Élet rossz közérzet nélkül

Fájdalomcsillapítás információs oldal

Élje azt az életet, amire mindig is vágyott
A fájdalom és rossz közérzet hatásai mindannyiunk számára eltérőek lehetnek, de egy tényező ugyanaz marad: nem tudjuk úgy élni az életünket, ahogyan szeretnénk, és nem csinálhatjuk azokat a dolgokat, amiket szeretnénk. A nap mint nap érzett szorongás súlyosan befolyásolhatja életminőségét - de ennek nem feltétlenül kell így lennie.

  • Különböző típusú fájdalmakn
  • Akut vs krónikus: Mi a különbség?
  • Jelzések az elme és a test között
  • Rossz közérzet: Apró változtatások, amelyeket megtehet
  • Hozzávalók, amelyek segíthetnek

Egészségügyi javaslataink

Különböző típusú fájdalmak

Nociceptív
fájdalom

A legtöbb fájdalom általában két kategóriába sorolható: nociceptív vagy neuropátiás. Az előbbi általában külső ingerekből ered (gondoljunk egy éles tárgyra való rálépésre), míg az utóbbit a szervezet idegrendszerével kapcsolatos problémák okozzák.

Neuropatikus
fájdalom

Akut és krónikus fájdalom:
mi a különbség?

Akut

Rálépünk egy éles tárgyra, beütjük a könyökünket, felsértjük a bőrünket – mindezek a műveletek akut fájdalmat váltanak ki. Az érzés általában csak néhány percig tart, de bizonyos esetekben akár 3-6 hónapig is fennállhat.

Krónikus

A krónikus fájdalom sokkal súlyosabb, még a nyilvánvaló kiváltó okok megszüntetése után sem csillapodik. Ez abból adódhat, hogy a fájdalomút valamely része megsérül vagy nem működik megfelelően, és ez alapvető betegségek gyakori melléktünete.

Jelzések a lélek
és a test között

A fájdalom a káros vagy veszélyes ingerekre adott reakció. Emlékeztet bennünket arra, hogy ki kell vonulnunk a fenyegető helyzetekből, ezáltal évmilliók óta segít az emberi fajnak túlélni. Bármennyire is idegesítő a fájdalom, nélküle a testünk nem tudna meggyógyulni és helyreállni.

A fájdalmas érzéseknek azonban nincs közvetlen kapcsolatuk az agyunkkal, annak ellenére, hogy nagyon is azonnalinak érezzük őket! A fájdalom több különböző neuront és idegpályát vesz igénybe, hogy a fájdalom forrásától eljusson az agyunkba, és vissza.

Hogyan dolgozza fel a test a fájdalmat?

A fájdalom feldolgozása két kulcsfontosságú összetevőre támaszkodik: a hátulsó szarvra és a talamuszra. Az előbbi a gerincoszlop alján található idegközpont, míg az utóbbi a középagy része, amely a fájdalomjelek megszervezéséért felelős.

A rendszerezést követően a jel megérkezik a szenzoros kéregbe (a fájdalomra adott érzelmi válaszunk), ahol a motoros kéreg megfejti és értelmezi (a fájdalomra adott fizikai reakciónk).

Rossz közérzet:
apró változtatások, amelyeket megtehet

Az öngyógyítás, például az éber meditáció, a táplálékkiegészítők szedése és az életmódbeli változtatások jelentős szerepet játszanak a fájdalom kezelésében.

Ezek az apró lépések gyakran pozitívan befolyásolhatják életminőségünket. Csak azért, mert a rossz közérzet elkerülhetetlen, még nem jelenti azt, hogy kezelhetetlen.

Mozgás

Maradjon aktív, ez segíthet kontrollálni a fájdalmat.

Táplálékkiegészítők

Próbáljon ki természetes kiegészítőket és kiegészítő kezeléseket.

Ttudatosság

Kezelje a fájdalomra tanult reakcióit.

Beszélgetés

Beszéljen másokkal a frusztrációiról.

Megosztás

Kérjen segítséget a fájdalmas tevékenységekhez.

Hozzávalók, amelyek segíthetnek

Kannabinoidok Kannabidiolról (CBD), Kannabinol (CBN) Cibdol products that contain cannabinoids are: CBD Olaj

A Cibdol készen áll arra, hogy segítsen természetes nyugtató termékeinek átfogó választékával, támogatva a szabad mozgást és a nap élvezetét.

Gyakran Ismételt Kérdések

Az enyhüléssel kapcsolatban vannak kérdéseid?

Nem tudod biztosan, hogy miként tudod kezelni a mindennapos kényelmetlenség érzetét, vagy hogy milyen tünetekre kell számítanod? Böngészd a Wellness Enciklopédiánkat, hogy minden infót megtalálj, amire csak szükséged van.
Mi a fájdalom?

A fizikai fájdalom általában egyértelműbb érzés, de ez nem mindig könnyíti meg a tünetek kezelését. A fizikai fájdalom kezelésének módjai erőteljesen eltérőek lehetnek, mert mindannyian másképp éljük meg a fájdalmat. Az emberek fájdalomküszöbe változó, és ez azt jelenti, hogy nincs két egyforma esete fizikai fájdalom esetén akkor sem, ha nagyon hasonlónak tűnnek az esetek.

Legyen szó nociceptív fájdalomról (ütés vagy vágás), ideggyöki fájdalomról (kompresszióról) vagy zsigeri fájdalomról (a belső szervek bántalmai), több tucat fizikai fájdalomérzet létezik, amelyek mindegyikének megvannak a maga tünetei, kezelési technikái és módszerei. Szerencsére a fizikai fájdalom legtöbb esetben akut, vagyis ha kezeli a sérülést, a fájdalom elmúlik.

