területek közé . Az autonóm neuropátia befolyásolhatja a szívet, az emésztőrendszert és a vérnyomást.

• Kompressziós mononeuropátia: Az idegeknek állandó vérellátásra van szükségük a helyes működéshez. Ha ezt az áramlást valamilyen kompressziós sérülés zavarja meg, a betegek zsibbadást és bizsergést tapasztalhatnak. A kompressziós mononeuropátia egyik leggyakoribb oka a carpalis alagút szindróma.

Hogyan lehet megbirkózni a neuropátiás fájdalommal

Most, hogy tudjuk, mi okozza a neuropátiás fájdalmat, mik a tünetei és a gyakori típusai, itt az ideje áttérni a legfontosabb kérdésekre - a kezelési lehetőségekre

Tekintettel a neuropátiás fájdalom lelki és fizikai hatására, a kezelési technikák döntő fontosságúak, hiszen évről-évre milliók szenvednek tőle. A leghatékonyabb stratégia minden eseteben más és más lehet, de amellett, hogy rendszeresen tartja a kapcsolatot az orvosával, az alábbi tippek is segíthetnek a tünetek kezelésében.

Beszéljen másokkal

A neuropátiás fájdalom világszerte elterjedt, így emberek milliói használnak különböző technikákat. Az esetek között még hasonlóságra is akadhat, ami lehetővé teszi a betegek számára, hogy jobban megértsék a saját problémáikat. A küzdelmek megosztása ugyan nem csökkenti közvetlenül a fájdalmat, de segíthet az olyan másodlagos tünetek kezelésében, mint a depresszió és a szorongás.

A tünetek nyilvántartása

A neuropátiás fájdalommal kapcsolatban az elsődleges kihívás a kiváltó ok izolálása. Idegrendszerünk hihetetlenül összetett, és bár a fájdalom egy adott területen jelentkezik, a probléma mélyen a központi idegrendszerben rejlik. A pontos diagnózis kialakítása és a betegség jobb megértése érdekében elengedhetetlen a gondos megfigyelés.

A neuropátiás fájdalomban szenvedőknek érdemes fontolóra venniük egy napló vezetését a tünetekről - meddig tartottak, mennyire voltak súlyosak, mik a lehetséges kiváltó okok és mi segített csökkenteni a fájdalmat. A lehető legtöbb részlet összegyűjtése segíthet az orvosoknak az egyes esetek hatékonyabb kezelésében.

Szánjon időt a pihenésre és a tudatos odafigyelésre

A neuropátiás fájdalom mentális hatása ugyanolyan súlyos, mint a fizikai tünetek. Bár időnként csillapíthatatlannak tűnik, az egyik legjobb módja annak, hogy pozitív maradjon, a relaxációs és éberségi technikák gyakorlása. Mindkettő segít csökkenteni a feszültséget, sőt csillapíthatja az akut fájdalmat. A meleg fürdők, a meditáció, a természetben töltött idő és a könnyű testmozgás (ha lehetséges) mind hozzájárulhatnak a mentális egészség javításához.

Hogyan kezelik a neuropátiás fájdalmat?

Bár a neuralgia számos kihívást tartogat, vannak módszerek az élet elviselhetőbbé tételére, és egyes esetekben teljes egészében meg lehet gyógyítani a betegséget. Mivel azonban a neuropátiás fájdalom minden esete egyedi, a kezelésnek az adott helyzethez kell illeszkednie.

Gyógyszeres kezelés

Gyakran van lehetőség a gyógyszeres kezelésre, bár a gyógyszer típusa a betegségtől függően változik.

NSAID-ok

A vény nélkül kapható nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok) gyakori, könnyen elérhető kezelést jelentenek neuropátiás fájdalom esetén. Bár nem kifejezetten a fájdalom forrását célozzák meg, segíthetnek a kevésbé súlyos esetek enyhítésében.

Vényköteles gyógyszerek

A csak az orvos által felírható vényköteles gyógyszerek nem mindig a fájdalom forrását célozzák, de a tüneteket jobban kezelhetővé tehetik. A hatékonyabb opioid gyógyszerek mellékhatásaiból hosszú listák íródnak, és akár több hátrányuk lehet, mint előnyük. A vényköteles krémek vagy kenőcsök is szóba jöhetnek, de ezek ismét nem kezelik a kiváltó okot.

Antidepresszánsok

Az antidepresszánsok a neuropátiás fájdalom pszichológiai hatásainak kezelésére szolgálnak és döntő szerepet játszanak a fent vázolt gyógyítási technikákban. Egyes antidepresszánsok (triciklusos és szerotonin-inhibitorok) azonban közvetlenül is kezelhetik az idegkárosodást, bár ezek a neuropátia típusára specifikusak.

