Mik azok a terpének?

Last updated:

Published:

Az aromás terpének kiterjedt világa

A citrom, a fenyőfa, az eukaliptusz és a kender növények frissítő illatában van valami közös. Illatuk a terpéneknek nevezett szerves vegyületeknek köszönhető. A terpének az aromás vegyi anyagok nagy csoportja, amely a növények, élelmiszerek és illóolajok sokféle változatában található meg. A kenderben a terpének a trichomokban találhatók; apró, gomba alakú kristályok, amelyek a leveleket és a virágot borítják.

Nem csak egy maroknyi terpén létezik. Azt valószínűsítik, hogy számuk akár száznál is több lehet. Mindegyiküknek kissé eltérő a kémiai szerkezete, és mint ilyen, exkluzív aromát biztosítanak. Noha vonzó illatúak is lehetnek, elsősorban a növények védelmét szolgálják a baktériumok, gombák és kártevők visszaszorításával.

Szerencsére a tanulmányok kimutatták, hogy a terpének nem csupán kellemes aromát szolgáltatnak, vagy elriasztják a kártevőket. Arra is fény derült, hogy biológiai hatások széles skáláját idézik elő az emberekben - ezt hamarosan részletesebben tárgyaljuk.

Hány terpén van, és hogyan nevezik őket?

Ahogy korábban már említettük, a terpének nem kizárólag a kenderben találhatóak. Ha kinyitja a konyhaszekrényét, olyan mindennapi ételeket talál, amelyekben szintén magas a terpének koncentrációja - ilyen például fekete bors, a mangó vagy a citromfű.

Annak ellenére, hogy több mint száz különféle terpén van, néhányuk gyakrabban fordul elő, mint mások. A jól ismert terpének a következők:

• Mircén

A mircén a legjellemzőbb terpén, ami a Cannabis sativa fajokban található, de jelen van a lóherében, a zsályában, komlóban és a köményben is.

• Limonén

Emlékszik, hogy a citrom frissítő illatát már korábban említettünk - ez a limonén miatt van. Ezt a terpént gyakran használják parfümökben, kozmetikumokban és légfrissítőkben.

• β-kariofilén

A fűszeres és borsos béta-kariofilén a fekete borsban, szegfűszegben és a fahéjban való jelenlétéről legismertebb.

• Linalool

A linalool virág aromáját azonnal felismeri. Ez egy csípős terpén, amellyel a levendulában találkozhatunk leggyakrabban.

Mi teszi a terpének különlegessé?

A terpének nemcsak szaguk miatt fontosak, hanem azért is, mert képesek a kannabinoidokkal - például CBD-vel, CBN-vel és CBG-vel - együttműködni az emberi testben.

Képzelje maga elé a kender növényt úgy, mint egy nagy üvegedényt. Először töltsük meg ezt az üveget kövekkel; ezek a kannabinoidok, a vegyületek legnagyobb csoportja. Ezután kisebb kavicsokat használunk a hiányosságok kitöltésére; ezek a mi terpénjeink. Végül - hogy megtöltsük az üveget, homokot öntünk bele - flavonoidokat és más alapvető molekulákat. Minden elemre szükség van ahhoz, hogy a növény teljes legyen.

Ezenkívül arra is vannak bizonyítékok, hogy ha a kannabinoidok és a terpének együtt léteznek, akkor biológiai hatásuk fokozódik. Ez a jelenség - amelyet kísérőhatásnak neveznek - teszi a kender belsejében levő molekulákat egyedivé. A tanulmányok azonban kimutatták, hogy elszigetelten is lehetnek a terpéneknek önálló biológiai hatásai.

Milyen hatása van a terpéneknek?

A terpének potenciálja hatalmasnak tűnik. A Brit Farmakológiai Társaság tanulmánya szerint a terpének "egyedi terápiás hatást mutatnak, amelyek hozzájárulhatnak a kísérőhatás létrejöttéhez a kannabisz-alapú gyógyászati ​​kivonatok alkalmazása során". Hozzátette, hogy a kannabinoidok és a terpének közötti kölcsönhatások miatt "együttműködés alakul ki a fájdalom, gyulladás, depresszió, szorongás, függőség, epilepszia, rák, gombás és bakteriális fertőzések kezelésében".

Röviden tehát, lehet, hogy a kannabinoidok a show csillagai, de a terpének támogatásával még nagyobb hatást tudnak kifejteni. Még sokkal több kutatás szükséges a terpének belső működése kapcsán, és noha fent már felsoroltunk ​​néhány általános jellemzőt, ezek csak a jéghegy csúcsát jelentik. A jövőben további cikkekben folytatjuk a terpének részletesebb kutatását, hogy pontosan megtudjuk, mire lehetnek képesek.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső