A CBN megjelenhet a drogteszten? A CBD nem, de a CBN igen.

Published:

A CBN körüli felhajtás a kábítószer-tesztelési aggályokkal kapcsolatban

A kannabinol (CBN) egyre népszerűbb kannabinoiddá vált a wellness területén, sokan állítják, hogy előnyei, például az alvásminőség javulása, javulnak. Egy fontos kérdés azonban még mindig fennáll - a CBN miatt megbukhatsz a drogteszten?

A kábítószer-szűrés gyakori, különösen a foglalkoztatás, a sportolók és az orvosok esetében - a nem pszichoaktív CBN szedése esetén a THC pozitív tesztelésével kapcsolatos aggodalom indokolt. Ez az átfogó útmutató megvizsgálja, hogy a CBN hogyan hat kölcsönhatásba a drogtesztekkel, a mögötte álló tudományt, és szakértői tippeket ad a fogyasztóknak.

A jelen CBN- és drogtesztelési útmutatóban tárgyalt főbb témák vázlata:

A jelen CBN- és drogtesztelési útmutatóban tárgyalt főbb témák vázlata:

 • Mi is pontosan a CBN, és miért ez a hirtelen népszerűség?
 • Hogyan kapcsolódik a CBN a THC-hez, és a CBN be tud-e téged téged tépni?
 • A tiszta CBN okozhat sikertelen drogteszteket vagy hamis pozitív eredményt?
 • A CBN drogteszt eredményeit befolyásoló tényezők
 • A CBN metabolizálódásának és kimutatásának tudománya
 • A CBN kimutatására alkalmas drogtesztek típusai
 • Szakértői tippek a CBN biztonságos használatához a kábítószer-szűrés során
 • A CBN és a kannabiszszármazékok vizsgálatának jövője
 • A CBN és a kábítószer-tesztelés legfontosabb megállapításainak összefoglalása

A CBN körüli felhajtás - Az új kannabinoid a wellness-színtéren

A cannabinol (CBN) népszerűsége az elmúlt néhány évben gyorsan nőtt a wellness-iparban, olyan termékekkel, mint a CBN-olajok, gumicukrok, kapszulák és tinktúrák kerültek a piacra. De mi is pontosan a CBN, és miért ez a hirtelen felhajtás?

A CBN a cannabinol rövidítése - ez egy kannabinoid, akárcsak a jól ismert THC és CBD. A CBN természetesen megtalálható a kannabisz növényben. Lényegében lebomlott THC, egy melléktermék, amely akkor keletkezik, amikor a THC hőnek vagy UV-fénynek van kitéve.

Bár a kutatások még mindig korlátozottak, a CBN-ről szóló korai tanulmányok számos lehetséges wellness-előnyt találtak. A CBN fő felhasználási területei jelenleg az alvást segítő, fájdalom- és gyulladáscsökkentő, étvágyserkentő, antibakteriális és idegvédő hatású anyagok.

Ezekkel az ígéretes wellness-alkalmazásokkal a CBN felkeltette a fogyasztók és az iparág érdeklődését. Azonban még mindig vannak nyitott kérdések azzal kapcsolatban, hogy a CBN okoz-e sikertelen drogteszteket.

A CBN és a THC közötti kapcsolat - A CBN betéphet?

Sok fogyasztó első kérdése, amikor a CBN-t vizsgálja, az, hogy a CBN be tud-e lőni, mint a THC? A rövid válasz nem - a CBN teljesen nem pszichoaktív, és nem okozhat olyan magas érzést, mint a THC.

A CBN és a THC nagyon szoros kapcsolatban áll egymással. Mint említettük, a CBN lényegében lebomlott THC, amely hő- vagy fényhatás hatására idővel átalakult.

Bár a CBN és a THC kémiai összetételében van némi hasonlóság, a CBN nem lép kölcsönhatásba az endokannabinoid rendszerrel, mint a THC. A két kannabinoid közötti atomszerkezeti különbségek azt jelentik, hogy a CBN nem kötődik a kannabinoid receptorokhoz, különösen a CB1 receptorokhoz, amelyek a magas érzést hozzák létre.

