Mindenki számára alkalmas a mindfulness?

Published:

Az elmúlt években a mindfulness nagyon népszerűvé vált a stressz csökkentésére és az emberek jobb közérzetének javítására. Arról szól, hogy a jelenre összpontosítunk, és ítélkezés nélkül megértjük a körülöttünk és magunkban lévő dolgokat. Számos tanulmány szerint segít a szorongás, a depresszió és a stressz kezelésében. De vajon minden embernek jót tesz?

Tartalomjegyzék:

 1. A legfontosabb tudnivalók:
 2. A mindfulness felemelkedése a modern társadalomban
  1. A mindfulness gyakorlatok népszerűsége
  2. Mindfulness a munkahelyen
 3. A mindfulness alapjainak megértése
  1. A Mindfulness meghatározása
  2. Eredet a buddhista hagyományokban
  3. Adaptáció a nyugati közönség számára
 4. A Mindfulness-gyakorlat lehetséges előnyei
  1. Stresszcsökkentés és relaxáció
  2. Javított érzelmi szabályozás
  3. Fokozott összpontosítás és koncentráció
 5. Mindenki számára alkalmas a mindfulness?
 6. Egyéni különbségek a mindfulness-élményekben
  1. A fogékonyság különböző szintjei
  2. Személyes történetek és traumák
 7. Lehetséges kockázatok és mellékhatások
  1. Fokozott szorongás vagy depresszió
  2. Az elfojtott emlékek felszínre kerülése
  3. Kihívások az önismerethez
 8. A jelenlegi Mindfulness-kutatás korlátai
  1. Hosszú távú tanulmányok hiánya
  2. Ellentmondásos vagy nem meggyőző bizonyítékok
 9. A megfelelő útmutatás és támogatás fontossága
 10. A Mindfulness alternatívái a mentális jóléthez
  1. Fizikai gyakorlatok és relaxációs technikák
  2. Társadalmi kapcsolat és önkéntesség
  3. Élvezetes tevékenységekben való részvétel
 11. Következtetés
 12. GYIK
  1. Mindenki számára alkalmas a mindfulness?
  2. Milyen előnyei lehetnek a mindfulnessnek?
  3. Vannak-e kockázatok a mindfulnesszel kapcsolatban?
  4. Mennyire hatékony a mindfulness más beavatkozásokhoz képest?
  5. Jótékonyan hathat a mindfulness a gyerekekre?
  6. Hatékony-e a mindfulness a szorongás és a depresszió kezelésében?
  7. Beilleszthető-e a mindfulness a munkahelyre?
  8. Vannak-e alternatívái a mindfulnessnek a mentális jólét előmozdítására?
 13. Forrás Linkek

Mindenki számára alkalmas a mindfulness?

Egy nagy tanulmány szerint a mindfulness sok embernek segített azáltal, hogy kevésbé szorongtak, kevésbé szomorúak és nyugodtabbak lettek. De nem mindenkinél működött. Néhányan még mindig azon tűnődnek, hogy vajon mindenkinek működik-e a mindfulness, vagy egyeseknek többet használ, mint másoknak.

Most pedig beszéljünk a mindfulness lehetséges hátrányairól. Igaz, hogy sokan nagyon hasznosnak találják. De nincs sok információnk a lehetséges rossz hosszú távú hatásokról. Néha még több pánikhoz, szomorúsághoz, túl sok energiához, vagy olyan dolgok látásához vagy hallásához vezethet, amik nincsenek is ott.

Ahogy haladunk előre, mélyebben belemerülünk a mindfulnessbe. Beszélni fogunk arról, hogyan segíthet, de a lehetséges kockázatokról is. Így megtudhatod, hogy a mindfulness jót tehet-e neked. Ennek ismerete segíthet abban, hogy okos döntést hozzon a mindfulness kipróbálásáról.

A legfontosabb tudnivalók:

 • A mindfulness a stressz csökkentésének és a jólét elősegítésének eszközeként egyre népszerűbbé válik.
 • Bár a mindfulness sok embernek jót tesz, nem biztos, hogy mindenki számára megfelelő.
 • A mindfulness gyakorlatokkal kapcsolatos lehetséges kockázatok és káros hatások további kutatásokat igényelnek.
 • A mindfulnessre adott válaszok egyéni különbségeit figyelembe kell venni
 • A megfelelő útmutatás és támogatás elengedhetetlen a mindfulness-gyakorlatok végzéséhez.

