Összpontosítson arra,
ami fontos

Fókusz információs oldal

Élesítse az elméjét
A fókusz tárgya lehet a munka, a játék – de akár a tanulás vagy az otthoni házimunka is. Bármi legyen is az, a fókusz segít az elménknek, hogy az adott feladatnak szentelje figyelmét. De hogyan lehet összpontosítani, amikor a világ tele van zavaró tényezőkkel?

  • Mi a kognitív teljesítmény?
  • Az agy alkalmazkodóképességének javítása
  • A kognitív teljesítmény javítása
  • Kognitív hanyatlás: Kis lépések, amelyeket megtehet
  • Hozzávalók, amelyek segíthetnek

Fókuszra vonatkozó javaslataink

Focus Better
(203)
€ 4.95
Directly available
VÁSÁROLJON MOST
React Faster
(205)
€ 9.95
Directly available
VÁSÁROLJON MOST

Mi az a kognitív teljesítmény?

A fókusz több kulcsfontosságú terület csúcspontja, amelyek együttesen alkotják kognitív teljesítményünket. Lényegében az a hangsúly, hogy agyunk mennyire képes megoldani a problémákat és alkalmazkodni a mentálisan megterhelő helyzetekhez.

Az agy azonban nincs folyamatosan hiperfókuszált állapotban, és nem is kell, hogy így legyen. Az viszont fontos, hogy amikor egy tárgyra, személyre vagy feladatra kell összpontosítanunk, fokozzuk kognitív teljesítményünket, hogy megfeleljünk az elvárásoknak.

Számos kulcsfontosságú terület trenírozásával javíthatjuk agyunk „csúcsteljesítményének” elérésének sebességét és szélesíthetjük a határait. Ráadásul agyunk edzése kiváló módja annak, hogy leküzdjük a kognitív hanyatlást, amely az öregedés elkerülhetetlen tünete.

Az agy alkalmazkodóképességének javítása

Az agy plaszticitása ijesztő kifejezésnek tűnhet, de az elmélet egyszerű – ez agyunk azon képessége, hogy alkalmazkodjon a változó igényekhez, beleértve a szinaptikus kapcsolatok átstrukturálását és átszervezését. Ez agyunk legnagyobb készsége, de ez ennyi – egy készség. És ahhoz, hogy bármilyen készségben jártasságot szerezzünk, gyakorolnunk kell.

Minél jobban próbára tesszük szellemi képességeinket, annál inkább képesek leszünk összpontosítani, tanulni, reagálni és megérteni. Hasonlóan ahhoz, ahogy az edzőteremben végzett edzés vagy az 5K futás erősíti az izmokat és növeli az állóképességet, minél többször teszteljük agyunk plaszticitását, annál gyorsabbá, erősebbé és magabiztosabbá válik az elménk. Az agy plaszticitásának javítása általában a következő három területre összpontosít.

Memória

A memóriánk megőrzi és tárolja az információkat, hogy később felhasználhassuk azokat. A legtöbb információt csak rövid ideig őrizzük meg (rövidtávú memória), néhány információ viszont beépül a tudatalattinkba (hosszútávú memória). Vannak érzékszervi emlékeink is – pl. látnivalók, hangok és szagok – amelyeket csak néhány másodpercig katalogizálódnak az újrafeldolgozás előtt.

Koncentráció

Amikor egyetlen gondolatra vagy feladatra összpontosítunk – az a koncentráció. Gyakorlatilag a fókusz speciális formájának tekinthetjük. A koncentráció a döntéshozatalt is befolyásolja, vagyis elengedhetetlen a modern élet kihívásaival való szembenézéshez.

Reakció

A reakció határozza meg, hogy milyen sebességgel tudunk reagálni az információkra és az ingerekre. Gondoljon arra, hogy elkap egy labdát, vagy kikerül valamit a járdán. Az agy felelős a központi és perifériás idegrendszerből érkező jelek feldolgozásáért, és értelmes reakcióvá alakítja azokat.

A kognitív teljesítmény javítása

A fenti három területet fejben tartva (nem szójátékról van szó), az alábbiakban felsorolunk néhány olyan tevékenységet, amelyek javíthatják az általános kognitív teljesítményt.

Neurotechnológia

Léteznek fejlett elektronikus eszközök, amelyek kapcsolódnak az idegrendszerhez és az idegi tevékenységhez. Kifinomultan közelítenek az agy plaszticitásához: ezen eszközök a mély agyi stimulációt, cochleáris implantátumokat és agy-számítógép interfészeket foglalnak magukban.

Munkafüzetek

A kognitív munkafüzetek különféle mentális gyakorlatokat kínálnak, különböző változatokban a különböző funkciók, például a memória, a figyelem és a tudatosság tesztelésére. Vannak még olyan munkafüzetek is, amelyek speciális pszichológiai rendellenességekkel, például szorongással és depresszióval foglalkoznak.

improving cognitive performance

Táplálékkiegészítők

A nootropikumok (más néven intelligens drogok vagy kognitív erősítők) olyan anyagok, amelyek javíthatják az agy teljesítményét. A vényköteles lehetőségeken kívül a fókusz fokozására szolgáló népszerű nootropikumok közé tartozik a koffein, az omega-3 zsírsavak és az L-teanin.

Agytréning

Szórakoztató és interaktív - az agytréning gyakorlatilag bármilyen plaszticitás növelést lehetővé tesz. Az agy tréningezése általában interaktív játékok vagy rejtvények formájában történik, és hatékony módszer a mentális összpontosítás és a memória fejlesztésére.

Kognitív hanyatlás: kis lépések, amelyeket megtehet

A kognitív hanyatlás az élet természetes és végső soron elkerülhetetlen velejárója. Azonban, ahogy az izom kevésbé hajlamos a sérülésekre, ha erős és gondozott, a jól kondicionált elme jobban fel van fegyverezve a memóriavesztéssel és más kognitív problémákkal szemben.

Agyunk a „használd, vagy elveszíted” kifejezés megtestesítője. Tehát ha érdekli az agy kondicionálása és a koncentráltság megőrzése, az alábbiakban bemutatunk néhány apró lépést, amelyeket megtehet.

Rendszeres testmozgás

A pulzusszámot növelő tevékenység hatására a vér körbefut a szervezetben, és oxigént juttat az agyba. Ez nemcsak alapvető hormonokat és neurokémiai anyagokat szabadít fel, de akár az agy plaszticitását is serkentheti az új kapcsolatok kialakításán keresztül.

Maradjon aktív szellemileg

Az agy ugyanúgy működik, mint egy izom, ami azt jelenti, hogy ha nem edzünk rendszeresen, csökken a kapacitása. Összpontosítson a szórakoztató és lebilincselő mentális tevékenységekre, például az agytréningre. A kártyajáték, a keresztrejtvény fejtésre vagy egy puzzle kirakása nagyszerű példa erre.

Egyen mediterrán ételeket

A mediterrán étrendben a növényi alapú élelmiszereken és az egészséges zsírokon van a hangsúly, így abban hemzsegnek az omega-3 zsírsavak, amelyek természetes nootrópok. Hasznos, ha kevesebb vörös húst, sót és feldolgozott élelmiszert fogyaszt, mint a hagyományos nyugati étrendek általában.

Társasági élet

A közösségi interakció fantasztikus mód az agy plaszticitásának ösztönzésére. A barátokkal és a családdal való beszélgetés nemcsak az összetett problémák feldolgozását segíti elő, de a depresszió, a stressz és más pszichés betegségek távoltartását is segíti.

Aludjon sokat

A pihentető alvás alapvető szerepet játszik az információk feldolgozásában és katalogizálásában. Bár úgy tűnhet, hogy a test nem csinál semmit, amíg alszunk, az agy nagyon is tevékeny - ezt az időt neurológiai kapcsolatok létrehozására és helyreállítására használja.

Kiegészítők és táplálkozás

Az agy működéséhez erőforrásokra van szükség, amelyek nagy része az elfogyasztott ételből és italból származik. A vitaminok, ásványi anyagok és egyéb kiegészítők segíthetnek egyensúlyban tartani a szervezet tápanyag szükségleteit, fenntartva a csúcskondíciót.

Hozzávalók, amelyek segíthetnek

Kannabinoidok Kannabidiol (CBD), Kannabigerol (CBG), Kannabinol (CBN) A kannabinoidokat tartalmazó Cibdol termékek a következők: CBD Olaj CBG Olaj CBN Olaj

Amikor teljes összpontosításra van szükség, a Cibdol természetes táplálékkiegészítőinek kínálata támogatja az elmét és a testet.


Termék kereső