Beültethető eszközök

Bár invazívak, a beültethető eszközök utánozzák a fájdalom jelzésében szerepet játszó elektromos jeleket. Ha a neuropátiás fájdalom szabálytalan vagy zavart jelzésből adódik, a készülék segít helyreállítani az egyensúlyt, csökkentve a tüneteket. A legtöbb esetben a beültethető eszközök jelentik az utolsó lehetőségek egyikét a neuropátiás fájdalom kezelésére.

Idegblokkolók

Az idegblokkolók átmenetileg enyhíthetik a neuropátiás fájdalmat azáltal, hogy pontosan azt teszik, amit a nevük állít - blokkolják az idegeket. Ha egy adott ideg vagy idegrész felelős a fájdalomért, a szteroidok és a fájdalomcsillapítók megszakíthatják a jelzést a tünetek csökkentése érdekében.

Életmód változtatás

Néha egyszerű életmódbeli változtatások is csökkenthetik vagy akár meg is szüntethetik a neuropátiás fájdalmat. Ha a tünetek bizonyos mozdulatok után súlyosbodnak, a betegeknek érdemes megvizsgálni, hogyan tudják átalakítani napi rutinjukat vagy szokásaikat ennek minimalizálása érdekében. A nyújtás, a testmozgás és a fizikoterápia is segíthet a neuropátiás fájdalom kezelésében.

Mi a CBD?

Most, hogy áttekintettük a neuropátiás fájdalomkezelés hagyományos lehetőségeit, itt az ideje áttérni a CBD lehetséges szerepére. A nem toxikus vegyülettel már számos preklinikai vizsgálatot végeztek, hogy milyen szerepe lehet a fájdalom kezelésében - de vajon mennyire lehet hatékony neuropátiás fájdalom esetén?

Ahhoz, hogy megértsük, hogy a CBD segíthet-e a neuropátiás fájdalmak esetén, át kell tekintenünk a vegyület néhány főbb jellemzőjét. Először is, a CBD (a kannabidiol rövidítése) egy nem mérgező molekula, amely a kenderben található. Az Egészségügyi Világszervezet[1] szerint jó biztonsági profillal rendelkezik, és emberek által jól tolerálható.

Másodszor, a vegyület egyedülálló hatásmechanizmussal rendelkezik. Együttműködik a test kulcsrendszereivel, nem pedig blokkol vagy túlterhel, mint egyes gyógyszerek. A CBD ezen aspektusa döntő jelentőségű a neuropátiás fájdalomban szenvedők számára, mivel ezek az esetek gyakran krónikusak. A betegeknek hatékony segítségre van szükségük, amelyet naponta biztonságosan lehet bevinni a szervezetbe és nem befolyásolja a jólét más területeit.

CBD neuropátiás fájdalom esetén: Segíthet?

Fontos, hogy tudatában legyünk annak, hogy a CBD-t érintő számos tanulmány még mindig preklinikai szakaszban van. Noha nincsenek határozott válaszaink a vegyület fájdalomcsillapító hatékonyságára vonatkozóan, feltárhatjuk az érintett mechanizmusokat[2] és azok lehetséges alkalmazási területeit.

CBD gerincvelősérülés esetén

A gerincoszlop az egész csontvázunk központi tengelye, éppen ezért a test ezen szerves és kifinomult részének bármilyen károsodása jelentős következményekkel jár. Bár a gerinc sérüléseinek gyakori tünete a neuropátiás fájdalom, bénulás, érzésvesztés, izomgyengeség és korlátozott mozgékonyság is kísérheti.

Bármennyi CBD-t vesz be, az nem gyógyítja meg a gerinc sérülését, de számos preklinikai tanulmány azt sugallja, hogy az alvás, a hangulat és az általános jólét javításával támogathatja a kezelési programokat. Tekintettel a legtöbb gerincsérülés súlyosan korlátozó jellegére, bármelyik terület erősítése létfontosságú lehet az életminőség javítása szempontjából.

Hogyan kell szedni a CBD-t neuropátiás fájdalom esetén

Mivel minden fájdalomérzet, a neuropátiás fájdalom is egyénenként különböző, nincs általános útmutató, arra, hogyan kell szedni a CBD-t. Megnyugtató, hogy a vegyület nem mérgező és jól tolerálható, ezért nem kell aggódnia, hogy rendszeres fogyasztása során bármilyen káros hatása lesz.