A mindfulness felemelkedése a modern társadalomban

A mindfulness nagyon népszerűvé vált az utóbbi időben. Milliók szeretik szerte a világon. Ez az egyszerű gyakorlat segít csökkenteni a stresszt, és jobban érzi magát. Bárki számára elérhető, így könnyen élvezhetjük a békés elmét.

A mindfulness gyakorlatok népszerűsége

Számos tanulmány bizonyítja, hogy a mindfulness működik. 2010-ben 39 tanulmány állapította meg, hogy segíthet a mentális és érzelmi problémák kezelésében. Egy nyolchetes program hatására az emberek kevésbé érezték magukat szorongónak és szomorúnak. A stresszre is kevésbé reagáltak.

Az emberek a klinikákon kívül is szeretik a mindfulness-t. A Mindful, egy magazin, nagyon sikeres. Jelenleg 100 000 olvasót ér el. A honlapja pedig szuper népszerű. Ez azt mutatja, hogy az embereket mennyire érdekli a mindfulness.

Mindfulness a munkahelyen

A nagyvállalatok felismerik a mindfulness értékét. A Google, az Apple és más cégek is kínálják ezt a módszerüket alkalmazottaiknak. Tudják, hogy boldogabbá és koncentráltabbá teszi a dolgozókat. Ez kevesebb betegszabadságot eredményez.

Tanulmányok támasztják alá a mindfulness-t a munkahelyen. Segít a katonáknak, hogy éberek maradjanak a nehéz időkben. A meditáló emberek jobban teljesítenek a teszteken, mint azok, akik nem meditálnak. Nagyszerű a stresszes munkáknál.

Szervezet Mindfulness kezdeményezés
Google "Search Inside Yourself" mindfulness program
Apple Mindfulness szobák és helyszíni meditációs órák
Sony Mindfulness-alapú stresszcsökkentő tanfolyamok a munkavállalók számára
Ikea Vezetett meditációs foglalkozások és mindfulness-alkalmazások a személyzet számára
Egészségügyi Minisztérium (Egyesült Királyság) Mindfulness képzés egészségügyi szakemberek számára
Transport for London Mindfulness workshopok a stresszkezelésért és az ellenálló képességért

Egyre több ember próbálja ki a mindfulness-t, és ennek számos előnye nyilvánvaló. Segít a magánéletben és a munkahelyen. Erősebbnek, boldogabbnak és elégedettebbnek érezheti magát az élettel.

A mindfulness alapjainak megértése

A mindfulness manapság nagyon népszerű. Segít, hogy tudatában legyünk a pillanatnak. Ez azt jelenti, hogy ítélkezés nélkül figyeljük gondolatainkat, érzéseinket és testünket. Ez tisztábbá, kedvesebbé és boldogabbá tesz minket.

A Mindfulness meghatározása

A mindfulness a jelenre koncentrál kíváncsisággal és kedvességgel. Észrevesszük gondolatainkat, érzéseinket és a körülöttünk lévő világot anélkül, hogy ítélkeznénk. Ez segít nekünk abban, hogy ügyesen kezeljük az élet hullámvölgyeit.

Eredet a buddhista hagyományokban

A buddhizmusban már régóta gyakorolják az emberek az odafigyelést. Ez a spirituális fejlődéshez és a szenvedés megszüntetéséhez vezető útjuk kulcsfontosságú része. A légzésükön vagy az érzéseiken meditálnak. Ezáltal tudatosabbá és éleslátóbbá válnak.

Adaptáció a nyugati közönség számára

Nyugaton a mindfulness-t világi módon használják. Jon Kabat-Zinn-nek köszönhetően az egészségügyben, az iskolákban és a munkahelyeken. Az ő programja segít a stressz, a szorongás és a depresszió ellen. Jobbá teszi az életet.

A tudatosságot manapság többféleképpen tanítják, például:

 • Ülni és a légzésre vagy az érzésekre koncentrálni
 • A különböző testrészek észrevétele és ellazítása
 • Lassú mozgás közben tudatosan mozogni
 • Jóga keverve légzésfókusszal

Ezek a módszerek segítenek abban, hogy jobban megismerjük önmagunkat, és kiegyensúlyozottabbnak érezzük magunkat. Segítségükkel kezelhetjük a stresszt, kapcsolatot teremthetünk másokkal, és boldogabbak lehetünk.

