Author: Luke Sholl
About the author
A picture of Luke Sholl
Luke elismert újságíró, több mint egy évtizede publikál a CBD-ről és a kannabinoidokról - ő jelenleg a Cibdol és más kannabinoid kiadványok vezető szerzője. Elkötelezett a tényszerű, bizonyítékokon alapuló tartalmak bemutatása mellett, a CBD mellett a fitneszre, a táplálkozásra és a betegségmegelőzésére is odafigyel.
Read more.

Mi az az A-vitamin?

A-vitamin

Az A-vitamin egy zsírban oldódó anyag, amely számos élelmiszerben könnyen elérhető, és döntő szerepet játszik a szem egészségében és a tiszta látásban. Olvasson tovább, és tudjon meg mindent erről az alapvető vitaminról, beleértve a hiány jeleit is.

Mi pontosan az A-vitamin?

Az A-vitamin egyike a sok alapvető anyagnak, amelyeket szervezetünk a kulcsfontosságú biológiai folyamatok támogatására használ; azonban az emberi szervezetben természetes módon nem fordul elő.[1] Ez - mivel a szervezet nem képes A-vitamint előállítani - azt jelenti, hogy olyan élelmiszereket kell fogyasztanunk, amelyek természetesen gazdagok ebben a vitaminban, hogy kihasználhassuk annak előnyeit – olyan előnyöket, amelyek a látásra, a sejtburjánzásra, a bőr egészségére és még sok másra is hatást gyakorolnak.

Rövidesen kitérünk a legjobb A-vitamin forrásokra, de először nézzük meg közelebbről a vegyület kémiai szerkezetét és különféle metabolitjait. Az A-vitamin kifejezés valójában két fő formára utal:

• Előformált A-vitamin (retinol és retinil-észter)
• A provitamin (béta-karotin)

Szerencsére mindkét típus retinallá és retinoidsavvá alakul, amelyek a különféle biológiai funkciók fenntartásához szükséges metabolitok. Az A-vitamin első pillantásra bonyolultnak tűnhet, de a legfontosabb, hogy nem kell aggódnia amiatt, hogy melyik fajtát fogyasztja, mivel mindkettő ugyanazokat az előnyöket nyújtja.

Mielőtt megvizsgálnánk az A-vitamin előnyeit, hasznos tudni, hogy mely élelmiszerek milyen típusú A-vitamint tartalmaznak, mivel előfordulhat, hogy többet vagy bizonyos esetekben kevesebbet kap annál, mint amennyire a szervezetnek szüksége van a jó közérzet fenntartásához. És ahogy hamarosan rájövünk, az A-vitamin hiánya számos betegséghez vezethet.[2]

Melyek a jó A-vitamin források?

A "kész" A-vitamin legjobb forrásai az állati eredetű élelmiszerek, nevezetesen a hús, a hal és a tejtermékek.

A következő élelmiszerekre érdemes összpontosítani:

• Zsíros hal (tonhal, lazac és makréla)
• Tehéntej (teljes, sovány és csökkentett zsírtartalmú)
• Sajt (kecske, cheddar és mozzarella)
• Tojás

Az A-provitamin legjobb forrásai a gyümölcsök és zöldségek. Technikailag ezek az élelmiszerek az A-vitamin előanyagát, az úgynevezett béta-karotint tartalmazzák, de ezt az antioxidánst a szervezet automatikusan A-vitaminná alakítja.

A következő növényi alapú termékekre érdemes összpontosítani:

• Mangó
• Piros paprika
• Édesburgonya
• Sárgarépa
• Brokkoli
• Spenót

Természetesen, ha a kiegyensúlyozott étrend fenntartása nehézséget okoz, vagy nem rajong a fent felsorolt ​​ételekért, választhat multivitaminokat és egyéb kiegészítőket is az ajánlott napi bevitel eléréséhez.

Hogyan segíti a szervezetet az A-vitamin?

Most, hogy tudjuk, mely ételekre kell összpontosítanunk, hogy biztosítsuk a megfelelő mennyiségű A-vitamin bevitelét, érdemes kitérni arra, hogy az A-vitamin pontosan milyen hasznot hoz a szervezet számára.

A szem egészsége

Az A-vitamin döntő szerepet játszik a szem általános egészségében, beleértve a normál látás és éjszakai tisztaság fenntartását. Ezenkívül egyes kutatási eredmények arra utalnak, hogy a vegyület segíthet az életkorral összefüggő szürkehályog és makuladegeneráció esetén.

