Étellel vagy étel nélkül vegyem be a CBD-t?
Published:
CBD és élelmiszer: Mi a helyzet?
Emlékezzen vissza, mikor legutóbb bevette a CBD-t; étellel vagy anélkül tette? A tipikus zsonglőrködéssel a kilenctől-ötig tartó munka, a gyerekek és a mindennapi élet között többségünk úgy dönt, hogy a CBD-t naponta többször fogja bevenni - ébredéskor, ebédnél és lefekvés előtt. Mindhárom helyzetben különféle biológiai változókkal kell a CBD-nek együttműködnie. Reggel üres a gyomrunk; ebédre valószínűleg csak gyorsan bekapunk valamit, míg a CBD utolsó adagját általában egy kiadós vacsora után vesszük be.
A közelmúltig anekdotikus elbeszélésekre és meg nem erősített állításokra kellett támaszkodnunk, hogy megértsük, vajon a fent vázolt forgatókönyvek befolyásolják-e a CBD testünkre gyakorolt hatását. Szerencsére az új ismeretek alapján választ lehet kapni a GYIK-re: „A CBD-t étellel vagy anélkül kell bevenni?”.
Étkezés közben vegye be a CBD-t?
Azok alapján, amit eddig tudunk, jó okunk van azt javasolni, hogy a CBD-t _étellel_ vegye be. Ahhoz, hogy megértsük, miért tűnik úgy, hogy a CBD-nek nagyobb a felszívódási képessége étellel, két fogalmat kell magyaráznunk - a biohasznosulást és az első-lépéses anyagcserét. Az előbbit úgy definiálják, mint „annak a gyógyszernek vagy anyagnak az aránya, amely bekerül a testből a keringésbe és így aktív hatással rendelkezik”. Leegyszerűsítve a biohasznosulás az, hogy mennyi CBD és milyen gyorsan jut a véráramba.
A biohasznosulás javítása alapvető fontosságú - minél alacsonyabb a biohasznosulás, annál többet kell fogyasztani egy anyagból ahhoz, hogy ugyanolyan hatásokkal járjon, mint egy jobb biohasznosulású alternatívája. Ha javíthatjuk a CBD biológiai hozzáférhetőségét azáltal, hogy étellel együtt vesszük be, akkor ennek az egyszerű cselekedetnek is jelentős eredményei lehetnek.
Ez szépen elvezet minket a második fontos fogalomhoz - az első lépéses anyagcseréhez. A szájon át beadott CBD biológiai hozzáférhetősége viszonylag alacsony (lassú a felszívódási sebessége, és nem minden vegyület érkezik a véráramba) azért, mert a CBD-nek időbe telik átjutni az emésztő enzimeken, mielőtt a májba kerülne.
Itt a vegyület alapkomponenseire bontódik egy citokróm P450 (CYP450) nevű enzimcsalád segítségével. Az, ami egy egyszerű CBD molekulaként kezdődik, valójában több mint 100 különféle metabolittá válik. Sajnos ezeknek a metabolitoknak a nagy része feldolgozódik és kiürül, mielőtt eljutna a véráramba, csökkentve ezzel a CBD általános biohasznosulását.
Mit mond a tudomány a CBD étellel történő bevételéről?
A legújabb eredmények szerint a CBD étellel történő fogyasztása kikerülheti az első lépés folyamatát, ezáltal javítva annak általános biohasznosulását. De ne csak a mi szavaink álljanak itt; nézzük meg közelebbről a kérdéses kutatást.
A Minnesotai Egyetem által közzétett tanulmány azt vizsgálta, hogy hogyan befolyásolja a CBD-t az étel „refrakter epilepsziában szenvedő felnőtt betegekben”. Nyolc beteg, akiknek korábban felírták a CBD-t a rohamok kezelésére, „ naponta egyszer 99% -os tisztaságú CBD-kapszulát” kapott, azzal az utasítással, hogy „éhgyomorra (reggeli nélkül), illetve étel mellé (magas zsírtartalmú 840–860 kalória)” vegyék be. A véráramba kerülő CBD mennyiségének mérésére közvetlenül a bevétel után, és néhány nappal később is sor került, rögzítették a plazmaszinteket.
Az eredmények azt mutatták, hogy amikor zsíros ételekkel együtt vették be, a testben kimutatott CBD mennyisége négyszeresére növekedett az éhgyomri fogyasztás után kapott értékekhez képest. Noha a minta mérete kicsi, az eredmények alátámasztják azt, amit a zsírok és olajok abszorpciós sebességéről tudunk.
A Harvard Medical School tanulmánya a zsírsavak (hosszú és közepes láncú trigliceridek) biofunkcionalitásáról tárgyalt. Megállapították, hogy a hagyományos zsírok és olajok „nagy energiájú, gyorsan elérhető üzemanyagként” működnek. Következtetésük kéz a kézben jár a Minnesotai Egyetem tanulmányának eredményeivel.
A zsíros ételeket a test könnyebben felszívja, elkerülve az első lépésben zajló anyagcsere által okozott lebontódás egy részét. A CBD-felhasználók számára szerencse, hogy a vegyület természetesen hidrofób - könnyen kötődik az olajokhoz és taszítja a vizet. Úgy gondolják, hogy néhány CBD molekula a hosszú láncú trigliceridekhez kötődik és a zsírok felszívódásával jut a testbe, ahelyett, hogy a P450 enzimek áldozatává válna.
Szellemi táplálék
Ezeket az információkat időbe telik megemészteni, ezért érdemes újra összefoglalni:
Egy kis méretű klinikai vizsgálat során a CBD jobb biohasznosulást mutatott, ha zsíros ételekkel, például hallal, avokádóval, diófélékkel, vörös hússal és kókuszolajjal együtt, vagy az ezekkel történő jóllakás után fogyasztották. A jobb biohasznosulás azt jelenti, hogy több CBD, gyorsabban érkezik a célterülethez. Ha önnek eddig reggel az első dolga volt, hogy bevegye a CBD-t, vagy az utolsó, hogy éjszaka étkezés nélkül vegye be, akkor érdemes megfontolni a szokás megváltozását.
Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a fent leírt tanulmány mintája nagyon kicsi volt, és bár biztatóak voltak, az eredményeket nem ismételték szélesebb körben. Mindig azt javasoljuk, hogy beszéljen orvosával, mielőtt CBD-t fogyaszt, vagy ha az étrend vagy az étkezési szokások változását tervezi.