Mindfulness gyakorlat Potenciális előnyök
Ülő meditáció Kevesebb stressz és szorongás, jobb figyelem
Body Scan Meditáció Ismerje meg jobban a testét, kevesebb fájdalom, több nyugalom
Sétáló meditáció Jobban megérteni a mindennapi életet, kevesebbet gondolkodni, jobban érezni magunkat
Tudatos jóga Legyen rugalmasabb, kevesebb stressz, érezze, hogy a test és a szellem összekapcsolódik.

Ha megértjük a mindfulness gyökereit és új felhasználási módjait, láthatjuk annak hatalmas előnyeit. Ma már sokat segít elménknek és testünknek. A mindfulness olyan, mint egy ösvény ahhoz, hogy jelenvalóbbak, kedvesebbek és erősebbek legyünk. Az élet próbatételeit könnyebbé teszi, hogy békés szívvel kezeljük.

A Mindfulness-gyakorlat lehetséges előnyei

A mindfulness nagyszerű ahhoz, hogy elménk egészséges és nyugodt legyen. Tudatosabbá és koncentráltabbá tesz minket. Ez segít tisztán látni az életet, és belül békésnek érezzük magunkat.

Stresszcsökkentés és relaxáció

A tudatosság segít megnyugodni és ellazulni. Megtanít minket arra, hogy ítélkezés nélkül figyeljük a gondolatainkat. Így jobban kezeljük a stresszt. A tudatosságtól kevésbé leszünk szorongóak és szomorúak.

A tudatos légzés ellazítja a testünket. Lelassítja a szívünket és megnyugtatja az izmainkat. Ha rendszeresen végezzük, segít a stressz, a szívproblémák és a fájdalom ellen. Emellett jobban alszunk tőle, és kevésbé érezzük magunkat betegnek.

Javított érzelmi szabályozás

A tudatosság kulcsfontosságú az érzelmeink szabályozásában. Jobban tudunk reagálni az érzéseinkre. A mindfulness lehetővé teszi számunkra, hogy megértsük érzelmeinket anélkül, hogy azok átvennék az irányítást. Ez segít abban, hogy kiegyensúlyozottak és erősek maradjunk.

Az érzelmek tanulmányozása a mindfulness segítségével jobbá tesz minket a feladatokban és boldogabbá a kapcsolatokban. Megmutatja, hogyan nézzünk szembe kedvesen az élet hullámvölgyeivel.

Fokozott összpontosítás és koncentráció

A mindfulness tökéletes a mai rohanó világunkban. Élesíti a fókuszunkat, és megakadályozza, hogy túlságosan elterelődjön a figyelmünk. A mindfulness még az agyunkat is jobb működésre készteti.

Az olyan tevékenységek, mint a Tai Chi, segítenek az agyunknak éles maradni a stresszben. A katonák memóriája jobb lett a mindfulness edzés után. Ez mutatja, hogy a mindfulness milyen erős lehet.

Mindfulness előnye Kutatási eredmények
Stresszcsökkentés Egy 8 hetes, mindfulness-alapú stresszcsökkentő csoport egy vizsgálat során szignifikánsan kevesebb szorongást, depressziót és szomatikus distresszt mutatott egy kontrollcsoporthoz képest.
Érzelmi szabályozás A mindfulness meditáció gyakorlása csökkent érzelmi reaktivitással és a kognitív feladatra való jobb összpontosítással járt együtt.
Fókusz és koncentráció Javult a munkamemória kapacitása azoknál a katonáknál, akik 8 hetes mindfulness tréningprogramban vettek részt.

A mindfulness többet tesz annál, mint hogy enyhíti a stresszt, segít nyugodtak maradni és koncentrálni. Jobban megértetheti velünk önmagunkat, és kedvesebbek lehetünk általa. A mindfulness fokozza az egészségünket és boldogabbá tesz minket.

Mindenki számára alkalmas a mindfulness?

A mindfulness egyre népszerűbb, sokan kipróbálják. De nem biztos, hogy mindenkinek beválik. Egy nagy tanulmány több mint 11 000 ember adatait vizsgálta meg, akik részt vettek mindfulness programokban. Azt találták, hogy ezek segítettek a jobb közérzetben és a stressz csökkentésében, de nem mindenkinél. Egyeseknek a mindfulness nem segített többet, mint más jó közérzetet adó tevékenységek, például a testmozgás.