A kutatások kimutatták, hogy a CBN-nek nincs pszichoaktív hatása, még nagyon nagy, akár 100 mg-os dózisban sem. A fogyasztóknak tehát nem kell aggódniuk amiatt, hogy a CBN-olajok, gumicukrok vagy más termékek fogyasztása tudatmódosító hatású élményt okoz. A kábítószer-tesztek kimutatása azonban egy másik kérdés.

A tiszta CBN okozhat sikertelen drogteszteket vagy hamis pozitív eredményeket?

A CBN-termékek használatával kapcsolatos egyik legfőbb aggodalom az, hogy a CBN megjelenhet-e a drogteszten? A CBN miatt tévesen pozitív lesz a drogteszt?

A válasz igen, a tiszta CBN esetében fennáll a kockázata annak, hogy sikertelen drogtesztet vagy hamis pozitív eredményt okoz. Kutatások kimutatták, hogy a CBN bizonyos drogteszteken THC kimutatásához vezethet, még THC jelenléte nélkül is.

A Utahi Egyetem 2021-es tanulmánya szerint a tiszta CBN pozitív eredményt adott a THC-metabolitra egy immunpróbás vizeletvizsgálaton. Ezeket az eredményeket további tömegspektrometriás vizsgálatokkal megerősítették.

Bár további kutatásokra van még szükség, ez a tanulmány azt jelzi, hogy a CBN használata hamis pozitív eredményeket hozhat. A CBN-terméket szedő betegek THC-tesztje tévesen pozitív lehet, és megbukhatnak a drogteszten.

A CBN drogteszt eredményeit és a hamis pozitív eredményeket befolyásoló tényezők

Bár a jelenlegi kutatások azt mutatják, hogy a CBN sikertelen teszteket okozhat, a tényleges drogtesztek eredményei számos tényezőtől függően nagymértékben eltérhetnek:

 • Ateszt típusa - a CBN nagyobb valószínűséggel vált ki hamis pozitív eredményt a THC-metabolitot szűrő immunpróba vizeletvizsgálatokon, mint más módszerek, például a hajvizsgálat, amelyek a tényleges alapdrogot mutatják ki.
 • ACBN-használat mennyisége/gyakorisága - A nagyobb CBN-adagok és a gyakori használat nagyobb valószínűséggel vezet a kimutatáshoz, mint az egyszeri vagy alacsony CBN-használat.
 • Atermék forrása és tisztasága - A kannabiszszármazékokból vagy kenderkivonatokból készült CBN-termékek nagyobb kockázatot jelentenek, mint a jó hírű beszállítóktól származó tiszta CBN-izolátum.
 • Egyéni anyagcsere - Az anyagcsere sebessége és a testösszetétel befolyásolhatja, hogy a CBN milyen gyorsan ürül ki a szervezetből és ürül ki.

Ezen tényezők ismerete segíthet meghatározni a CBN-használatból eredő hamis pozitív eredmény lehetőségét a drogteszt elvégzése előtt. Mindig nagy tisztaságú CBN izolátum termékeket és mérsékelt adagolást használjon, ha a drogszűrés aggodalomra ad okot.

A CBN metabolizálásának és a drogteszteken való kimutatásának tudománya

Ahhoz, hogy megértsük, miért okozhat a CBN sikertelen drogteszteket, meg kell vizsgálnunk, hogyan lép kölcsönhatásba és hogyan kerül feldolgozásra a szervezetben.

Míg a CBN önmagában nem pszichoaktív, kémiai szerkezetében szorosan kapcsolódik a THC-hez, mivel lebomló melléktermékként keletkezik. Ez azt jelenti, hogy a CBN a THC-hez hasonló metabolitokat képez, amikor a szervezet lebontja.