Azonban nem ritka, hogy a fizikai fájdalom krónikussá válik, különösen akkor, ha háti- vagy nyaki sérüléssel függ össze. Tény, hogy minden ötödik európai felnőtt állandó fájdalommal él. Bár a fájdalom a legtöbb esetben kezelhető, de ez nem jelenti azt, hogy nem hat negatívan az önbizalmára és az életkedvére.

Ha ön akut, vagy krónikus fizikai fájdalmat érez, kaphat segítséget Legyen szó olyan technikákról, mint a tudatos éberség, az étrend-kiegészítők, a testmozgás vagy a másokkal való beszélgetés, tucatnyi módon élhet teljes életet a krónikus fájdalom ellenére is. Ami a kezelést illeti, a pontos diagnózistól függ, hogy az ön számára melyik a legmegfelelőbb. Ne késlekedjen, vegye fel a kapcsolatot orvosával, és ha lehetséges, vezessen naplót a tapasztalt fájdalomról, hogy segítsen nekik kideríteni az okot.

Ha többet szeretne megtudni a különböző típusú fájdalmakról, arról, hogy miért érezzük mindannyian másként a fájdalmat, és melyek a legjobb kezelési módok a krónikus fizikai fájdalom kezelésére, olvassa el átfogó cikkünket.

Mi az a neuropátiás fájdalom?

Az idegfájdalmat vagy a neuralgiát nemcsak kezelni nehéz, de az életminőséget is erőteljesen befolyásolhatja. Testünkben billió ideg létezik, ezért a kiváltó ok megtalálása pont annyira egyszerű, mint például tűt keresni a szénakazalban.

A fájdalom elvileg egy egyszerű történet. Valami károsítja testünket, és az ennek megfelelően reagál. De neuropátiás fájdalom esetén a kellemetlen érzés, viszketés, zsibbadás vagy csökkent érzés a fájdalomjelek megzavarásából és az ezeket a jeleket hordozó idegekből fakad. Ezért az idegfájdalom kezelése továbbra is kihívást jelent - fájdalomreakciónk lényegesen összetettebb, mint amilyennek látszik.

A neuropátiás fájdalom legtöbbször sérülés, betegség, vagy fertőzés miatt alakul ki. Az idegfájdalom ritkán fordul elő véletlenszerűen, inkább a számos kategória valamelyikébe tartozik. Szerencsére a neuropátiás fájdalom típusának meghatározásával meg lehet különböztetni a fájdalomjelzés zavarait. Például a fokális neuropátia a fej, a kéz, a törzs vagy a láb körül összpontosul, és általában egy ideg károsodására utal, nem pedig egy adott idegközpontéra.

Bár a neuropátiás fájdalom időnként elsöprő erejű lehet, több tucat technika és kezelés létezik, amellyel úrrá lehetünk rajta. A fájdalom kifinomult mechanizmus, de a modern gyógymódok is azok. Természetesen, mivel a fájdalomra adott reakció minden ember esetében egyedi, fontos, hogy nyitott legyen a különféle kezelési lehetőségekkel kapcsolatosan, hogy eldönthesse, melyik a legjobb az ön tüneteire. Az idegblokkolók, a fizikoterápia, a kiegészítők, az életmód megváltoztatása és a gyógyszeres kezelés mind segíthet az aktív életminőség helyreállításában.

Ha többet szeretne tudni a fájdalomreakcióról, arról, hogy testünk hogyan dolgozza fel a fájdalmat, és hogyan élhetünk együtt a neuropátiás betegségekkel, olvassa el részletes cikkünket.

Mi a gyomorhurut?

1000 emberből 8-at érint a gyomorhurut, az emésztési rendellenesség, amely jelentős problémákat okoz a mindennapi életben. A gyomor gyulladása okozza, a tünetek az enyhe kellemetlenségtől a súlyos gyomorgörcsökig, émelygésig és hányásig terjednek.

Bár gyakran előfordul, hogy a gasztritisz autoimmun rendellenesség hatására alakul ki, de több tucat hétköznapi anyag is előidézheti ezt a betegséget. A túlzott dohányzás, az alkohol és a gyulladáscsökkentők (NSAID-ok) is mind felgyorsíthatják gyomrunk védőrétegének "meghibásodását". Ezeknek az erodáló hatása okozza az irritációt, amikor a gyomorsavak elkezdik koptatni a gyomor belsejét.

Szerencsére a gasztritisz könnyen diagnosztizálható, egyszerű vér- vagy székletvizsgálattal gyorsan azonosítani lehet a lehetséges okokat. A gasztritisz pontos okától függően azonban a kezelés kissé bonyolultabb lehet. Ha a betegség a fentiekben ismertetett kiváltó okok miatt következik be, akkor elég lehet egyszerűen változtatni az életmódon. Ha viszont a baktériumok vagy a meglévő autoimmun rendellenesség a felelős, elképzelhető, hogy az orvosok savlekötők, gyógyszerek, B12-vitamin és antibiotikumok kombinációjával próbálkoznak majd.

Bíztató, hogy rengeteg gyakorlati technika létezik a betegség legyőzésére gyomorhurut esetén, és már a kisebb változtatások is jelentősen enyhíthetik a tünetek súlyosságát. Természetesen, ha gyomorhurut gyanúja merül fel, először mindig az orvosához kell fordulnia. Ha viszont már tudja, hogy miről van szó, a többszöri kis étkezések, a (megfelelő) öngyógyítás és a kiegészítők szedése mind segíthetnek.

Ha többet szeretne megtudni a gyomorhurutról, beleértve a tünetek teljes listáját, a lehetséges kezeléseket és a betegséggel járó életmódot, olvassa el átfogó cikkünket.


Termék kereső