A jobb minőségű vizsgálatok azt mutatták, hogy a mindfulness segített abban, hogy kevésbé legyünk stresszesek, de nem abban, hogy boldogabbnak, kevésbé depressziósnak vagy kevésbé szorongónak érezzük magunkat. Ez azt jelenti, hogy több tanulmányra van szükség ahhoz, hogy biztosan meg tudjuk mondani, hogy a mindfulness mindenkinél működik-e. Fontos, hogy a mindfulnessre adott reakcióink eltérőek lehetnek. Nem minden reakció jó. A nehéz múlttal vagy mentális problémákkal küzdő emberek nem biztos, hogy profitálnak belőle, sőt, még rosszabbul is érezhetik magukat.

Mindfulness előnyei Mindfulness kockázatok
Csökkentett stressz és szorongás Fokozott szorongás vagy pánik
Javított érzelmi szabályozás Elfojtott emlékek felszínre kerülése
Fokozott összpontosítás és koncentráció Az önismeret kihívásai

A mindfulness otthoni gyakorlása egyszerű. De ha furcsának vagy rossznak érzi, okos dolog beszélni egy mentálhigiénés szakértővel. A nagy tanulmány azt mondja, hogy a mentális egészségügyi programoknak illeszkedniük kell a különböző emberek kultúrájához és igényeihez. Tehát a mindfulness, vagy bármilyen mentális egészségügyi tevékenység elkezdése óvatosságot igényel, és tudnunk kell, hogy nem biztos, hogy minden szomorú vagy aggódó embernek segít.

Szeretnél többet megtudni a mindfulnessről? A szakértők segítségének igénybevétele kulcsfontosságú. És az is jót tehet, ha kipróbál néhány pihentető tevékenységet, például a testmozgást vagy a hobbit. Az a lényeg, hogy kiválassza, ami a legjobban működik az Ön számára.

Egyéni különbségek a mindfulness-élményekben

A mindfulness egyre népszerűbb a szorongás és a depresszió kezelésében. De nem mindenki találja megnyugtatónak. Néhányan nyugtalanságot vagy félelmet éreznek tőle. Az, hogy mit gondolsz a mindfulnessről, sok mindentől függ, például a múltadtól. A traumák és a mentális egészségi állapotok is szerepet játszanak.

A fogékonyság különböző szintjei

Az emberek különbözőképpen reagálnak a mindfulnessre. Egy nagy áttekintés szerint a mindfulness enyhén segíthet a depresszió és a szorongás kezelésében. De nem változtatott meg mindent, például azt, hogy valaki mennyire érzi magát boldognak, vagy hogyan alszik. Ez azt mutatja, hogy az emberek a maguk módján reagálnak a mindfulnessre.

Ding és munkatársai (2015) tanulmánya azt vizsgálta, hogy a különböző személyiségek hogyan befolyásolják a tudatosságot. Azt találták, hogy a nagy stresszel küzdő emberek jobban érezték magukat a mindfulness segítségével. Ez azt sugallja, hogy személyiségünk teheti a mindfulness-t hasznosabbá vagy kevésbé hasznossá.

Tanulmány Beavatkozás Személyiségjegy Kimeneti intézkedések Eredmények
Ding et al. (2015) Mindfulness vs. Relaxációs tréning Neuroticizmus, extraverzió Depresszió, fáradtság, düh Magas neuroticizmus: depresszió, fáradtság és düh nagyobb mértékű csökkenése a mindfulness csoportban.
Nyklíček és Irrmischer (2017) MBSR Neuroticizmus Szorongás A szorongás csökkenése, a neuroticizmus által moderáltan
Krick és Felfe (2019) Mindfulness vs. Oktatási kurzus Neuroticizmus, nyitottság Öngondoskodás, pszichológiai megterhelés, negatív érzelmek, szívritmus-variabilitás Mindfulness beavatkozás: Javított öngondoskodás, csökkent a pszichológiai megterhelés és a negatív érzelmek száma

Személyes történetek és traumák

A múltad és a traumáid megváltoztathatják azt, ahogyan a mindfulnesszel kapcsolatban érzel. Azok, akik a múltban traumával szembesültek, talán a legtöbb segítséget kapják a mindfulnessből. Ez a segítség olyan programokból származhat, amelyek a mindfulness-t a szomorú érzések vagy a stressz kezelésére használják.

De egyesek számára a mindfulness nehéz emlékeket vagy érzelmeket hozhat felszínre. A kulcs az, hogy ha nehéz múltja van, mentálhigiénés szakemberrel együtt végezze a mindfulness-t. Ők segíthetnek abban, hogy biztonságosan átvészelje ezeket a kemény érzéseket, és irányíthatják Önt.