A drogtesztek egyik gyakori típusa a vizelet immunvizsgálata, amely a THC-metabolit THC-COOH-t vizsgálja. A CBN nyomokban elegendő THC-COOH metabolitot termelhet az anyagcsere során ahhoz, hogy a teszt pozitív eredményt adjon.

A vizeletkoncentráció és a kimutatási határértékek nagy szerepet játszanak. A CBN hasonló útvonala azonban azt jelenti, hogy a metabolitok elég nagy mennyiségben jelenhetnek meg ahhoz, hogy a vizeletvizsgálat határértékeit meghaladva pozitív eredményt adjanak.

A fejlettebb megerősítő vizsgálatok, mint például a GC/MS, képesek megkülönböztetni a specifikus metabolitokat. A standard 5 paneles munkahelyi vizeletvizsgálatok azonban a CBN-használatot THC-pozitívként mutathatják ki.

A CBN-használatot kimutató drogtesztek típusai

A téves pozitív eredmények lehetősége miatt mely drogtesztek mutathatják ki a CBN-használatot? Ezek azok a főbb tesztek, amelyek hamis pozitív eredményt mutathatnak a CBN esetében:

 • Vizelet-immunpróbák - Legvalószínűbb, hogy a CBN-t 50-100 ng/ml közötti határértékkel kimutatja a THC-COOH-metabolit.
 • Nyálvizsgálat - Alacsonyabb kockázatú, de magas CBN-dózisok elegendő THC-metabolitot termelhetnek ahhoz, hogy meghaladják a tipikus határértékeket.
 • Hajvizsgálat - valószínűtlen a tiszta CBN esetében, amely nem kötődik a hajsejtekhez. De kérdés a THC-t nyomokban tartalmazó CBN-olajok esetében.
 • Vérvizsgálat - Ritkán használják, de a vizeletvizsgálathoz hasonló metabolitprobléma jelentkezhet.

A CBN-használók számára az elsődleges kockázatot a marihuána használatának vizsgálatára szolgáló vizelet-immunpróbák jelentik. De a kimutatás lehetősége fennáll bármely THC-markereket szűrő teszten.

Szakértői tippek a CBN biztonságos használatához a kábítószer-szűrés során

Ha Ön CBN-t használ, és drogvizsgálatnak van kitéve, mint például a foglalkoztatási szűrés, íme néhány szakértői tipp:

 • A CBN termékek tiszta CBN izolátumokat használnak, harmadik fél által tesztelt, THC/kanabisz származékok nélkül.
 • A metabolitok minimalizálása érdekében kezdjen alacsonyabb CBN adagokkal és gyakorisággal.
 • Lehetőség szerint kerülje a CBN-t a közelgő drogtesztek előtt néhány nappal.
 • Pozitív immunpróba eredmény esetén kérjen megerősítő vizsgálatot.

Bár a CBN a szokásos drogtesztekkel együtt jár kockázatokkal, a tájékozott fogyasztó segíthet a téves pozitív eredmények valószínűségének minimalizálásában. Használjon jó hírű CBN-termékeket, kezdje lassan, és tudja, mikor kerül sor a közelgő tesztekre.

A CBN és a kannabiszvegyületek kábítószer-tesztelésének jövője

A kábítószer-szűrési technológiának még fejlődnie kell ahhoz, hogy megbízhatóan meg lehessen különböztetni a nem pszichoaktív kannabinoidokat, például a CBN-t a THC-től.

A specifikusabb megerősítő vizsgálatok már képesek megkülönböztetni a CBN-metabolitokat. A kezdeti immunpróbás szűréseknél azonban még mindig szükség van fejlesztésekre, hogy a jogi wellness-termékeket használó betegek esetében csökkentsék a hamis pozitív eredményeket.

Ahogy a CBN és más kisebb kannabinoidok egyre népszerűbbé válnak, úgy nő a kereslet olyan módszerek iránt, amelyekkel a drogtesztek során pontosan megkülönböztethetők a THC-használattól. Ez kritikus fontosságú a fogyasztók azon joga szempontjából, hogy legális egészségügyi termékeket használhassanak következmények nélkül.