2001-ben egy tanulmány több mint 2800 idős betegen vizsgálta a vitaminok hatását három különböző típusú szürkehályogra.[3] A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a B és A csoportba tartozó vitaminok hosszú távú alkalmazása erősen befolyásolhatja a kérgi szürkehályogot. Ez a pozitív eredmény kéz a kézben jár egy 2005-ös tanulmánnyal, amely hasonló eredményeket ért el az AMD-vel (időskori makuladegeneráció) a béta-karotin, C-vitamin és cink keverékének alkalmazásával.[4]

Sejtaktivitás

A retinoidsav (RA) szerepét régóta összefüggésbe hozzák a normál sejtdifferenciálódással (egyszerű sejtek komplex szövetekké vagy sejttípusokká történő átalakulásával). A kutatók először 1992-ben publikálták a hatást, majd újabb tanulmányok tárták fel a vegyület specifikus hatását a vékonybél sejtaktivitására.[5]

A körülmények in vitro megismétlésével egy 2007-es tanulmány „feltárta az RA-ban rejlő potenciált a sejtdifferenciálódás kiváltására”.[6] A szerzők azonban megjegyezték, hogy a jövőbeni kutatások középpontjában a „szabályozó mechanizmusok” jobb megértése kell, hogy álljon annak érdekében, hogy jobban megértsük az RA hatását az emberi egészségre.

Immunrendszer

Az A-vitamin másik jelentős előnye, hogy hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez. Mexikóban a School of Natural Sciences megállapította, hogy az A-vitamin hiánya fokozhatja a gyulladásos folyamatokat, ami hozzájárul a krónikus gyulladások és számos nem fertőző betegség kialakulásához.[7]

A-vitamin-hiány

Miután röviden érintettük az A-vitamin-hiány témáját, most itt az alkalom, hogy alaposabban megvizsgáljuk a következményeket. Először is néhány pozitív hír: az A-vitamin-hiány ritka a többi vitaminhiányhoz képest.

Ez természetesen csak akkor igaz, ha a szokásos étrendben megfelelő mennyiségben vannak jelen a korábban kiemelt élelmiszerek - ami a fejlődő országokban nehezen elérhető gyermekek számára. Ilyen esetekben az A-vitamin hiánya a következőkhöz vezethet:

• Xeroftalmia (éjszakai vakság)
• A fertőzések miatti halálozás nagyobb kockázata
• A kanyaró és a hasmenés súlyosbodása

Biztató, hogy a fejlett országokban ritka az A-vitamin-hiány. Az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásra való összpontosítás az egyik legjobb módja annak, hogy elegendő A-vitaminhoz jusson a szervezet, a különféle egyéb vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok mellett, amelyeket a teljes értékű élelmiszerek biztosítanak.

Az A-vitamin mellékhatásai

Sokat beszéltünk az A-vitamin jótékony hatásairól, és arról, hogyan győződjön meg meg arról, hogy elegendő jut belőle a szervezetébe; de lehet-e túl sok a jóból? Szerencsére a túlzott A-vitamin-bevitel mellékhatásai ritkák, és globális szempontból az A-vitamin-hiány hatása messze felülmúlja az A-vitamin-toxicitás akut hatásait.¹

Az A-vitamin toxicitása azonban előfordulhat, különösen a vitamin-kiegészítőkkel való visszaélés esetén. A túlzott A-vitamin bevitel gyakori mellékhatásai a következők:

• Hányinger/hányás
• Szédülés
• Letargia/álmosság

A mellékhatások kockázata ellenére nem kell túlságosan aggódnia az A-vitamin toxicitása miatt, mivel ez a küszöb messze meghaladja azt a mennyiséget, amit csak élelmiszerrel történő bevitellel elérhet.

Mennyi A-vitamint szedjek?

Az A-vitamin ideális mennyisége életmódtól, kortól és nemtől függően változik. Többnyire az összes A-vitamin beszerezhető az étrendből.[8] Sőt, a szervezet a felesleges A-vitamint el is elraktározza, és szükség szerint felhasználja. Ennek ellenére, ha arra szeretne koncentrálni, hogy a folyamatosan feltöltve tartsa a szintjét, akkor az ajánlott napi mennyiségek a következők:

• Férfiak (700 µg)
• Nők (600 µg)

A napi bevitel kiszámítása kissé bonyolulttá válhat, mivel az A-vitamin különböző formái (provitamin és az elkészült vitamin) eltérő sebességgel alakulnak át retinollá. Azonban ahhoz, hogy képet kapjon arról, hogyan néz ki 600 µg A-vitamin - elég egyetlen egész édesburgonyát elfogyasztania ahhoz, hogy hozzájusson a napi adaghoz

Az A-vitamin több tucat más vitaminhoz és ásványi anyaghoz kapcsolódik, hogy pozitívan befolyásolja a jólétet. A látásra, az immunrendszerre és a sejtaktivitásra gyakorolt ​​jótékony hatása miatt kétségtelenül érdemes rá figyelmet fordítani. Valójában a legtöbb ember az összes szükséges A-vitaminhoz hozzájut egy kiegyensúlyozott és változatos étrend, valamint az adott életmódhoz vagy egészségi állapothoz rendelkezésre álló kiegészítők segítségével.

Vitaminok, ásványi anyagok és a CBD széles választékával szeretné javítani a jólétet? Böngésszen a Cibdol áruházban a CBD táplálékkiegészítők teljes választékáért. Ha pedig többet szeretne megtudni a különféle vitaminok és ásványi anyagok hatásáról, látogasson el a CBD Enciklopédia oldalára, ahol minden szükséges információt megtalál.

Források

[1] Chea EP. A-vitamin. StatPearls [Internet]. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482362/. Közzétéve: 2021. július 25. [Forrás]

[2] MI; D. Az A-vitamin jelentősége a táplálkozásban. Current pharmaceutical design. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10637381/. Megjelent 2000. [Forrás]

[3] VM; KMMPCRGF. Vitamin-kiegészítők használata és a szürkehályog The Blue Mountains Eye Study. American journal of ophthalmology. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11438049/. Megjelent 2001 [Forrás]

[4] van Leeuwen R;Boekhoorn S;Vingerling JR;Witteman JC;Klaver CC;Hofman A;de Jong PT; R. Az antioxidánsok étrendi bevitele és az életkorral összefüggő makuladegeneráció kockázata. JAMA. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16380590/. Megjelent 2005. [Forrás]

[5] Blomhoff HK;Smeland EB;Erikstein B;Rasmussen AM;Skrede B;Skjønsberg C;Blomhoff R; H. Az A-vitamin a sejtnövekedés, a citokintermelés és a normál B-sejtek differenciálódásának kulcsfontosságú szabályozója. The Journal of Biological Chemistry. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1429735/. Megjelent 1992. [Forrás]

[6] Grenier E, Maupas FS, Beaulieu J-F és munkatársai. A retinoidsav hatása a sejtproliferációra és differenciálódásra, valamint a lipidszintézisre, a lipoprotein szekrécióra és az apolipoprotein biogenezisére. American Journal of Physiology-Gastrointestinal and Liver Physiology. https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/ajpgi.00295.2007. Közzétéve: 2007. december 1. [Forrás]

[7] OP; G. Az A-vitamin-hiány hatása az elhízásos immunválaszra. The Proceedings of the Nutrition Society. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22369848/. Megjelent 2012. [Forrás]

[8] NHS választások. https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-a/. Megjelent 2020. [Forrás]

Források

[1] Chea EP. A-vitamin. StatPearls [Internet]. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482362/. Közzétéve: 2021. július 25. [Forrás]

[2] MI; D. Az A-vitamin jelentősége a táplálkozásban. Current pharmaceutical design. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10637381/. Megjelent 2000. [Forrás]

[3] VM; KMMPCRGF. Vitamin-kiegészítők használata és a szürkehályog The Blue Mountains Eye Study. American journal of ophthalmology. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11438049/. Megjelent 2001 [Forrás]

[4] van Leeuwen R;Boekhoorn S;Vingerling JR;Witteman JC;Klaver CC;Hofman A;de Jong PT; R. Az antioxidánsok étrendi bevitele és az életkorral összefüggő makuladegeneráció kockázata. JAMA. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16380590/. Megjelent 2005. [Forrás]

[5] Blomhoff HK;Smeland EB;Erikstein B;Rasmussen AM;Skrede B;Skjønsberg C;Blomhoff R; H. Az A-vitamin a sejtnövekedés, a citokintermelés és a normál B-sejtek differenciálódásának kulcsfontosságú szabályozója. The Journal of Biological Chemistry. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1429735/. Megjelent 1992. [Forrás]

[6] Grenier E, Maupas FS, Beaulieu J-F és munkatársai. A retinoidsav hatása a sejtproliferációra és differenciálódásra, valamint a lipidszintézisre, a lipoprotein szekrécióra és az apolipoprotein biogenezisére. American Journal of Physiology-Gastrointestinal and Liver Physiology. https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/ajpgi.00295.2007. Közzétéve: 2007. december 1. [Forrás]

[7] OP; G. Az A-vitamin-hiány hatása az elhízásos immunválaszra. The Proceedings of the Nutrition Society. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22369848/. Megjelent 2012. [Forrás]

[8] NHS választások. https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-a/. Megjelent 2020. [Forrás]

Termék kereső