Tehát, bár a mindfulness sokaknak jót tehet, nem mindenkinek egyformán. Minden a személyes igényeken és a történeten múlik. A megfelelő támogatással a mindfulness valóban működhet a mentális egészség javításában.

Lehetséges kockázatok és mellékhatások

A mindfulness jó hatásai miatt közkedvelt. De nem mindenkinek való. Egyesek inkább szorongónak vagy szomorúnak érezhetik magukat. Lehet, hogy olyan dolgok jutnak eszükbe, amelyeket elfelejtettek. Azt is megváltoztathatja, ahogyan önmagukat látják.

Ez a sokat meditáló emberek több mint felével történik meg. Egy tanulmány szerint 37%-uknak emiatt nehézséget okoz a mindennapi tevékenységek elvégzése. Egy kutatás áttekintette az intenzív meditáció hátrányos hatásait. Több mint a fele került valamilyen bajba miatta.

A mindfulness nem biztos, hogy jót tesz a mentális egészséggel már amúgy is küzdő embereknek. Előhozhatja a belső problémákat. És úgy érezheti valaki, hogy nem ismeri önmagát vagy a világot, amelyben él.

 • Szabálytalan izgalom
 • Szorongás
 • A disszociáció jelei
 • Érzelmi tompítás
 • Visszaemlékezések
 • Kompromittált vezetői diszfunkció
 • Társadalmi elvonulás
 • Perceptuális túlérzékenység

Ha valakinek mentális egészségügyi problémái vagy traumás története van, fontos, hogy óvatos legyen. Ha rosszul csináljuk a mindfulness-t, az ronthat a helyzeten. Mindig kérjen segítséget és útmutatást, hogy elkerülje a további stresszt.

Fokozott szorongás vagy depresszió

Sokan szeretik a mindfulness-t a stressz és a szorongás csökkentésére. De egyeseknél ez csak ront a helyzeten. 14%-uk több mint egy hónapig tartó rossz hatásokat észlelt. 6%-nak ezek a rossz hatások még tovább tartottak. A mindfulness arra késztethet, hogy szembenézzünk rejtett érzelmi problémáinkkal. Ettől egyesek még szorongóbbnak vagy szomorúbbnak érezhetik magukat.

Az elfojtott emlékek felszínre kerülése

A tudatosság felidézheti a régi emlékeket, különösen a rosszakat. Az elménk tudatosítása régi, fájdalmas emlékeket áshat elő. Ez nehéz azoknak, akik traumán mentek keresztül. Nagyon nehéz lehet újra látni ezeket az emlékeket.

Kihívások az önismerethez

A mindfulness megváltoztathatja azt, ahogyan magunkat és a világot látjuk. Elgondolkodtat bennünket gondolatainkról és érzéseinkről. Ez a folyamat arra késztethet, hogy kételkedjünk abban, amit eddig igaznak hittünk az életről. Lehet, hogy elveszettnek érezzük magunkat, vagy nem tudjuk, kik vagyunk.

Kedvezőtlen hatás Az érintett résztvevők százalékos aránya
Legalább egy meditációval kapcsolatos mellékhatás 58%
A mindennapi működésre gyakorolt negatív hatásokkal járó káros hatások 37%
Egy hónapnál hosszabb ideig tartó zavaró mellékhatások 14%
Egy hónapon túli tartós negatív mellékhatások 6%

Különösen a sokat meditáló 6%-nak kellett szembenéznie a hosszan tartó rossz hatásokkal. Ez azt jelenti, hogy a sok mindfulness kockázatos lehet. A legfontosabb, hogy óvatosan meditáljunk, ne túl sokat. A jó tanárok át tudnak vezetni minket minden nehéz időszakon.

A jelenlegi Mindfulness-kutatás korlátai

A mindfulness nagyon népszerűvé vált. A vele kapcsolatos kutatásoknak azonban van néhány korlátja. Míg egyes tanulmányok nagyszerű dolgokat mondanak, mások nem annyira biztosak benne. Közelebbről kell megvizsgálnunk a tényeket, hogy teljesen megértsük.

Hosszú távú tanulmányok hiánya

Az egyik nagy probléma a hosszú tanulmányok hiánya. A legtöbb kutatás azt vizsgálja, hogy mi történik 8-12 hét alatt. Ez jó a mindfulness korai hatásainak szempontjából. De nem tudjuk, mi történik hosszú távon. Ez csak egy gyors lökés, vagy tartós?

Nehéz megmondani, anélkül, hogy előre tekintenénk. A mindfulness valóban jobbá teheti az életet hosszú távon, vagy csak egy rövid távú megoldás?

Ellentmondásos vagy nem meggyőző bizonyítékok

A kutatási eredmények mindenhol megoszlanak. Egyesek jó dolgok felé mutatnak, míg mások nem annyira egyértelműek. Egy nagy tanulmány szerint a mindfulness segít egy kicsit a szomorúságérzésen vagy a feszültségen. De nem mindenki számára jelent változást. Más módszerek, például a testmozgás hosszú távon ugyanolyan jól működhetnek.

Ez a fajta kutatás trükkös. Nehéz azt mondani, hogy a mindfulness jobban működik, mint más dolgok. Több tanulmányra van szükség ahhoz, hogy egyértelmű válaszokat kapjunk.

Tanulmány Találatok
Keresztmetszeti vizsgálat intenzív és hosszú távú meditációról A résztvevők több mint 60%-a legalább egy negatív hatásról számolt be, a fokozott szorongástól kezdve a depresszión át a teljes pszichózisig.
Mindfulness-alapú kognitív terápia (MBCT) depresszió esetén Alacsonyabb visszaesési arány a három vagy több depressziós epizóddal rendelkező egyének esetében, de megnövekedett a visszaesés valószínűsége a két vagy kevesebb depressziós epizóddal rendelkezők esetében.
Randomizált klinikai vizsgálatok metaanalízise Mérsékelt javulás a depresszió, a szorongás és a fájdalom terén; nagyon kis javulás a stresszcsökkentés és az életminőség terén; nincs jelentős hatás a pozitív hangulatra, a figyelemre, az alvásra vagy a szerhasználatra.
A mindfulness-alapú beavatkozások összehasonlítása a relaxációval vagy pszichoedukációval Közép- vagy hosszú távon nem javulnak a klinikai eredmények.

Ez a bizonytalanság azt jelenti, hogy jobb, pontosabb tanulmányokra van szükségünk. Ezek segítenének biztosan tudni, hogy a mindfulness a legjobb választás-e. Kulcsfontosságú, hogy folyamatosan elemezzük a kutatásokat. Így megtudjuk, mi az, ami valóban működik.

A megfelelő útmutatás és támogatás fontossága

A mindfulness segíthet a szorongás és a stressz kezelésében. De ha egyedül csináljuk, nem biztos, hogy működik. A legjobb, ha segítséget kérünk egy képzett személytől.

A mindfulness még az agyunkat is megváltoztathatja. Befolyásolja, hogyan emlékszünk a dolgokra és hogyan érezzük magunkat. De ne feledjük, nem biztos, hogy ez mindig jó érzés. A mentális egészségügyi szakértővel való beszélgetés segíthet, ha nehézzé válik.

Mindfulness technika Potenciális előnyök Fontos megfontolások
Mindfulness meditáció Stresszcsökkentés, jobb érzelmi szabályozás, fokozott összpontosítás Kérjen útmutatást képzett oktatótól, legyen tisztában a személyes korlátokkal.
Tudatos étkezés Egészséges testsúly elérése és megtartása, jobb kapcsolat az étellel Személyre szabott útmutatásért konzultáljon regisztrált dietetikussal vagy táplálkozási szakemberrel.
Mindfulness-alapú stresszcsökkentés (MBSR) Csökkent a szorongás és a depresszió, javul a súlyos betegséggel való megbirkózás. Győződjön meg róla, hogy a programot tanúsított MBSR oktató vezeti, beszélje meg az esetleges aggályait az egészségügyi szolgáltatóval.

Az útmutatás fontos az odafigyeléshez. Segít, hogy tudatosabbak legyünk anélkül, hogy ítélkeznénk. De lehet, hogy nem mindenkinek való. Néhány pont, amin érdemes elgondolkodni:

 • Okos dolog felkeresni egy mentális egészségügyi szakembert, ha múltbeli traumák vagy mentális küzdelmek vannak.
 • A képzett oktatók segítségének igénybevétele nagy különbséget jelent.
 • A legfontosabb, hogy mindig kedvesek legyünk magunkhoz, amikor a dolgok nehézzé válnak.