Összefoglaló: A CBN-használat és a kábítószer-tesztek kimutatásának legfontosabb tanulságai

Összefoglalva, itt vannak a legfontosabb tények a CBN-ről és a drogtesztekről:

 • A CBN nem pszichoaktív, de hamis pozitív THC-teszteket válthat ki.
 • A fő kockázat a standard vizelet immunpróba teszteknél áll fenn, más módszereknél kisebb az esélye.
 • A hamis pozitív eredmények a CBN adagjától, a termék tisztaságától, az anyagcserétől és a vizsgálati határértékektől függnek.
 • A vizsgálatok előtti CBN-használat elkerülése és a tiszta izolátumok használata csökkentheti a kimutatási kockázatot.
 • A fejlett megerősítő tesztelés képes megkülönböztetni a CBN-t a THC metabolitoktól
 • Továbbra is javítani kell a fejlődő kannabinoidok kábítószer-szűrési specificitását

Bár a CBN ígéretesnek tűnik a wellness szempontjából, a fogyasztóknak óvatosnak kell lenniük a drogtesztek kockázatával kapcsolatban, és THC nélküli, ellenőrzött minőségű termékeket kell vásárolni. A technológia fejlődésével a specifikusabb tesztelés segít csökkenteni a téves kimutatás esélyét.

A CBN megjelenhet a drogteszten?

A CBD talán nem, de a CBN megbukhat a drogteszten.

Milyen előnyei vannak a CBN-nek?

A CBN-nek számos potenciális előnye van, többek között alvássegítő, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és étvágyserkentő hatású.

A CBN-olaj megjelenik a drogteszten?

A CBN-olaj potenciálisan hamis pozitív eredményt adhat egy olyan drogteszten, amely kifejezetten a THC-t keresi.

A CBD okozhat hamis pozitív eredményt a drogteszten?

Maga a CBD általában nem mutatható ki a drogtesztben. Egyes CBD-termékek azonban nyomokban THC-t tartalmazhatnak, ami potenciálisan pozitív eredményt adhat a drogteszten.

Hogyan jelenik meg a CBN a vizeletvizsgálaton?

A CBN kimutatható a vizeletvizsgálatban, mivel a THC metabolitja. Azonban az alkalmazott speciális teszt és a kimutatási határértékek meghatározhatják, hogy a CBN azonosítható lesz-e.

A CBN pozitív THC-tesztet eredményezhet?

Igen, a nyomokban THC-t tartalmazó CBN-termék fogyasztása potenciálisan hamis pozitív THC-t eredményezhet a drogteszten.

A CBN pszichoaktív, mint a THC?

A CBN-nek enyhe pszichoaktív hatása van, de általában kevésbé tekinthető pszichoaktívnak, mint a THC.

Hogyan lép kölcsönhatásba a CBN az endokannabinoid rendszerrel?

A CBN hasonló módon lép kölcsönhatásba az endokannabinoid rendszerrel, mint más kannabinoidok, például a CBD és a THC. A szervezetben lévő kannabinoid receptorokhoz kötődhet, és különböző fiziológiai folyamatokat befolyásolhat.

Mennyi ideig marad a CBN a szervezetben?

Az, hogy mennyi ideig marad a CBN a szervezetben, olyan tényezőktől függően változhat, mint az anyagcsere és a használat gyakorisága. Általánosságban azonban úgy vélik, hogy néhány naptól egy hétig kimutatható.

Hogyan mehetek át a drogteszten, ha CBN-t fogyasztottam?

Ha aggódik amiatt, hogy a CBN-termék fogyasztása után pozitív THC-tesztet kaphat, ajánlott olyan termékeket választani, amelyek THC-mentesnek vannak jelölve, vagy amelyeken teszteléseket végeznek annak biztosítására, hogy nem tartalmaznak kimutatható THC-t.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső