About the author
Sources
Források

[1] Lu M, Dai T, Murray CK, Wu MX. Az oregánóolaj baktericid tulajdonsága a többszörösen rezisztens klinikai izolátumokkal szemben. A mikrobiológia határai. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6182053/. Közzétéve: 2018. október 5. [Forrás]

[2] Rúa J;Fernández-Álvarez L;de Castro C;Del Valle P;de Arriaga D;García-Armesto MR; J. Antibakteriális aktivitás az élelmiszer eredetű Staphylococcus aureus-szal szemben és különféle tiszta fenolos vegyületek antioxidáns képessége. Élelmiszer eredetű kórokozók és betegségek. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21034269/. Megjelent 2011-ben [Forrás]

[3] Veenstra JP, Johnson JJ. Oregánó (origanum vulgare) kivonat az élelmiszerek tartósítására és a gyomor-bélrendszer egészségének javítására. International journal of nutrition. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6508890/. Megjelent 2019-ben [Forrás]

[4] Han F, Ma G-Q, Yang M és mtsai. Az oregánó különböző részeiből származó illóolajok kémiai összetétele és antioxidáns hatása. Journal of Zhejiang University.. Science. B. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC5260481/. Megjelent 2017-ben [Forrás]

Back

Mit tesz az oregánó a testünkért?

Az oregánó a az árvacsalánfélék családjának egyik kiemelkedő tagja, és világszerte fontos fűszernövényként használják. Az oregánó azonban sokkal több is lehet, mint kedvenc receptjei ízletes kiegészítője, köszönhetően hatalmas wellness potenciáljának. Olvasson tovább, hogy minden fontosat megtudjon a gyógynövény jó közérzetre gyakorolt ​​hatásáról.

Mi az oregánó?

Sokan ismerjük az oregánót, mint egy egyszerű, mégis kellemes ízű növényt, amely világszerte megtalálható a konyhaszekrényekben. A fűszernövény azonban sokkal több, mint a spanyol, olasz és francia konyha gyakori kiegészítője. Az antioxidánsok, vitaminok, ásványi anyagok és terpének változatos választékának köszönhetően valójában különféle wellness igényeket is kielégíthet.

Mielőtt azonban belemerülnénk az oregánó lehetséges egészségügyi előnyeibe, térjünk ki a növény néhány formális részletére, beleértve azt is, hogy hogyan néz ki, hol terem, és milyen különféle fajták léteznek.

Az oregánó (Origanum vulgare) az árvacsalánfélék családjába tartozó évelő növény, amely az északi félteke nagy részén természetesen növekszik. Feldolgozott állapotában csak olívazöld pelyhekként ismerjük, de a vadonban élénk lila virágokat hoz. Ezenkívül egyes oregánófajokat kizárólag azért termesztenek, hogy színt és élénkséget vigyenek a szabadtéri kertekbe.

A növénynek már a görög és a római kultúrában is mélyen gyökerező történelme van - az oregánót mindkettő az örömmel és a boldogsággal társítja. És amint felfedünk néhány lehetséges wellness-előnyt, talán Ön is így gondolja majd.

Honnan származik az oregánó?

Említettük, hogy az oregánó természetes élőhelye az északi félteke, de ez nem mindig volt így. A növény a Földközi-tenger vidékéről származik, és a bőséges napsütést és a melegebb hőmérsékletet kedveli. Ez nem azt jelenti, hogy nem boldogul a hidegebb éghajlaton, de érdemes lesz betakarítani a növényeket a tél beköszönte előtt.

Az oregánót más néven is ismerhetjük: édes majoránna. Ez azonban gyakran okoz zavart, mivel a majoránna különálló gyógynövényfajok neve. A majoránna sokkal édesebb, mint az oregánó, és nem tartalmaz ugyanolyan terpénekkeveréket. Tehát bár kapcsolódik az árvacsalánfélék családjához, valójában ezek különböző növények. Ne feledje, ha oregánót vásárol a boltokban, a hivatalos nevén (oregánó), vagy édes majoránnaként is keresheti.

Milyen előnyei vannak az oregánónak?

Az oregánó az emberi egészségre gyakorolt ​​hatását a kémiai szerkezetét alkotó vitaminok, ásványi anyagok és terpének széles skálájának köszönheti. Az alábbiakban kiemelünk néhány fontos tudnivalót a tudományos irodalomból, amely alátámasztja széles körű hatását.

Antibakteriális

Először is két tanulmány jóvoltából néhány ígéretes antibakteriális hatásról tudunk. Egy 2018-as tanulmány az oregánóolaj baktericid tulajdonságait vizsgálta számos, sebekkel összefüggő fertőzéssel kapcsolatban.[1] Három egymást követő napon történt alkalmazás után a kutatók összefüggést észleltek az oregánóolaj és a csökkent baktériumterhelés között.

Úgy tűnik, hogy ezek a bizonyítékok kéz a kézben járnak egy hasonló tanulmánnyal, amelyet egy évvel később tettek közzé a Foodborne Pathogens and Disease című folyóiratban.[2] Az oregánóban található két fő összetevő (karvakrol és timol) antimikrobiális hatást mutatott a Staphylococcus aureus, egy különösen csúnya baktérium ellen.

Gyulladáscsökkentő

Az oregánó olyan természetes vegyületek kifinomult keverékét tartalmazza, amelyek kölcsönhatásba lépnek az emberi testen belüli különféle biológiai funkciókkal. Egy 2019-es tanulmány megállapította, hogy ezek az elemek segíthetnek elnyomni az egerek gyomor-bél traktusának gyulladását, köszönhetően egy 0,2% kakukkfűolajjal és 0,1% oregánóolajjal végzett ellenőrzött vizsgálat eredményeinek.[3]

Antioxidáns

Egy kínai kutatók által közösen végzett tanulmány az oregánóban található különféle illóolajok antioxidáns hatását kívánta jellemezni.[4] Bizonyítékaik arra utalnak, hogy ígéretes kapcsolat van az O. vulgare L. fogyasztása és a szervezetben a szabadgyökök által okozott károsodások csökkenése között. Megjegyezték, hogy a karvakrol és a timol különösen hatékonynak bizonyult.

Az oregánó mellékhatásai

Az oregánó használata a jólét befolyásolására jellemzően két módszerrel történik: szájon át történő fogyasztással és helyileg történő alkalmazással. Biztató, hogy az előbbinek nincs jelentős mellékhatása, mivel az oregánót általában más élelmiszerek mellett fogyasztják, és közben alacsonyan tartják az adagokat.

Azonban rá kell mutatnunk, hogy az oregánó biztonsági profilját alátámasztó bizonyítékok megszerzése még folyamatban van. Ezért fontos, hogy használja józan ítélőképességét, és ha bármilyen káros mellékhatást tapasztal (gyomorfájás, hányinger, fáradtság), azonnal hagyja abba a használatát.

Ami a helyi alkalmazást illeti, itt is folyamatosak a vizsgálatok, amelyek alátámasztják az oregánó alacsony toxicitását. Javasoljuk, hogy először vigyen fel egy kis mennyiségű illóolajat a bőr nem érzékeny területére. Ha nincsenek mellékhatások, elkezdheti használni a terméket az utasításoknak megfelelően.

A legfontosabb tudnivalók

Úgy tűnik, hogy az oregánónak messzemenő hatásai lehetnek az általános jólétre, és többnek bizonyul, mint puszta ételízesítő. A baktériumok aktivitására gyakorolt ​​lehetséges hatásától a fitokemikáliák kifinomult keverékéig sokkal több van ebben az évelő gyógynövényben, mint ami elsőre látszik.

Mint minden esetben, akár az oregánónál, akár bármely hasznos növénynél vagy élelmiszernél a kulcs a kiegyensúlyozott megközelítés. Nem szükséges minden ételt megfűszereznie, de ha van néhány olyan, aminek jól jön a kellemes, ódivatú aromája, akkor ez jó kiegészítő lehet.

Kétségtelen, hogy rengeteg K-vitamint és más kulcsfontosságú ásványi anyagot és terpént tartalmaz, amelyek elősegíthetik a kiegyensúlyozott és teljes életet támogató célját. Ha véletlenül nem rajong az ízéért, a jó hír az, hogy az oregánó fő összetevőit olyan népszerű étrendkiegészítőkben is megtalálja, mint például a saját CBD Immun Booster formulánk.

Ha szeretné megtapasztalni a természetes anyagok kiemelkedő hatékonyságát, böngésszen a Cibdol áruházban, ahol a kiváló minőségű étrend-kiegészítők teljes választékát találja. Ha pedig többet szeretne megtudni az illóolajokról és a fitokemikáliákról, látogassa meg átfogó CBD Eniklopédiánkat.

Források

[1] Lu M, Dai T, Murray CK, Wu MX. Az oregánóolaj baktericid tulajdonsága a többszörösen rezisztens klinikai izolátumokkal szemben. A mikrobiológia határai. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6182053/. Közzétéve: 2018. október 5. [Forrás]

[2] Rúa J;Fernández-Álvarez L;de Castro C;Del Valle P;de Arriaga D;García-Armesto MR; J. Antibakteriális aktivitás az élelmiszer eredetű Staphylococcus aureus-szal szemben és különféle tiszta fenolos vegyületek antioxidáns képessége. Élelmiszer eredetű kórokozók és betegségek. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21034269/. Megjelent 2011-ben [Forrás]

[3] Veenstra JP, Johnson JJ. Oregánó (origanum vulgare) kivonat az élelmiszerek tartósítására és a gyomor-bélrendszer egészségének javítására. International journal of nutrition. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6508890/. Megjelent 2019-ben [Forrás]

[4] Han F, Ma G-Q, Yang M és mtsai. Az oregánó különböző részeiből származó illóolajok kémiai összetétele és antioxidáns hatása. Journal of Zhejiang University.. Science. B. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC5260481/. Megjelent 2017-ben [Forrás]

Author
Luke Sholl

Title/author.

Luke Sholl
Luke elismert újságíró, több mint egy évtizede publikál a CBD-ről és a kannabinoidokról - ő jelenleg a Cibdol és más kannabinoid kiadványok vezető szerzője. Elkötelezett a tényszerű, bizonyítékokon alapuló tartalmak bemutatása mellett, a CBD mellett a fitneszre, a táplálkozásra és a betegségmegelőzésére is odafigyel.
Luke Sholl

Title/author.

Luke Sholl
Luke elismert újságíró, több mint egy évtizede publikál a CBD-ről és a kannabinoidokról - ő jelenleg a Cibdol és más kannabinoid kiadványok vezető szerzője. Elkötelezett a tényszerű, bizonyítékokon alapuló tartalmak bemutatása mellett, a CBD mellett a fitneszre, a táplálkozásra és a betegségmegelőzésére is odafigyel.
Források

[1] Lu M, Dai T, Murray CK, Wu MX. Az oregánóolaj baktericid tulajdonsága a többszörösen rezisztens klinikai izolátumokkal szemben. A mikrobiológia határai. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6182053/. Közzétéve: 2018. október 5. [Forrás]

[2] Rúa J;Fernández-Álvarez L;de Castro C;Del Valle P;de Arriaga D;García-Armesto MR; J. Antibakteriális aktivitás az élelmiszer eredetű Staphylococcus aureus-szal szemben és különféle tiszta fenolos vegyületek antioxidáns képessége. Élelmiszer eredetű kórokozók és betegségek. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21034269/. Megjelent 2011-ben [Forrás]

[3] Veenstra JP, Johnson JJ. Oregánó (origanum vulgare) kivonat az élelmiszerek tartósítására és a gyomor-bélrendszer egészségének javítására. International journal of nutrition. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6508890/. Megjelent 2019-ben [Forrás]

[4] Han F, Ma G-Q, Yang M és mtsai. Az oregánó különböző részeiből származó illóolajok kémiai összetétele és antioxidáns hatása. Journal of Zhejiang University.. Science. B. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC5260481/. Megjelent 2017-ben [Forrás]

Termék kereső