A biztosítás most már segít fizetni a mindfulnessért bizonyos egészségügyi problémák esetén. Ez azt mutatja, hogy az orvosok hisznek az előnyeiben. Mégis, a megfelelő útmutatás megszerzése döntő fontosságú. Így a legtöbbet hozhatjuk ki a mindfulnessből, és elkerülhetjük a problémákat.

A Mindfulness alternatívái a mentális jóléthez

A mindfulness nagyszerű, de nem mindenkinek való. Szerencsére számos módja van annak, hogy fokozzuk mentális egészségünket. Nézzünk meg néhány más lehetőséget és hasonlítsuk össze.

Fizikai gyakorlatok és relaxációs technikák

A test megmozgatása szuper választás. A testmozgás ugyanúgy csökkentheti a stresszt, a szorongást és a depressziót, mint a tudatosság. Az endorfinok felszabadításával jó érzéssel tölt el bennünket.

A légzőgyakorlatok és az izomlazítás is jót tesznek. Segítenek megnyugtatni minket, oldják a feszültséget, és békét adnak. A mély lélegzetvétel lelassíthatja a szívünket. Küzd a stressz és a szorongás ellen.

Technika Előnyök Összehasonlítás a Mindfulness-szel
Fizikai gyakorlat Csökkenti a stresszt, a szorongást és a depressziót; endorfinokat szabadít fel; elősegíti a jelen pillanatra való összpontosítást. Ugyanolyan hatékony lehet a mentális jólét javításában, mint a mindfulness.
Mély légzőgyakorlatok Nyugtatja az idegrendszert; csökkenti az izomfeszültséget; elősegíti a relaxációt. A stressz és a szorongás kezelésében a mindfulnesshez hasonló előnyöket kínál.
Progresszív izomlazítás Csökkenti az izomfeszültséget; elősegíti a belső béke érzését; segít az ellazulásban. Használható a stressz csökkent ésére szolgáló mindfulness technikát kiegészítő technikaként.

Társadalmi kapcsolat és önkéntesség

A másokkal való együttlét és a segítségnyújtás valóban fokozhatja a boldogságunkat. Az erős kapcsolatok célt adnak nekünk, és érezzük, hogy tartozunk valahová. Emellett megvédnek minket, amikor a dolgok nehezebbé válnak.

Az időnk felajánlása nagyszerű érzéssel tölthet el bennünket. Javítja a hangulatunkat és azt, ahogyan magunkat látjuk. És, ez egy lehetőség arra, hogy új barátokat szerezzünk és új dolgokat tanuljunk.

Élvezetes tevékenységekben való részvétel

Ha azt tesszük, amit szeretünk, az egy szórakoztató módja annak, hogy békésnek érezzük magunkat. Ha mélyen beleéljük magunkat valami örömteli dologba, azt "flow-nak" nevezzük. Ez eltereli a figyelmünket a stresszről és a gondokról.

Az olyan dolgok, mint a festés, a kertészkedés, a zene vagy a természetben való tartózkodás igazán segítenek. Megfelelnek annak, akik vagyunk, és amit szeretünk. Ha időt szakítunk rájuk, az jót tesz a stressz-szintünknek.

Mindfulness Alternatív Legfontosabb előnyök
Fizikai gyakorlat Stresszcsökkentés, hangulatjavulás, fokozott összpontosítás
Relaxációs technikák Csökkentett szorongás, jobb alvás, nagyobb nyugalomérzet.
Társadalmi kapcsolat Fokozott ellenálló képesség, fokozott összetartozás-érzés, javuló hangulat
Önkéntesség Céltudatosság, önbecsülés, készségfejlesztés
Élvezetes tevékenységekben való részvétel Stresszcsökkentés, fokozott öröm és kiteljesedés, javuló általános jólét.

A jó közérzethez kulcsfontosságú, hogy kiválasszuk, mi működik számunkra. A mindfulness egy út, nem az egyetlen út. A különböző módszerek felfedezése kiegyensúlyozott, boldog élethez vezethet.

Következtetés

A mindfulness nagyon népszerű arra, hogy az elménk jól érezze magát. Sokat segít a stressz kezelésében. Egy 2010-es nagy tanulmány 39 másik tanulmányt vizsgált. Kiderült, hogy a mindfulness-alapú terápia valóban képes megváltoztatni az érzéseinket és a gondolkodásunkat. Ez sok egészségügyi problémán segíthet. A figyelmes gondolkodás és a jobb közérzet néhány jó dolog, amit a mindfulness tesz. Segíthet abban is, hogy jobban tudjunk koncentrálni. Például 20 új meditáló jobban tudta kezelni a rossz érzéseket és tisztábban gondolkodott egy 10 napos meditációs elvonulás után.