Ha érdeklődik a CBD szedése iránt neuropátiás fájdalom esetén, akkor kísérletezzen különböző termékekkel és alkalmazási módszerekkel, hogy megtalálja az Ön számára leghatékonyabb megoldást.

• Ha az idegfájdalom egy adott végtagra összpontosul, a CBD krém lehet a legalkalmasabb megoldás, mivel a hatása lokalizált..

• Ha a fájdalmat nehéz pontosan meghatározni, akkor az erős CBD olaj lehet a jobb alternatíva, amely így a testen belül keringhet.

Mi a CBD legmegfelelőbb adagolása neuropátiás fájdalom esetén?

Az ideális CBD adag mindenki számára eltérő. A tapasztalt felhasználók jobb eredményeket érhetnek el egy töményebb koncentrációval (20%, vagy több CBD), de akár egy enyhe CBD koncentráció is javíthatja a jólétet.

Ha Ön teljesen kezdő a CBD használatában, akkor a legjobb, ha alacsony koncentrációjú termékkel kezdi. Ha fokozatosan növeli a koncentrációt és a gyakoriságot, nemcsak időt ad a testének, hogy alkalmazkodjon a CBD-hez, de az igényeit is finomhangolhatja.

A Cibdol dóziskalkulátor kiváló eszköz az alapdózis megállapításához. Noha nem mondja meg pontosan, hogy mennyit vegyen be a CBD-ből, koncentrációt és terméktípust is ajánl néhány egyszerű életmódbeli kérdés alapján.

A CBD biztonságos neuropátiás fájdalmak esetén?

A CBD egy teljesen természetes vegyület, amelyet ipari kenderből nyernek ki. Nem rendelkezik pszichotróp mellékhatásokkal, és mint ilyen, alkalmas napi fogyasztásra. Van néhány lehetséges mellékhatása, de ezek hihetetlenül enyhék - ha egyáltalán megjelennek.

A kannabidiol termékek azonban felboríthatják egyes vényköteles gyógyszerek egyensúlyát. Tekintetve, hogy a gyógyszeres kezelés igen elterjedt ennél a betegségnél, javasoljuk, hogy minden problémát először orvosával beszéljen meg.

A neuropátiás fájdalom sok esetben krónikussá válik, ezért napi kezelést igényel. A CBD egy olyan lehetőség a kezelésre, amely nem mérgező, együttműködik a testtel, nem pedig ellene. A CBD-vel kapcsolatos tapasztalatok azonban mindenkinél mások, ezért elengedhetetlen, hogy lassan és fokozatosan kezdjük használni a vegyületet. Ha már hozzászokott a hatásához, az adag ennek megfelelően növelhető.

Idegfájdalom és CBD: Gyakran Ismételt Kérdések

Mennyi idő után hat a CBD olaj neuropátiás fájdalmak esetén?
A neuropátiás fájdalom minden esete egyedi. Vannak, akiknél a CBD néhány órán belül működni kezd, míg mások számára ez több napot vesz igénybe.
A CBD olaj legálisan használható neuropátiás fájdalmak esetén?
Ha a CBD olaj ipari kenderből származik, és kevesebb mint 0,2% THC-t tartalmaz, akkor legálisan használható neuropátiás fájdalmak esetén. Minden Cibdol CBD olaj megfelel ezeknek a követelményeknek.
Hol lehet megvásárolni a CBD olajat fájdalom ellen?
A Cibdol kiváló minőségű CBD olajok széles választékát kínálja, 2,5–40% közötti koncentráció között.
Meg kell beszélnem orvosommal a CBD olaj szedését?
Ha aggályai merülnek fel a CBD szedésével kapcsolatban, akkor először beszéljen orvosával az esetspecifikus tanácsokért.
Források

[1] World Health Organization. (2018). Cannabidiol (CBD). World Health Organization. https://www.openaccessgovernment.org/who-perspective-on-cannabidiol/80838 [Forrás]

[2] Xiong, W., Cui, T., & Cheng, K. (2012). Cannabinoids suppress inflammatory and neuropathic pain by targeting α3 glycine receptors. NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3371734/ [Forrás]

Források

[1] World Health Organization. (2018). Cannabidiol (CBD). World Health Organization. https://www.openaccessgovernment.org/who-perspective-on-cannabidiol/80838 [Forrás]

[2] Xiong, W., Cui, T., & Cheng, K. (2012). Cannabinoids suppress inflammatory and neuropathic pain by targeting α3 glycine receptors. NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3371734/ [Forrás]

Termék kereső