De nem mindenki szereti, vagy nem mindenkinek megy jól a mindfulness. Ez azért van, mert mindannyian különbözőek vagyunk. Az is számít, hogy mi történt velünk a múltban. A mindfulness kipróbálása néha rossz emlékeket hozhat vissza. Vagy megkérdőjelezheti bennünk, hogy kik vagyunk. Tanulmányok szerint jót tesz, ha rugalmasabbá tesszük elménket és kezeljük a stresszt. Mégis, a kutatás még folyamatban van, hogy teljesen megértsük az előnyeit és hátrányait. Így nem mindig vagyunk biztosak abban, hogy mennyire működik jól más tevékenységekkel összehasonlítva.

A segítség és a tanácsadás kulcsfontosságú, ha ki akarja próbálni a mindfulness-t. Beszélhet egy mentálhigiénés szakértővel, vagy csatlakozhat egy jó mindfulness programhoz. Az Amerikai Pszichológiai Társaságnak van egy remek olvasmánya a mindfulnessről. CE kreditpontot és tesztet ad a mentális egészséggel foglalkozó szakemberek számára díj ellenében. Ne feledje, a mindfulness csak egy módja annak, hogy mentálisan egészséges maradjon. Jó, ha megnézzük a mindfulness különböző típusait, hogy lássuk, mi illik hozzánk a legjobban.

GYIK

Mindenki számára alkalmas a mindfulness?

A mindfulness nem biztos, hogy mindenkinél működik. Csökkenti a stresszt és segít az érzelmek szabályozásában. De az emberek különbözőek. A múltbeli tapasztalatokat és az esetleges rossz hatásokat először át kell gondolni.

Milyen előnyei lehetnek a mindfulnessnek?

A tudatosság klassz dolgokat hoz. Küzd a stressz ellen, fokozza az érzelmi kontrollt, és élesíti a fókuszt. Segíthet egy kicsit abban is, ha levertnek, aggódónak vagy fájdalmasnak érzed magad.

Vannak-e kockázatok a mindfulnesszel kapcsolatban?

Igen, a mindfulness egyesek számára kockázatos. Szorongást vagy szomorúságot okozhat. Régi, rejtett emlékek bukkanhatnak fel. Még az önképünket is megingathatja. Mindig kérjünk megfelelő segítséget, ha mindfulnesszel foglalkozunk.

Mennyire hatékony a mindfulness más beavatkozásokhoz képest?

A tudatosság nem biztos győztes más segítségekkel szemben, mint például a testmozgás vagy a nyugalom megőrzése. A kutatásnak még van hova fejlődnie. Nem minden tanulmány ért egyet minden alkalommal a jó tulajdonságait illetően.

Jótékonyan hathat a mindfulness a gyerekekre?

Igen, a gyerekeknek is segít. Jobban kezelik az érzéseiket, jobban tudnak koncentrálni, és kevésbé stresszelnek. De a trükköknek illeszkedniük kell az életkorukhoz. És, megfelelő segítségre van szükségük a környezetükben.

Hatékony-e a mindfulness a szorongás és a depresszió kezelésében?

A mindfulness talán egy kicsit oldja a szorongást és a szomorúságot. De nem mindenkinél működik ugyanúgy. Akinek múltbeli rossz időszakai vagy mély aggodalmai vannak, annak óvatosnak kell lennie. Ők jobban érezhetik ezeket a hatásokat.

Beilleszthető-e a mindfulness a munkahelyre?

A nagy munkahelyek a boldogabb munkatársak és a jobb munka érdekében a tudatosságot is beépítik. Állítólag csökkenti a betegszabadságot is. De ez egy választás kell, hogy legyen. A munkavállalóknak pedig jó támogatást kell nyújtaniuk.

Vannak-e alternatívái a mindfulnessnek a mentális jólét előmozdítására?

Igen, léteznek más módjai is annak, hogy szellemileg fittnek érezzük magunkat. Mint például a testmozgás, a lazítás, a másokkal való kapcsolat, a segítségnyújtás vagy a szeretett hobbi. A legjobb módszer minden ember számára más és más.

Forrás Linkek

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső